google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ

Τις μέρες αυτές, τέλος Αυγούστου 2014, γίνονται σε όλους τους Δήμους της Χώρας οι ορκωμοσίες των νέων αιρετών αρχόντων στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους την 1 Σεπτεμβρίου. Κι όμως η ορκωμοσία όπως γίνεται είναι παράτυπη και παράνομη, δηλαδή γίνεται με λάθος τρόπο , είτε το δούμε απο θρησκευτική άποψη, είτε από νομική, είτε και απλώς με την κοινή λογική. Και εξηγούμαστε. Το ευαγγέλιο λέει ρητά στο Κατά Ματθαίον, κεφάλιο 5, στίχος 33 έως και 37, πως να μην ορκιζόμαστε, να λεμε απλώς το ναι, ναι! , και το όχι, όχι!, όλα τα άλλα, οι όρκοι δηλαδή, είναι εκ του πονηρού. Αν ανατρέξουμε όλοι στην Αγία Γραφή να το διαβάσουμε , και να μαλώσουμε τους ιερείς που δεν τηρούν αυτήν την εντολή του Χριστού. Δηλαδή από θρησκευτικής απόψεως είναι λάθος να πηγαίνουν ιερωμένοι εκτός ναών και να ορκίζουν τους εκλεγμένους άρχοντες της πολιτείας στο ευαγγέλιο. Προσβάλλει αυτό τη θρησκεία μας. Αλλά και από πολιτικής και νομικής απόψεως είναι παράνομο να πηγαίνουν οι ιερείς στα Δημαρχεία και να ορκίζουν τους Δημάρχους και Συμβούλους, διότι στο Σύνταγμα αναγράφεται ρητά πως στην Ελλάδα υπάρχει ανεξιθρησκεία, δεν είμαστε θεοκρατικό κράτος σαν το Ιραν και σαν το Πακισταν. Δεν είναι πουθενά γραμμένο, δεν υπάρχει νόμος να ορκίζονται οι πολιτικοί σε ιερείς, δεν υπάρχει τέτοιο ‘πρωτόκολο’, απλώς είναι ένα παρωχημένο έθιμο που προσβάλλει την οργανωμένη πολιτεία. Παρομοίως ο θρησκευτικός όρκος που γίνεται στα δικαστήρια, κι αυτός είναι παράνομος αν το δούμε ως προς το βαθύ νόημα του Συντάγματος. Αλλά, ας τα αφαιρέσουμε όλα αυτά, την θρησκευτική και την πολιτική άποψη, και ας δούμε το θέμα με την απλή λογική.
Πριν 3 μήνες εκλέξαμε τους νέους τοπικούς άρχοντες, αυτούς που νομίζαμε για καλύτερους. Οι προηγούμενοι οφείλουν να κάνουν απολογισμό του έργου τους, και να παραδώσουν την σκυτάλη στους επόμενους, με απλότητα, σεμνότητα, χωρίς καμία τελετή και γιορτή. Δεν είναι φιέστα η αλλαγή αρχόντων. Είναι μια ιερή στιγμή της Δημοκρατίας, που οι αρχαίοι Ελληνες έκαναν κάθε 1 χρόνο και όχι κάθε 4 ή 5, και είναι αυτονόητο πως οι άρχοντες ωφείλουν να κάνουν καλά το λειτούργημά τους, αλλιώς θα βρεθούν υπόλογοι με το νόμο. Δεν χρειάζεται καν να ορκιστούν, ούτε καν στον σύνταγμα. Είναι αυτονόητο πως όταν κλέβει ένας άρχοντας δημόσιο χρήμα πρέπει να τιμωρηθεί. Αλλά ακόμα και η παράλειψη καθήκοντος, και αυτή είναι ποινικό αδίκημα ή και όταν δεν κάνει καλά το καθήκον του αμελώντας .
Στην Αρχαία Αθήνα ακόμα και ο Περικλής καθαιρέθηκε μέχρι να αποδειχθεί πως δεν είχε κλέψει δημόσιο χρήμα. Ετσι πρέπει να λειτουργεί η Δημοκρατία, χωρίς ιερείς, χωρίς όρκους. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού, όπως λέει και το ευαγέλιο. Ευχόμαστε οι ορκωμοσίες αυτές να είναι οι τελευταίες που γίνονται με αυτόν τον τρόπο, για το καλό και της θρησκείας, και της πολιτείας. Αντώνιος Ανωνόπουλος, Κυπαρισσία

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη