ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Κορρές, επανειλημμένα έχει προτείνει να γίνει Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κυπαρισσία!!!. Είναι απίστευτο μία από τις αρχαιότερες πόλεις να μην έχει Μουσείο!!!. Και ακόμη πιο απίστευτο αυτό που συνέβη πριν λίγες δεκαετίες όταν ανοιγόταν ο νέος εθνικός δρόμος: Είχαν βρεί πολλές αρχαιότητες και μαρμάρινα αγάλματα στην είσοδο της Πόλης και τα πετούσαν κρυφά τη νύχτα για μπάζα στο ποτάμι του Καλονερού. Γι αυτούς τότε ήταν πιο σημαντικό να γίνει ο δρόμος!!!
Σήμερα, εμείς οι νεώτεροι, έχουμε χρέος να ξεπληρώσουμε αυτό το έγκλημα που έκαναν οι παλαιότεροι Κυπαρίσσιοι.
Πρέπει αμέσως να γίνει Αρχαιολογικό Μουσείο στη Κυπαρισσία.
Το τέλειο θα ήταν να γινόταν στο νεοκλασικό κτήριο του Τσίλερ, στο παλιό κτήριο της Εθνικής Τράπεζας, το εγκαταλειμμένο.
Αλλά μέχρι να αναπαλαιωθεί, μπορεί το Αρχαιολογικό Μουσείο να πάει στο Μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας στην κεντρική Πλατεία της Πόλης, στον άνω όροφο… Είναι ιδανικό για αυτή τη χρήση.
Η Τράπεζα θα παραχωρήσει το χώρο έναντι μικρού συμβολικού ενοικίου. Το κτήριο έχει θέα όλη την Πλατεία, και θα έχει καλή φύλαξη λόγω της φύλαξης και της Τράπεζας.
Μα! –θα πουν μερικοί- και τι θα έχει μέσα το Μουσείο?
Θα βάλουμε ως εκθέματα τα εξής:
• --Τα αρχαία ευρήματα της Περιστεριάς, τα χρυσάφια του ‘Νέστορα’, αυτά που υπάρχουν στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου της Χώρας.!
• --Θα βάζαμε επίσης τα τεράστια αρχαία πυθάρια απ την περιοχή Περιστεριάς που είναι στην είσοδο του ίδιου Μουσείου, ύψους 2 μέτρων και πλέον. Τεράστιοι Πίθοι, πιθανώς έβαζαν μέσα τους νεκρούς.
•--δεκάδες άλλα ευρήματα από την περιοχή Κυπαρισσίας που υπάρχουν στο Μουσείο Χώρας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, Ολυμπίας, και Αθήνας!!! ( νομίσματα , αγάλματα, κεραμικά, κλπ. ,κλπ.) Αρχαία πέτρα από την περιοχή Αμαθούντας Κυπαρισσίας , 2.000 χρόνων, ρωμαϊκής εποχής, που γράφει επάνω εγχάρακτα, ΑΦΡΟΔΙΤΑ., προφανώς ήταν βάση αγάλματος. (την πέτρα αυτή την παρέδωσε ιδιώτης στην Αρχαιολογία και έλαβε και 2.500 ευρώ, ως εύρετρα)
• --Αλλά και πολλοί ιδιώτες θα παρέδιδαν στο Μουσείο τα πολλά αρχαία που έχουν. Γνωρίζουμε ιδιώτες που κατέχουν αρχαία από την περιοχή και ευχαρίστως θα τα παρέδιδαν στο Μουσείο, και μάλιστα θα έπαιρναν και την ανάλογη αμοιβή. Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε ονόματα.
• --Θα βάζαμε –επίσης- αντίγραφα διάσημων αρχαίων γλυπτών.
------------------------------------------------------
Αν είσαι Κυπαρισσιώτης και πας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, θα πληγωθείς για τα αρχαία της Περιστεριάς Κυπαρισσίας, που εκτίθενται εκεί.
Αν πας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, πάλι θα νοιώσεις το ίδιο συναίσθημα για τα εκθέματα από την περιοχή Κυπαρισσίας.
Και ποιός θα πάει να το δεί? Ποιός θα πληρώνει τα έξοδα?
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυπαρισσίας θα έφερνε τους διπλάσιους τουρίστες χειμώνα- καλοκαίρι.. Θα τα βλέπαμε πρώτα εμείς οι ντόπιοι, όλα τα σχολεία, όλοι οι τουρίστες, χιλιάδες κόσμος. Θα ήταν το πρώτο αξιοθέατο της Πόλης , το εγκαταλελειμμένο Κάστρο θα ερχόταν δεύτερο.
--Ως Φύλακες μπορούν στην αρχή να είναι εθελοντές, σε 4ωρα εργασίας. Γνωρίζουμε δεκάδες που θα δέχονταν. Οι φύλακες αυτοί θα μπορούσαν να κάνουν και μια μίνι ξενάγηση, να λένε λίγα λόγια για τα διάφορα ευρήματα.
Να φτιαχτεί ειδικό φυλλάδιο και σε πολλές γλώσσες..
------------------------------
Αλλά ας πούμε και μια αλήθεια που λίγοι ξέρουν. Θα αποκαλύψουμε ένα από τα κατά συνθήκην αρχαιολογικά ψεύδη. Η Αρχαιολογία ως επιστήμη μιλάει με πιθανότητες. Δεν μπορεί να μιλά με σιγουριά για γεγονότα και πράγματα που έγιναν πριν αιώνες, πριν χιλιετίες.
Η πικρούτσικη αλήθεια που αναφέρουμε είναι πως η πιθανότητα το Ανάκτορο που υπάρχει στη Χώρα να ήταν πράγματι του Νέστορα, είναι πολύ μικρή. Σίγουρα, όμως , ήταν ένα ανάκτορο κάποιου βασιλιά.
Οι τάφοι της Περιστεριάς, επίσης, δεν ήταν του Νέστορα σε καμμία περίπτωση, διότι ο Πόλεμος της Τροίας, τότε που ζούσε ο Νέστωρ και πήρε μέρος, έγινε περίπου το 1100 π.χ., ενώ οι τάφοι της Περιστεριάς είναι του 16 και 17 αιώνα π.Χ. . 500 χρόνια πριν τον Νέστορα!!! Όλα αυτά όμως δείχνουν πώς υπήρχε εδώ μεγάλος πολιτισμός από τα βάθη των αιώνων. Ρωτήστε τον κ. Κορρέ για την αλήθεια των ανωτέρω.