google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΘΕΜΑ:τις χελώνες caretta τις σώσαμε. Ας βοηθήσουμε και τις φώκιες monachus!.

ΘΕΜΑ:τις χελώνες caretta τις σώσαμε. Ας βοηθήσουμε και τις φώκιες monachus!.

 Μια σημαντική  οικολογικής φύσεως είδηση των τελευταίων ημερών ( αρχές Μαΐου 15), είναι πως στα βράχια της Κυπαρισσίας-Αρκαδιάς βρέθηκε νεκρή θαλάσσια φώκια monachus.
   Οι φώκιες αυτές δεν είναι ερπετά , όπως οι χελώνες caretta, αλλά είναι θηλαστικά, σαν τα δελφίνια, σαν τις φάλαινες και σαν τον άνθρωπο. Και δεν είναι δεκάδες χιλιάδες σαν τις θαλάσσιες χελώνες -που έχουν πάψει να είναι είδος υπό εξαφάνιση-, αλλά είναι μόνο 200! -περίπου- σ όλη τη Μεσόγειο, οι 50 στην Ελλάδα, οι 10 στο Ιόνιο..., μία έμεινε στην κυπαρισσία...    Ζουν κατά ζευγάρια, αρσενικό και θηλυκό. Είναι πολύ πιό σημαντικές από τις χελώνες, αν το δουμε απ την πλευρά πως είναι θηλαστικά και όχι ερπετά. Αλλά έχουν ανάγκη προστασίας εκατοντάδες και χιλιάδες φορές πιό πολύ απ τις χελώνες caretta, διότι βρίσκονται ένα βήμα πριν απο την εξαφάνισή τους ως είδος απ τον πλανήτη.  Είναι το πιό απειλούμενο θηλαστικό της Ευρώπης,  ίσως και παγκοσμίως....
   Κι όμως κανείς δεν ασχολείται με αυτές. Ούτε καν τις ξέραμε! Ούτε ένας Σύλλογος Προστασίας, ούτε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ούτε ακτιβιστές- εθελοντές, ούτε τίποτα. Είναι πραγματικά 'όνομα και πράμα', monachus-monachus, εντελώς ολομόναχες. Τις σκοτώνουν τα ταχύπλοα, οι τράτες, τα δηλητήρια,οι δυναμίτες που ρίχνουν στη θάλασσα, τα πυρηνικά απόβλητα, και όλα όσα ρίχνουμε και καταστρέφουμε καθημερινά τη θάλασσα, όπως και τη στεριά.
    Οι οικολόγοι που προστατεύουν τις χελώνες caretta-caretta δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν και με τις φώκιες. Άλλος κανείς δεν ασχολείται... Ούτε Ευρώπη , ούτε Ελληνικό Υπουργείο. Όταν πεθάνει μία φώκια πέφτει σε μαρασμό το ταίρι της διότι είναι 'μονογαμικές' , ζουν κατά ζευγάρια.  Κρίμα δεν είναι (?)να χαθούν οι φώκιες?  Δεν είναι αδικία σε σχέση με τις χελώνες, που κατάφεραν ακόμα και να πάψουν τις οικοδομικές δραστηριότητες στο Δάσος της Ελαίας? Πρέπει κι αυτές κάτι σημαντικό να καταφέρουν...
        Ας γίνει, λοιπόν, ένας δραστήριος Σύλλογος για τις 'μοναχικές' φώκιες, εναντίον της λάθος 'εξέλιξης'.  Να μην μολύνουμε τη θάλασσα. Να πάψουν οι τράτες, να μην τρέχουν τα σκάφη, να σταματήσουν τα χημικά. 
   Οι φώκιες απέδειξαν την υποκρισία όλης της κοινωνίας. Ειδικά  αυτή , μια από τις τελευταίες φώκιες... Πολλά είδη ζώων εξαφανίζονται καθημερινά από τον άνθρωπο, κι όμως δεν σταματάμε την 'εξέλιξη'. Δεν είναι μόνο οι χελώνες caretta... Αφήστε τις χελώνες, -δεν έχουν ανάγκη- και προστατέψτε τις φώκιες monachus-monachus. Πρέπει να  προστατέψουμε όλα τα είδη που κινδυνεύουν από εξαφάνιση, αλλιώς θα μας κάψει ο Θεός! Τα γαϊδούρια, τα σκαντζοχέρια, τις στεριανές χελώνες, κλπ. κλπ. κλπ.
     Ας  παραφράσουμε ένα γνωστό λαϊκό τραγούδι:
                      Μία φώκια-φώκια πέθανε
                     στης θάλασσας τα βράχια...
                     Μα ούτε σύλλογος ασχολήθηκε
                      ούτε κανείς δεν νοιάστηκε
                       άραγε, άραγε, ποιός να 'ν αιτία?
                    αχ, κακούργα, κακούργα, ψευτοοικολογία!

  Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη