google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ

Αποφασισμένοι έδειξαν σε σύσκεψη οι κάτοικοι της περιοχής των Γαργαλιάνων να μην δεχτούν την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στους Γαργαλιάνους, ενώ ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, στην κατάμεστη από κόσμο «Μπρίσκειο» Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, πραγματοποιήθηκε, έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κατσίβελα, ενημέρωση σχετικά με την χωροθέτηση της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας στους Γαργαλιάνους.
Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για την κατασκευή της μονάδας στους Γαργαλιάνους, οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι και δηλώνουν ότι θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να μην γίνει το έργο αυτό στην περιοχή των Γαργαλιάνων. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό οι ενεργοί πολίτες των Γαργαλιάνων καλούν τους κατοίκους της Δ.Ε. Γαργαλιάνων την Μεγάλη Πέμπτη στις 18.00 στην Δημοτική Βιβλιοθήκη προκειμένου να συσταθεί επιτροπή αγώνα, η οποία θα ασχοληθεί με αυτό το σοβαρό θέμα. Ταυτόχρονα καλούν το τοπικό συμβούλιο της Δ.Ε. Γαργαλιάνων να συνεδριάσει άμεσα παρουσία φορέων και κατοίκων.
Ο κ. Κατσίβελας στην τοποθέτηση του έθεσε ενώπιον των κατοίκων τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί ο δήμος Τριφυλίας σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων, λέγοντας πως η δημοτική αρχή καλείται να λύσει προβλήματα τα οποία έπρεπε να λυθούν την περασμένη δεκαετία. Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη χωματερή των Γαργαλιάνων λέγοντας πως την τελευταία 25ετία έχει δεχτεί 150.000 τόνους απορρίμματα. «Δυστυχώς αυτό που κληρονομήσαμε είναι οι χωματερές, είναι η εικόνα η οποία σας έδειξα, την οποία κανείς δεν οικειοποιείται και κανένας δεν θέλει να την κληρονομήσει», είπε χαρακτηριστικά. Όπώς είπε, αν δεν θέλουμε να γίνουμε Τρίπολη ή Πύργος πρέπει να πάμε σε κάτι άλλο όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων
(στο σημείο εκείνο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και φωνές από το ακροατήριο, με τους κατοίκους των Γαργαλιάνων να ζητούν να μη γίνει η μονάδα στους Γαργαλιάνους)
Στην συνέχεια δέχτηκε και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των παρευρισκόμενων με τα βασικά ερωτήματα να είναι δύο.

– Βάση ποιών κριτηρίων επιλέχθηκε η περιοχή των Γαργαλιάνων;

- Γιατί οι κάτοικοι δεν ενημερώθηκαν άμεσα;

Οι κάτοικοι της περιοχής κατηγορούν την δημοτική αρχή πως η απόφαση ελήφθη ερήμην τους καθώς δεν ρωτήθηκαν για την κατασκευή αυτής της μονάδας και είναι οι περισσότεροι ανημέρωτοι μέχρι σήμερα, επίσης οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή αυτή θα είναι σημαντικότατες και μη αναστρέψιμες.
Ο κ. Ευστάθιος Ανδρινόπουλος αναφέρθηκε στα κριτήρια επιλογής που θα έπρεπε να ακολουθηθούν, συμπλήρωσε πως δεν έγινε σωστά η αξιολόγηση των θέσεων ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως χωρίς κανένα κριτήριο και διαβούλευση επιλέχθηκε η περιοχή των Γαργαλιάνων.
Η κα. Βάσω Μαρίνη ζήτησε από τον κ. Κατσίβελα να απαντήσει γιατι επιλέχθηκαν οι Γαργαλιάνοι, ενώ αναπτύχθηκε και έντονος προβληματισμός για την ενδεχόμενη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με ό,τι κοστος συνεπαγεται στις καλλιέργειες. Κατηγόρησε δε τη δημοτική αρχή πως δεν έχει γίνει καμία οικονομοτεχνική μελέτη.
Ο κ. Νίκος Αναστασόπουλος είπε πως η εισήγηση ήταν γενικόλογη χωρίς να αντιστοιχεί σε μια τεκμηριωμένη απόφαση. Αναρωτήθηκε γιατί δεν έγινε νωρίτερα αυτή η συζήτηση ενώ αναφέρθηκε με τη σειρά του στα κριτήρια της επιλογής και εξήγησε του λόγους για τους οποίους θεωρεί τον συγκεκριμένο χώρο ακατάλληλο για την δημιουργία της μονάδας. Τέλος, ζήτησε να τροποποιηθεί η απόφαση με την προσθήκη διερεύνησης και των έξι περιοχών.
Στην ενημέρωση βρέθηκε και ο κ. Σαράντος Κουκούμης ο οποίος είπε: «γιατί ο ΦΟΔΣΑ τρεισήμισι χρόνια δεν έκανε κάτι και έμεινε άπραγος;»
Μετά από αρκετές ώρες διαφωνιών η συνέλευση έληξε με την υπόσχεση του δημάρχου να επισκεφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να πάρει τις απαραίτητες εγγυήσεις, και δεσμεύτηκε να επανέλθει πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής
Οι κάτοικοι φάνηκαν να μην δέχονται τα όσα είπε ο δήμαρχος, ενώ δύσκολο ήταν και το έργο του συντονιστή της συζήτησης κ. Ι. Καλακαβούρα, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, με τους τόνους να ανεβαίνουν συχνά στα ύψη! Αυτό που έκανε εντύπωση στους παρευρισκομένους ήταν το γεγονός πως η Δημοτικοί Σύμβουλοι των Γαργαλιάνων που ψήφισαν την απόφαση για τη χωροθέτηση δεν πήραν θέση στην ενημέρωση που έγινε.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη