google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Νέο πρόγραμμα στήριξης και μικρή παράταση του νυν προγράμματος ζητά η Ελλάδα

Νέο πρόγραμμα στήριξης και μικρή παράταση του νυν προγράμματος ζητά η Ελλάδα

Διετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 29,1 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αλλά και μικρή παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ώστε να αποφευχθεί η τεχνική χρεοκοπία της Ελλάδας ζήτησε σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός.

Στην επιστολή του, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύεται πως τα κεφάλαια του νέου προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των εξωτερικών και εσωτερικών οφειλών του Δημοσίου, που σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τρέχει διαρκώς πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νέα στήριξη για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Από την άλλη πλευρά πάντως, ο πρωθυπουργός ζητά παράλληλα την αναδιάρθρωση των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης EFSF (έχει ενσωματωθεί στον ESM), από όπου και προήλθε ο μεγαλύτερος όγκος των δανείων για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.
Επίσης, στην επιστολή του ο πρωθυπουργός επικαλείται το άρθρο 16 του καταστατικού του ESM, το οποίο προβλέπει την υπογραφή Μνημονίου για την παροχή στήριξης, όπως επισημαίνουν οι «Financial Times».
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) για να εξετάσουν το ελληνικό αίτημα.

Σημειώνεται πως στην επιστολή δεν γίνεται καμία αναφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη στιγμή που οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν καταστήσει σαφές πως η συμμετοχή του Ταμείου αποτελεί προϋπόθεση για μια συμφωνία. Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ έχει ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, που εκπνέει τον Μάρτιο του 2016.

Ωστόσο, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, παρά το αίτημα για νέα βοήθεια η Αθήνα φαίνεται να μην υποχωρεί ούτε από το δημοψήφισμα ούτε ούτε από τη γραμμή του «Όχι». Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, με δεδομένου ότι οι εταίροι έχουν ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να στηρίξει το «Ναι».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη