google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ Η Γ.Σ. ΤΟΥ ΑΡΧΕΛΩΝΑ

ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ Η Γ.Σ. ΤΟΥ ΑΡΧΕΛΩΝΑ

Την Κυριακή 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η 32η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στην Γλυφάδα.
Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ανέλαβε το μέλος μας κ Νικήτας Πατηνιώτης και Γραμματέας το μέλος κα Χριστίνα Δημάκου.

32η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας

Ο Γραμματέας του Δ.Σ. κ Θάνος Μπελαλίδης διάβασε την πολυσέλιδη έκθεση πεπραγμένων του 2014 και μεταξύ άλλων είπε για τα προγράμματά μας: «Το 2014 διεξήχθησαν προγράμματα καταγραφής και προστασίας φωλιών στη Ζάκυνθο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στη Νέδα, στην Κορώνη, στο Λακωνικό Κόλπο, στο Ρωμανό, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στον Κόλπο της Μεσσαράς. 

Στις περιοχές αυτές υπολογίζεται ότι έγιναν συνολικά 2.945 φωλιές (σε περίπου 75 χλμ. παραλίας), και εφαρμόστηκαν ειδικά μέτρα προστασίας σε 1.991 φωλιές. Κατά τη νυχτερινή περιπολία, παρατηρήθηκαν 632 ενήλικες χελώνες. 

Χάρη στις προσπάθειες των Εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ «σώθηκαν» 129.517 χελωνάκια (από τα 194.929 που εκκολάφθηκαν), φθάνοντας ασφαλώς στην θάλασσα.»

Αναφερόμενος στο Κέντρο Διάσωσης είπε:

32η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας«Στο Κέντρο Διάσωσης το 2014 φιλοξενήθηκαν συνολικά 100 χελώνες, απελευθερώθηκαν 43, πέθαναν 35 ενώ οι υπόλοιπες 22 περιθάλπονται ακόμη. Ήταν επίσης έτος με πάρα πολλές εκθαλασσώσεις  (727) νεκρών και τραυματισμένων χελωνών σε όλη την Ελλάδα . Από αυτές, 79 χελώνες που βρέθηκαν τραυματισμένες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο.» 
Αναφερόμενος στις διεθνείς συνεργασίες είπε:

«Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εκπροσωπήθηκε στο 34 Παγκόσμιο Συμπόσιο (Απρίλιος 2014) στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ από το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Αλίκη Παναγοπούλου που η παρουσίασή της έλαβε το βραβείο Archie Carr/Conservation, τον Παύλο Τσάρο που συμμετείχε στο Rehabilitation Workshop και την υπεύθυνη monitoring στον Κυπαρισσιακό Κόλπο το 2013 Theresa Stewart που παρουσίασε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα αυτό από παράνομες παρεμβάσεις. Επίσης το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Dr Alan Rees εκπροσώπησε το Σύλλογο στο Συνέδριο Blue Economy and Geoinformation Services for Sustainable Growth in Coastal Regions (Bari Ιταλίας, Νοέμβριος 2014) παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των δορυφορικών πομπών που τοποθετήθηκαν σε χελώνες του Αμβρακικού και Μεσολογγίου στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος PRO-ACT όπου συμμετέχει και ο ΑΡΧΕΛΩΝ»

Και για το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής είπε:

«Το 2014 στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα έγιναν 325 παρουσιάσεις  και ενημερώθηκαν 12.111 μαθητές και 860 συνοδοί. Στον Περιβαλλοντικό Σταθμό Παγκαλοχωρίου στην Κρήτη έγιναν ακόμα 5 παρουσιάσεις σε 602 μαθητές και δασκάλους τοπικών σχολείων. Στην Κρήτη έγιναν επίσης πολλές δράσεις σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Αβάθμιας και Ββάθμιας εκπαίδευσης.

Στην Πελοπόννησο, στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη, δόθηκαν 18 παρουσιάσεις σε 905 μαθητές και σε 17 συνοδούς από διάφορα τοπικά σχολεία. 

Τα τρία φορητά εκπαιδευτικά πακέτα (“Η Βαλίτσα της Χελώνας”, “Η Ζωή στις Ακτές” και “Ψαράδες και Χελώνες”) ταξίδεψαν σε 9 σχολεία. Το Εκπαιδευτικό Πακέτο «Η Θάλασσα, οι Χελώνες κι Εγώ» δωρίστηκε σε ομάδες μαθητών που έκαναν υιοθεσίες.

Επίσης συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις σε σχολεία και φορείς όπως σε ημερίδες σχολείων, σχολικές εκδηλώσεις, συνέδρια, συμπόσια.

Το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Γη των Ανθρώπων» με εμπνευστές την Άννα Κρεμέζη Μαργαριτούλη και τον Ηλία Πίτσικα παρουσιάστηκε σε εκατοντάδες παιδιά στην Αττική και στην επαρχία.

Η εκδήλωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Χελώνας αποτέλεσε και φέτος ένα ιδιαίτερο γεγονός για τη συνάντηση των φίλων της θαλάσσιας χελώνας, μικρών και μεγάλων.

Η προσέλευση εκατοντάδων οικογενειών με παιδιά όλων των ηλικιών (περίπου 600 άνθρωποι) μας ενθουσίασε καθώς υπήρξε η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και να ενημερώσουμε για την σημαντικότητα της διάσωσης της θαλάσσιας χελώνας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά 19 εθελοντές που λειτουργούσαν 11 σταθμούς δραστηριοτήτων.

Επίσης, Η Περιβαλλοντική Ομάδα του δημοτικού των Σχολείων της Αμερικανικής Παροικίας (ΑCS) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνέχισαν ένα Πιλοτικό Πρόγραμμα με τίτλο “Young Volunteers in Action”. Στο πρόγραμμα αυτό οι 20 μαθητές πέρασαν από μία «εκπαίδευση» ως μικροί εθελοντές του Κ.Δ.Θ.Χ και στη συνέχεια παρουσίασαν στους συμμαθητές τους τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους..

Τέλος, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της ΜΚΟ «Άγονη Γραμμή, Γόνιμη», ευαισθητοποιήσαμε τους μαθητές της Σερίφου, της Καρπάθου και της Γαύδου»

32η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας

Κλείνοντας, ο κ Μπελαλίδης ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους, τους εθελοντές, τα μέλη, τους υποστηρικτές και τους φίλους του Συλλόγου για τη συμπαράστασή τους, με το δικό του τρόπο ο καθένας, στις προσπάθειες του Συλλόγου, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά περίοδο που διανύουμε στη χώρα μας. (ΘΜΠ)

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη