google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

Σε Κρήτη και Πρέβεζα εντοπίζονται μέχρι στιγμής τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το ρώσικο εμπάργκο στα κηπευτικά ενώ η ανησυχία μεγαλώνει διότι όπως μας αναφέρουν το επόμενο διάστημα και στις δύο περιοχές ξεκινάει ο κύριος όγκος της παραγωγής θερμοκηπιακής τομάτας. 
Μια ακόμα παράμετρος που αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα «συμπιέζοντας» τις τιμές παραγωγού είναι το γεγονός ότι κάποιες ποσότητες κηπευτικών από τα Βαλκάνια και άλλες χώρες (Ισπανία, Ιταλία) ίσως προωθηθούν και στην Ελλάδα στην προσπάθειά τους να βρουν νέες αγορές για τα προϊόντα που εξήγαγαν στη Μόσχα. 
Η μόνη ίσως θετική προοπτική για τις τιμές των ελληνικών κηπευτικών αποτελεί - σύμφωνα με κάποιους παραγωγούς - η συμφωνία της Τουρκίας για εξαγωγή κηπευτικών προς τη ρώσικη αγορά. Αν η τούρκικη παραγωγή δεν φθάσει ώστε να καλύψει τις ανάγκες της Μόσχας μην απορήσετε αν δείτε την Τουρκία να αγοράζει ελληνικές τομάτες», μας αναφέρει ο παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου, κ. Γιάννης Σολδάτος από την Πρέβεζα.

Κρήτη
Για την κατάσταση στην αγορά κηπευτικών της Κρήτης μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αντώνης Ζαχαριαδάκης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Αυτήν την περίοδο στην Κρήτη συγκομίζουμε αρκετές ποσότητες αγγουριών. Μετά το εμπάργκο όμως έχουμε πρόβλημα διότι στέλναμε αρκετές ποσότητες στη Μόσχα τόσο μέσω Πολωνίας όσο και απευθείας. Τον Οκτώβριο ξεκινάμε τον κύριο όγκο της παραγωγής σε τομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μελιτζάνες και αυτό μας προκαλεί μεγαλύτερο άγχος για το τι θα γίνει και που θα διοχετευτούν». Και προσθέτει: «Επίσης, μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι τα Ισπανικά και Ιταλικά προϊόντα τα οποία εξάγονταν μέχρι σήμερα στη Ρωσία ξεκίνησαν να έρχονται στην Ελλάδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πέφτουν πολύ χαμηλά οι τιμές παραγωγού».

Σε ερώτησή μας σχετικά με το μερίδιο των κοινοτικών αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί κηπευτικών που επλήγησαν από το εμπάργκο, ο κ. Ζαχαριαδάκης μας εξηγεί: «Μας έχουν σταλεί κάποια έγγραφα και μελετάμε τη διαδικασία με την οποία θα συγκεντρώσουμε τα στοιχεία μέσω Ομάδων Παραγωγών έτσι ώστε να ενταχθούμε στις ευρωπαϊκές αποζημιώσεις. Η περιοχή της Ιεράπετρας μόνο κάνει τζίρο 200 εκατ. ευρώ το χρόνο σε αγροτικά προϊόντα (15.000 στρέμματα). Αν λόγω αυτής της κατάστασης επαληθευτούν οι φόβοι μας η ζημιά μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 60 εκατ. ευρώ».

Πρέβεζα
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Καββαδάς, πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας και χρήστης της εφαρμογής «totheshelf», τονίζει στον ΑγροΤύπο: η τιμή παραγωγού στο αγγούρι αυτήν τη στιγμή είναι στα 13 - 15 λεπτά το τεμάχιο. Μια τιμή όχι πολύ κακή. Και στο αγγούρι υπάρχουν κάποιες ποσότητες που πάνε στις εξαγωγές κατά περιόδους. Όταν ανακοινώθηκε το εμπάργκο έμειναν όλα τα προϊόντα αδιάθετα (τομάτες – αγγούρια). Όσον αφορά τις αποζημιώσεις προσπαθούμε να ομαδοποιηθούμε προκειμένου να πετύχουμε κάτι θετικό. Είναι τραγικό να εντάσσουν κάποια προϊόντα στις αποζημιώσεις και κάποια άλλα να τα αφήνουν απ’ έξω». 

Για την κατάσταση στην αγορά κηπευτικών της Πρέβεζας, ο παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου, κ. Γιάννης Σολδάτος μας αναφέρει: τη στιγμή αυτή συγκομίζουμε θερμοκηπιακά αγγούρια, υπαίθριες τομάτες, τώρα ξεκινούν οι τομάτες θερμοκηπίου (καλοκαιρινές καλλιέργειες), μελιτζάνες, πιπεριές, φασολάκια κ.α. Μέχρι στιγμής οι τιμές είναι κανονικές και για την υπαίθρια τομάτα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και καλές 60 – 65 λεπτά το κιλό και στο αγγούρι στα 15 λεπτά το τεμάχιο. 

Προβλήματα με το εμπάργκο αυτή την στιγμή δεν έχουμε και ο λόγος είναι ότι την περίοδο αυτή οι ποσότητες είναι μικρές και καταναλώνονται σε τουριστικές περιοχές κοντά στην Πρέβεζα (Κέρκυρα, Λευκάδα, Πάργα). Πρόβλημα θα καταλάβουμε αν υπάρξει από τις 25 Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσει ο κύριος όγκος συγκομιδής της θερμοκηπιακής τομάτας, της οποίας μεγάλη ποσότητα εξάγεται στην Βουλγαρία και στην συνέχεια διοχετεύονται και στη Ρώσικη Αγορά». 

Και καταλήγει: «Αυτό που θα πρέπει να πούμε είναι ότι υπήρχε ένα “εμπορικό κανάλι” το οποίο λειτουργούσε ως εξής: «ερχόντουσαν από Τουρκία στην αγορά των Βαλκανίων και την Ελλάδα, τομάτες και έπεφτε η τιμή. Όμως τώρα με τη συμφωνία να στέλνει κηπευτικά στην Ρωσία, μην απορήσουμε αν δούμε να αγοράζει από την Ελλάδα για να τροφοδοτήσει την ρώσικη αγορά. Είμαστε λοιπόν σε κατάσταση αναμονής και περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσει η αγορά».

Ημαθία
Χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η συγκομιδή υπάιθριας τομάτας στην Ημαθίας. Ειδικότερα, ο κ. Δημήτρης Φωτόπουλος, παραγωγός τομάτας από την περιοχή Σφηκιά Ημαθίας και χρήστης της εφαρμογής totheshelf μας κάνει γνωστό ότι: «καλλιεργώ περίπου 5,5 στρέμματα κηπευτικά και την περίοδο αυτή συγκομίζουμε υπαίθρια τομάτα. Τα πράγματα είχαν ξεκινήσει πολύ καλά. Όμως η τιμή σημείωσε πτώση τον 15Αύγουστο και τις ημέρες αυτές άρχισε να ανεβαίνει και κυμαίνεται στα 60 λεπτά το κιλό. Τα δικά μας προϊόντα ευτυχώς δεν έχουν επηρεασθεί μέχρι στιγμής από το εμπάργκο της Ρωσίας αφού οι έμποροι που συνεργαζόμαστε δεν εξάγουν στην αγορά της Μόσχας».

Φιλιατρά
Για την κατάσταση της αγοράς στα Φιλιατρά μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών: 
«οι τιμές παραγωγού για το αγγούρι αυτή την στιγμή κυμαίνεται στα 20 – 25 λεπτά το ζευγάρι, στις πράσινες πιπεριές 40 λεπτά το κιλό, η πιπεριά Φλωρίνης 60 λεπτά το κιλό, οι υπαίθριες τομάτες στα 40 λεπτά/κιλό (μέχρι τέλος του μήνα ξεκινούν και οι τομάτες θερμοκηπίου). Το εμπάργκο δεν μας έχει επηρεάσει ακόμα ίσως φανεί αργότερα. Σαν συνεταιρισμός είχαμε κάποιες επαφές με Ρωσία για να ξεκινήσουμε συνεργασία αυτή την σεζόν αλλά όπως ήταν φυσικό ακυρώθηκαν. Το γεγονός όμως ότι κάποια προϊόντα από χώρες των Βαλκανίων τα οποία δεν θα διοχετευτούν στη Ρωσία θα ψάξουν να βρουν νέες αγορές αυτό σημαίνει ότι ίσως έρθουν και στην Ελλάδα και αυτό θα επηρεάσει σίγουρα αρνητικά τις ήδη χαμηλές τιμές παραγωγού».

Λαχανικά
Για την κατάσταση στην αγορά των λαχανικών επικοινωνήσαμε με τον αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Μεγάρων - Ομάδα Παραγωγών, κ. Δημήτρη Καστανιά, ο οποίος μας ανέφερε: «τώρα συγκομίζονται κανονικά όλα τα πράσινα λαχανικά και αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι η έλλειψη στο σπανάκι και η τιμή του κυμαίνεται στα 80 λεπτά το κιλό. 
Εξαγωγές κάνουμε συνήθως το χειμώνα προς Μολδαβία οπότε προς ώρας δεν μας έχει επηρεάσει το εμπάργκο και ελπίζουμε ότι σε γενικές γραμμές δεν θα έχουμε προβλήματα».
agrotypos

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη