google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 23 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα της Χελώνας και 5 απλοί τρόποι να προστατέψουμε τις θαλάσσιες χελώνες!

23 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα της Χελώνας και 5 απλοί τρόποι να προστατέψουμε τις θαλάσσιες χελώνες!

Συμπληρώθηκαν ήδη 15 χρόνια εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας για τις Χελώνες, που γιορτάζεται στις 23 Μαΐου. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καθιέρωσε αυτή τη «γιορτή» στην Ελλάδα πριν 10 χρόνια! Οι Χελώνες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης. Ιδιαίτερα οι Θαλάσσιες Χελώνες απειλούνται με εξαφάνιση και για αυτό περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδος. Δυστυχώς τη χρονιά που μας πέρασε (2014) σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ από θαλάσσιες χελώνες που βρέθηκαν νεκρές και τραυματισμένες. Από τις 627 που εντοπίστηκαν στις ακτές μας από ευαισθητοποιημένους πολίτες και Λιμενικούς, οι 100 τραυματισμένες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, για περίθαλψη. Οι κύριες απειλές των θαλάσσιων χελωνών είναι: Η τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία (δίκτυα , παραγάδια) Η σκόπιμη θανάτωση από ασυνείδητους ανθρώπους Οι συγκρούσεις με σκάφη Η ενόχληση από την έντονη χρήση των παραλίων ωοτοκίας Η άναρχη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη στις παραλίες ωοτοκίας Η κατάποση απορριμμάτων και πλαστικών Η πετρελαϊκή ρύπανση Η μεταβολή των οικοσυστημάτων Η κλιματική αλλαγή Κάθε μέρα, ο καθένας μας κάνει επιλογές για το τι θα φάει και τι θα αγοράσει, τι θα καταναλώσει και πως θα περάσει τον χρόνο του.
Ας δούμε 5 απλούς τρόπους να προστατέψουμε τις θαλάσσιες χελώνες, που τόσο απειλούνται σήμερα!
 1.Ελαττώστε την χρήση πλαστικού Ελαττώνοντας τις ποσότητες πλαστικού που καταλήγουν στις θάλασσές μας, μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των θαλασσίων χελωνών που πεθαίνουν επειδή καταπίνουν πλαστικές σακούλες κλπ. Πηγαίνετε στην αγορά με την δική σας επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα ή δίχτυ και μην επιλέγετε συσκευασίες μιας χρήσης και πλαστικά μπουκάλια.
 2.Επιλέξτε το σωστό θαλασσινό φαγητό Αποφεύγετε να τρώτε τόνο, ξιφία και γαρίδες σε κονσέρβες. Τα αλιευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το ψάρεμα αυτών των ειδών αιχμαλωτίζουν και θανατώνουν, παγκοσμίως, τεράστιους αριθμούς θαλασσίων χελωνών και άλλων ζώων της θάλασσας. Επίσης τα παραπάνω είδη είναι πολλές φορές βλαβερά για την υγεία γιατί συγκρατούν υδράργυρο.
 3.Τρώτε υγιεινά για να «συγκρατήσετε» την κλιματική αλλαγή. Μπορείτε να βοηθήσετε στην σωτηρία των θαλασσίων χελωνών τρώγοντας υγιεινά! Η υπερθέρμανση του πλανήτη ήδη ζεσταίνει και πλημμυρίζει τις παραλίες ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών. Διαλέγοντας να τρώτε τοπικά προϊόντα και προϊόντα που δεν χρειάζονται μεγάλες μεταφορές ή επεξεργασίες, βοηθάτε στην ελάττωση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου που επηρεάζουν την αλλαγή του κλίματος.
 4.Γίνετε ένας ευαισθητοποιημένος πολίτης Παρακολουθείτε πάντοτε τα οικολογικά και περιβαλλοντικά δρώμενα και συμμετέχετε σ’ αυτά. Και μη σταματάτε εκεί! Οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται πολλούς φίλους για να επιβιώσουν στις θάλασσές μας.
Υποστηρίξτε τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τον ελληνικό Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας (www.archelon.gr) και ενισχύστε τις δράσεις του. Μια δωρεά ή μια συμβολική υιοθεσία γίνεται μόνο με μερικά «κλικ» και μπορεί να σώσει μια θαλάσσια χελώνα που περιθάλπεται στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ή να υποστηρίξει το ερευνητικό του έργο στις παραλίες ωοτοκίας της Ζακύνθου, της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

1 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη