google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 "ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΦΕΡΕΫΝΤΟΥΝ":απαγγελία αποσπασμάτων απο την σοπράνο Τζένη Δριβάλα.

"ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΦΕΡΕΫΝΤΟΥΝ":απαγγελία αποσπασμάτων απο την σοπράνο Τζένη Δριβάλα.

ΜΕ μεγάλη επιτυχία πραγμαοτποιήθηκεστο Αθλητικό Κέντρο του Αγριλιού, η σοπράνο Τζένη Δριβάλα θα παρουσιάσει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο αποσπάσματα από το ομώνυμο βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου "ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΦΕΡΕΫΝΤΟΥΝ".





Ο Φερεϋντούν  Φαριάντ από το Χοραμσάρ της Περσίας μεγάλωσε μ’ ένα όνειρο. Να μάθει γράμματα και να γυρίσει όλο τον κόσμο μ’ ένα ποδήλατο. Κι όταν το σπίτι του βομβαρδίστηκε στον ιρανοϊρακινό πόλεμο, το μόνο που του απέμεινε ήταν ο πολύχρωμος χαρταετός του. Τον πέταξε όσο πιο ψηλά μπορούσε, πέρασε τα σύννεφα, πλησίασε τ’ αστέρια. Ταξίδεψε πολύ. Κι όταν κάποτε το 1980, έφθασε στη Σάμο, είχε την τύχη να γνωρίσει τον Γιάννη Ρίτσο. Ο ποιητής της ρωμιοσύνης τον έπεισε να μείνει στην Ελλάδα και από τότε η ζωή του άλλαξε. Ο Φερεϋντούν Φαριάντ αγάπησε τους Έλληνες περισσότερο απ’ ό,τι αγαπούσαν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Έγραψε γι’ αυτούς, μετέφρασε τους σπουδαιότερους ποιητές της Ελλάδας στην Τεχεράνη και τους σπουδαιότερους της Περσίας στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαία και νέα ελληνικά, έγραψε ποίηση, έκανε μεταφράσεις, μέχρι που τιμήθηκε με το Βραβείο Άντερσεν και τα κρατικά βραβεία του Ιράν και της Ελλάδας για τις μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Κανείς, όμως, δεν  γνώριζε πως αυτός ο πρόσφυγας, που έμενε σ ένα κρύο υπόγειο δίχως χρήματα, αλλά με περισσή αξιοπρέπεια, ήταν ο σπουδαίος φιλέλληνας ποιητής της Περσίας. Ο Αντώνης Σαμαράκης, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Γιάννης Ρίτσος, η Κατερίνα Ρουκ, η Μελίνα Μερκούρη, και κάποιοι άλλοι, βοήθησαν και μετά από χρόνια ταλαιπωρίας και διώξεων πήρε την ελληνική υπηκοότητα. Πέθανε, όμως, τον Φεβρουάριο του 2012.
Ο συγγραφέας Γρηγόρης  Χαλιακόπουλος, που έτυχε να του πάρει την πρώτη και τελευταία συνέντευξη της ζωής του στην Ελλάδα, έγραψε ένα παραμύθι αφιέρωμα για μικρούς και μεγάλους, για τον Φερεϋντούν Φαριάντ με τίτλο «Το ταξίδι του Φερεϋντούν».


ΑΠΟ  ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη