google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΚΑΙ 70 ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΚΑΙ 70 ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ

Στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων, καθώς καταγράφηκε διπλασιασμός των αριστούχων, καθώς και στην επέκταση του δικαιώματος μετεγγραφής και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, εκτιμάται ότι οφείλεται η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα AEI και τα ΤΕΙ.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Θαν. Κυριαζής, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 99.958, από 104.998 το 2013. 
Συνολικά εισάγονται 72.763 υποψήφιοι από 71.761 το 2013. Οι κενές θέσεις είναι 1.164, από 836 το 2013. 
Στα ΑΕΙ εισάγονται 47.053 υποψήφιοι, στα ΤΕΙ 23.797 και στις υπόλοιπες σχολές (αστυνομικές, στρατιωτικές κλπ) 1.913. Το ποσοστό επιτυχίας ανήλθε σε 81,05%. 
Στη Νομική Αθήνας οι βάσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% (18.714 μόρια η βάση εισαγωγής), στη Νομική Θεσσαλονίκης κατά 1,2% (18.615) και στη Νομική Κομοτηνής κατά 2,2% (18.303).
Στις Ιατρικές Σχολές, η άνοδος στην Αθήνα ήταν 1,7% (19.233 τα μόρια), της βάσης εισαγωγής στη Θεσσαλονίκη 2,4% (19.122), στην Πάτρα 2,8%, στη Λάρισα 3,2%, στην Κρήτη 3,2%, στα Ιωάννινα 3,3% και στην Αλεξανδρούπολη 3,5%. 
Στις Νομικές Σχολές η αύξηση ήταν από 200 έως 400 μόρια και στις Πολυτεχνικές έως 1.000 μόρια. 
Η μεγαλύτερη αύξηση (27,3%) καταγράφηκε στη σχολή Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ενώ η μεγαλύτερη μείωση (60%) στην Μουσικών Σπουδών Αθήνας. 
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των εξετάσεων είναι ότι από τα 450 τμήματα, στα 121 η βάση εισαγωγής είναι μικρότερη από 10.000 μόρια. 

Στη Μεσσηνία 
Την αύξηση των βάσεων σε όλες σχεδόν τις σχολές, επισήμανε και ο γραμματέας του Συλλόγου Φροντιστών Μ.Ε. Μεσσηνίας Σπ. Μαμμωνάς, λέγοντας πως ήταν αναμενόμενη, αλλά η άνοδος αυτή ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Πρόσθεσε πως υπάρχει αύξηση κατά 40% των αριστούχων σε σχέση με πέρσι, ενώ αναφερόμενος και στα των σχολών της Μεσσηνίας, σημείωσε πως και τα δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχουν παρουσιάσει άνοδο κατά 444 μόρια αυτό της Ιστορίας – Αρχαιολογίας και κατά 278 μόρια της Φιλολογίας. Αυξημένο κατά 289 μόρια είναι και το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, ενώ αντίθετα σημαντική πτώση με 1.145 μόρια εμφάνισε το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου. Πτώση καταγράφεται και στο Τμήμα Λογιστική και Χρηματοοικονομικής του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου κατά 482 μόρια, ενώ, κατά 544 μόρια μειώθηκε η βάση και στους Τεχνολόγους Γεωπόνους.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Μαμμωνάς, η άνοδος στις βάσεις των Σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οφείλονται στη δυναμική που έχει αρχίσει να αποκτά τα τελευταία χρόνια. Αποδεικνύεται, συνέχισε, ότι χρονιά με τη χρονιά, ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που το εμπιστεύονται για την ποιότητα των σπουδών του αφενός και αφετέρου λόγω της εξοικονόμησης χρημάτων, επειδή με το νέο δρόμο η απόσταση από την Αθήνα είναι δύο ώρες, γεγονός που ελαχιστοποιεί σημαντικά τα έξοδα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες σε πιο μεγάλες αποστάσεις.
Όσον αφορά στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, παρατήρησε ότι συμπαρασύρθηκαν από το δύσκολο κλίμα, καθώς οι γονείς δύσκολα αφήνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε χαμηλόβαθμα ΤΕΙ, λόγω έλλειψης χρημάτων. Υπογράμμισε όμως, πως στις σχολές του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα επιτελείται ιδιαιτέρως σημαντικό έργο , που αν βγει προς τα έξω, θα τις καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστικές στους υποψηφίους, αφού σχετίζεται άμεσα με την τοπική οικονομία, λόγω των αγροτικών προϊόντων του νομού.
Ανέφερε επίσης πως η μεγάλη πτώση στις βάσεις της Διοίκησης Επιχειρήσεων, οφείλεται στο ότι αυξήθηκαν οι θέσεις στις οικονομικές σχολές και μειώθηκαν οι υποψήφιοι.
Θελήσαμε να μάθουμε πώς εξηγείται το φαινόμενο να υπάρχει φέτος μικρότερος αριθμός υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και η απάντηση ήταν σοκαριστική, αφού μας είπε πως η μείωση των υποψηφίων έχει άμεση συνάφεια με το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Μια επίσης σημαντική παράμετρος, είναι, κατά την εκτίμησή του, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, που ενώ θα είχαν τα προσόντα να εισαχθούν, λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει, προτίμησαν απλώς να τελειώσουν το Λύκειο χωρίς να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, επειδή δεν έχουν τα χρήματα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Ο κ. Μαμμωνάς ανέφερε τέλος, ότι τα φετινά θέματα των εξετάσεων ήταν πολύ πιο ευνοϊκά για τους υποψήφιους, καθώς ο βαθμός δυσκολίας τους ήταν πολύ μικρός σε σχέση με πέρσι σε όλα τα μαθήματα. Με αφορμή δε την ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου, στις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, επισήμανε πως από τους 70 αριστούχους της Μεσσηνίας (όσοι ξεπέρασαν τις 18.000 μόρια), οι 60 φοιτούσαν σε φροντιστήρια – μέλη του συλλόγου, θέλοντας να καταδείξει το ανεβασμένο επίπεδο σπουδών.  'Θάρρος'

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη