google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Κατέρρευσε τμήμα τάπιας στο κάστρο των Γιγάντων

Κατέρρευσε τμήμα τάπιας στο κάστρο των Γιγάντων

Ενα λιθόκτιστο τμήμα από την τάπια του κάστρου Κυπαρισσίας κατέρρευσε χθες το πρωί προκαλώντας αναστάτωση και καταδεικνύοντας το πόσο επιτακτικό είναι να προχωρήσει η υλοποίηση της μελέτης αναστήλωσης του κάστρου. 
Η μελέτη αν και είναι έτοιμη με όλες τις εγκρίσεις περιμένει στην ουρά για το πότε θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, καθώς αποτελεί ένα ακόμη έργο που είχε υποσχεθεί ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ότι θα ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πλέον περιμένουν πότε θα ξανανοίξει το ΕΣΠΑ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής του. 
Η κατάρρευση έγινε λίγο μετά τις 7 το πρωί και ενώ κατά τις βραδινές ώρες είχε προηγηθεί βροχή. Πέτρες από το τμήμα της τάπιας σκορπίστηκαν σε αρκετά μεγάλη απόσταση, καθώς το έδαφος είναι ιδιαίτερα επικλινές και είναι ευτύχημα που δεν έγινε κάποια άλλη στιγμή που μέσα στο κάστρο θα υπήρχαν επισκέπτες. 
Στην περιοχή έγινε επίσκεψη της δημοτικής αρχής, αφού ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, ο αντιδήμαρχος συντονιστής της Δ.Ε. Κυπαιρσσίας, η πρόεδρος της ΔΕ Κυπαρισσίας Σταματία Αλεξοπούλου και κλιμάκιο της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επισκέφθηκαν το κάστρο, είδαν από κοντά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις. 
Επίσης αυτοψία πραγματοποιήθηκε και στο κτήριο «Κάμπρα» όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αφού είναι ετοιμόρροπο δίπλα μάλιστα από δρόμο. Και για το συγκεκριμένο κτήριο υπάρχει έτοιμη μελέτη με κάποιες μικρές εκκρεμότητες, η οποία προορίζεται για ένταξη στο ΕΣΠΑ του υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο καθώς υπάρχει σοβαρός δημόσιος κίνδυνος, συζητήθηκε -και εκεί φαίνεται να κατευθύνονται - η υλοποίηση μιας μικρής παρέμβασης για την προσωρινή υποστύλωση του κτηρίου με εξωτερικές παρεμβάσεις. 
Οσον αφορά την χθεσινή κατάρρευση, ο Αγγελος Χριστόπουλος κάτοικος της περιοχής, σημείωσε πως ήταν λίγο μετά τις 7 το πρωί όταν ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος μέσα από το κάστρο, ενώ είδε και ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης. Εσπευσε στο σημείο, όπου βρίσκονταν και οι φύλακες της Αρχαιολογίας, οι οποίοι στη συνέχεια ενημέρωσαν τις αρχές. 
Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε: 
«Τα ξημερώματα, συνεπεία των καιρικών φαινομένων που υπήρξαν στην περιοχή και δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο, είχαμε κατάρρευση ενός μικρού τμήματος του κάστρου, κάτι που μας στεναχωρεί πάρα πολύ. Καλέσαμε και ήρθε κλιμάκιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προκειμένου να γίνει εκτίμηση των ζημιών, η οποία και έγινε και να δούμε σαν δήμος τι μπορούμε να κάνουμε για την άμεση προστασία του κάστρου, αλλά και να ανοίξουμε πάλι από την αρχή το θέμα για την προστασία και ολοκλήρωση του κάστρου μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. 
Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να ανοίξουμε και το θέμα του κτηρίου Αντωνόπουλου (Κάμπρα), να μην γκρεμιστεί. Τα θέματα της Αρχαιολογίας είναι πάρα πολύ λεπτά, έχουμε τη δυνατότητα αυθαίρετα ή μόνο με δικές μας αποφάσεις να παίρνουμε μέτρα. Ανοίγουμε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα το θέμα ώστε τα μνημεία της πόλης και του δήμου μας να προστατευτούν, να αναδειχθούν και να αναπαραχθούν».  eleftheriaonline

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη