google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Να ξανανοίξει το Μοναστήρι στο Βαρυμπόπι Τριφυλίας!!!

Να ξανανοίξει το Μοναστήρι στο Βαρυμπόπι Τριφυλίας!!!


 Ένα από τα ομορφότερα Μοναστήρια του κόσμου, βρίσκεται στην επαρχία Τριφυλίας, 2 χιλιόμετρα πιο πάνω από το χωριό Βαρυμπόπι-Μοναστήρι, λίγο πιο πάνω από τον Αετό Τριφυλίας, σε υψόμετρο 860 περίπου μέτρα.
    Λέγεται Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Χριστού), αλλά ο λαός τη λέει χωριάτικα: η αγια-Σωτήρω, λές και είναι μία γυναίκα αγία με αυτό το όνομα.  Αλλά το αληθινό αρχαίο όνομα του μοναστηριού αυτού είναι  Ναός του Σωτήρος Διός. Έτσι λεγόταν έως και πριν 15 περίπου αιώνες, πριν γκρεμίσουν τον αρχαίο Ναό για να φτιάξουν πολύ αργότερα τον χριστιανικό. Τον αρχαίο ναό δεν τον γκρέμισαν , βεβαίως, Έλληνες αλλά Ευρωπαίοι ‘ψευτοχριστιανοί’ σταυροφόροι, Γότθοι, Σαρακηνοί, Ρωμαίοι δεν ξέρουμε ακριβώς ποιος και πότε από τους πολλούς πολέμους που μας έκαναν…


 Είτε Σωτήρας Δίας, είτε Σωτήρας Χριστός, το θέμα είναι πως εκεί έβρισκες τη σωτηρία σου. Διότι από τα αρχαία χρόνια λειτουργούσε ως θεραπευτήριο, γίνονταν θαύματα και θεραπείες, όπως γίνονται και στις μέρες μας.


   Η Θέα είναι εκπληκτική. Βλέπει τον Κυπαρισσιακό κόλπο, πολλά χωριά του Κοπανακίου, βλέπει ακόμα και τον Ναό του άλλου θεραπευτή ‘επικούριου’ Απόλλωνα, στις Βάσσες της Ολυμπίας!!!.


  Παλαιότερα ήταν εκεί πότε αντρικό , και πότε γυναικείο μοναστήρι, είχε κήπους, αμπέλια, στάρια, ζώα.  Στην τουρκοκρατία ήταν ορμητήριο κλεφτών.


 Δεκάδες και εκατοντάδες θαύματα, μικρά και μεγάλα, έχουν αναφερθεί πως έχουν γίνει στο μοναστήρι αυτό. Το νερό του είναι πράγματι θαυματουργό. Πίνεις, νίβεσαι, και θεραπεύεσαι. Έχουν θεραπευτεί άνθρωποι που ήταν πριν τυφλοί, κουτσοί,  ανάπηροι. Αλλά και πολλοί ψυχασθενείς γιατρεύονταν εκεί κάνοντας ψυχρολουσία. Τους έριχναν σε μια μεγάλη κολυμβήθρα με νερό και οι περισσότεροι έβρισκαν ‘τα λογικά τους’.  Έχουν γραφτεί και πολλά βιβλία που εξιστορούν διάφορα τέτοια  περιστατικά, με θεραπείες και θαύματα.


  Υπάρχουν πολλές φήμες για το πως χτίστηκε ο ναός, πριν αιώνες όταν κάποιος χωριάτης είδε στο όνειρό του κάποιον να του λέει να σκάψει να βρει μια εικόνα, άλλοι λένε πως του είπε να βρει μια καμπάνα, κλπ. κλπ.  Υπάρχει σημερινή μαρτυρία γέροντος που του είχε πει ο πατέρας του πως: όταν έσκαβαν για να βρουν την καμπάνα, πρώτα βρήκαν νερό, νίφτηκε ένας τυφλός και φώναζε: είδα!!, βλέπω!!!, και πιο μετά βρήκαν την καμπάνα…
 Παλαιότερα πήγαιναν εκατοντάδες προσκυνητές ήδη από τις 4 και 5 Αυγούστου με τα πόδια, 2 και 3 ώρες δρόμο από τα γύρω χωριά. Υπήρχαν περιπτώσεις που κάποιος είχε κάνει τάμα, το τάμα του έγινε και ανέβηκε γονατιστός πάνω σε χαλικόδρομο 2 και 3 χιλιόμετρα έως να πάει στο μοναστήρι. Δεκαπλάσια πίστη από αυτούς που πάνε 400 μέτρα γονατιστοί στην άσφαλτο της Τήνου!...


Αλλά ας δώσουμε μια πιο λογική εξήγηση για το πώς γινόντουσαν τα θαύματα:
----όταν έχεις κάποιο πρόβλημα ζητάς στήριξη στην ελπίδα, στην πίστη σε κάτι ανώτερο, κλπ. Αν ανεβείς  πεζοπορία, ελπίζοντας και πιστεύοντας, αν κουραστείς πολύ , αυτομάτως αυξάνεις τις πιθανότητες να θεραπευτείς.  Δεν είναι μόνο ο  θαυματουργός Αγιος ή το θαυματουργό νερό. Αλλά και η όλη διαδικασία, η μυσταγωγία,  είναι  ο κόπος του πιστού, ο πόνος, η ελπίδα, η πίστη, αυτή που μετακινεί και όρη!!!, σύμφωνα με το ευαγγέλιο… Όλα αυτά μαζί κάνουν το θαύμα!


  Είναι λάθος λοιπόν που μπαίνουν οχήματα μέσα στο προαύλιο του μοναστηριού, δίπλα από το ναό την ώρα της λειτουργίας!!!. Είναι λάθος που υπάρχουν μικρόφωνα κα μεγάφωνα, που υπάρχουν στην είσοδο της αυλής μαγαζάκια σαν να είναι εμποροπανήγυρη. Είναι λάθος  που δεν προσφέρουν δωρεάν καφεδάκι και λουκουμάκι, και ρακή όπως γίνεται στο Άγιο Όρος.
Εν τέλει το λάθος είναι πως είναι κλειστό το μοναστήρι εδώ και 15 χρόνια, και δεν έχει καταφέρει η Μητρόπολη να το ανοίξει με μοναχούς ή έστω με φύλακες. Είναι έγκλημα που δεν μπορούν οι ασθενείς να μπουν να πιούν από το θαυματουργό νερό!


Προτάσεις


1.  Να ανοίξει αμέσως μόνιμα το Μοναστήρι με καλόγερους ή έστω με φύλακες.
2. Να προσφέρει πλήρη δωρεάν φιλοξενεία σαν του Αγίου Ορους, κατόπιν αδείας, και με την ανάλογη σεμνότητα.
3.  Να μην ξαναμπούν οχήματα μέσα στο μοναστήρι.
4.  Να φύγει το τσιμέντο από το προαύλιό του και να πλακοστρωθεί με πέτρες από την περιοχή που υπάρχουν άφθονες. Υπάρχουν  ειδικοί εργάτες που προσφέρουν δωρεάν την εργασία.
5.   Όταν ανοίξει το μοναστήρι και πηγαίνουν δεκάδες και εκατοντάδες προσκυνητές κάθε μέρα, τότε θα πάρουν ζωή και τα χωριά Βαρυμπόπι και Αετός που σχεδόν ερήμωσαν. Λίγοι γνωρίζουν πως είναι αρχαία χωριά, με άφθονες πηγές, με πολλή ιστορία . Αλλά υπάρχουν εκεί και αρχαίες πέτρες, κίονες, κολώνες ίσως και αγάλματα που είχαν φτιάξει οι αρχαίοι προγονοί μας. Ακόμα πιο λίγοι γνωρίζουν πως στον γκρεμό, δίπλα ακριβώς από το Μοναστήρι, υπάρχουν αρχαίες πέτρες που τις πέταξαν όταν κατάστρεψαν τον αρχαίο Ναό… Θα τις  ανεβάσουμε με γερανό στο προαύλιο του Ναού.   
----------------------------------------------------------
   Ένα χιλιόμετρο δίπλα από την Αγια Σωτήρω , είναι ο Ναός του Αγιο- Νικήτα, προς την μεριά της ορεινής Τριφυλίας: Σελά, Λεντεκάδα, Ντάρα, κλπ. Το νερό της πηγής του Αγιονικήτα είναι ακόμη καλύτερο κι από του μοναστηριού. Είναι και από  μεγαλύτερο υψόμετρο.  Να γίνει και εκεί μικρό μοναστήρι με μόνιμους φύλακες-μοναχούς. Να γίνει και μικρός ξενώνας.


 Ας συναγωνιστούν ο Χριστός κι ο αγιοΝικήτας ποιανού το νερό θα κάνει τα περισσότερα θαύματα και θεραπείες.  Αλλά πρέπει να πηγαίνουμε και μεις εκεί ως προσκυνητές για να μπορέσει να γίνει ο ευγενής αυτός συναγωνισμός…
  Μέχρι να ανοίξουν τα μοναστήρια ας πηγαίνουμε με οχήματα να γεμίζουμε τα δοχεία με νερό και να το χαρίζουμε σε ασθενείς..

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη