google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ

Με επιτυχία συμμετείχαν στις χθεσινές εξετάσεις στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας, που λειτουργεί ως φορέας παροχής κατάρτισης και κέντρο εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων στην Πελοπόννησο, οι πρώτοι 13 αγρότες από την Τριφυλία! Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το νόμο 4036/2012, από 26 Νοεμβρίου 2015 η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν το εν λόγω πιστοποιητικό. Η παρακολούθηση προγράμματος κατάρτισης, ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτική, σε αντίθεση με την απόκτηση πιστοποιητικού. Μετά την 26η Νοεμβρίου η λιανική πώληση γεωργικών φαρμάκων για επαγγελματική χρήση γίνεται εφόσον εξασφαλισθεί ότι η χρήση τους γίνεται από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου στο οποίο έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης των θεμάτων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 33 και την Οδηγία 2009/128/ΕΚ. Ο επιβλέπων αναλαμβάνει την ευθύνη για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και υποχρεούται αμέσως μετά να το καταγράφει ενυπόγραφα.
Υποχρέωση απόκτησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων έχει αυτός στο όνομα του οποίου εκδίδονται τα παραστατικά προμήθειας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή ο επιβλέπων τη χρήση τους. Για παράδειγμα, εφόσον σε μία οικογένεια τα παραστατικά αγοράς γεωργικών φαρμάκων εκδίδονται σε ένα από τα μέλη της, αλλά άλλο μέλος της οικογένειας διενεργεί ή επιβλέπει τη χρήση, το πρόσωπο αυτό μπορεί να αποκτήσει πιστοποιητικό. Με τη δήλωσή του «ως επιβλέπων» να επιτρέπεται η προμήθεια γεωργικών φαρμάκων στα μέλη της οικογένειας, αφού έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη της χρήσης τους. Όσο για το πιστοποιητικό, αποκτάται με τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου σε εξετάσεις, σε εξεταστικά κέντρα με διαπίστευση από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έπειτα από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Ο “ΔΗΜΗΤΡΑ” για αναγγελία έναρξης λειτουργίας δομών του ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ” ως Φορείς Παροχής Κατάρτισης και ως Κέντρα Εξετάσεων. Οι εξετάσεις διεξάγονται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου, όπου ο ενδιαφερόμενος καλείται να απαντήσει σε 40 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής μέσα σε ορισμένο χρόνο. Οι απαντήσεις του πρέπει να είναι σωστές σε 20 ερωτήσεις τουλάχιστον.
Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Πάλας από την Αγία Κυριακή Φιλιατρών, παραγωγός θερμοκηπίων, σημείωσε: «Μπήκαμε σ’ αυτή τη διαδικασία για το πιστοποιητικό που χρειάζεται να το έχουμε όλοι οι αγρότες. Δώσαμε εξετάσεις σήμερα (σ.σ. χθες) και οι ερωτήσεις ήταν σχετικά εύκολες. Πιστεύω ότι ήταν απαραίτητο, δηλαδή να γνωρίζει ο κάθε παραγωγός, ο κάθε αγρότης που χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα, πώς γίνεται η χρήση τους και τους κινδύνους…». Ο Φώτης Κυριακού, από το Σπηλιά Τριφυλίας, είπε: «Είναι μια πάρα πολύ καλή εφαρμογή το πιστοποιητικό ορθής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, για το λόγο ότι, ακόμα κι αν δεν έχεις διαβάσεις τίποτα, μερικά πράγματα τα μαθαίνεις έστω και στις εξετάσεις. Καλό, όμως, είναι να διαβαστούν για να μπορέσει ο καθένας να καταλαβαίνει τι γίνεται με τα γεωργικά φάρμακα και τους ψεκασμούς». Με τη σειρά του, ο Κώστας Χήναρης, από τη Σπηλιά Τριφυλίας, ανέφερε: «Δώσαμε εξετάσεις. Σχετικά εύκολες ήταν, αν είχαμε διαβάσει και ξέραμε…».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισήμανε ότι η χθεσινή εξέταση στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας ήταν η πρώτη, ενώ η προσέλευση νέων ανθρώπων και το ενδιαφέρον τους ήταν και είναι μεγάλο, συμπληρώνοντας το σπουδαίο έργο που παράγεται στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας με τις προσπάθειες του προϊσταμένου Γιώργου Τσουμάνη.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη