Προσωρινό μπλόκο στην είσοδο καινούργιων παραγωγών στις λαϊκές αγορές προκειμένου να πουλήσουν τα προϊόντα τους βάζει ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος για το υπαίθριο εμπόριο αφού, μαζί με πλήθος άλλων νομοθετικών διατάξεων, καταργήθηκαν και οι τριμελείς επιτροπές στους Δήμους οι οποίες ήταν υπεύθυνες για τη χορήγηση των σχετικών αδειών πωλητή.

Έτσι και μέχρι τουλάχιστον να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση μέσω της οποίας οι Περιφερειάρχες θα συγκροτήσουν τις νέες τριμελείς επιτροπές, καινούργιες άδειες δε μπορούν να εκδοθούν ενώ ούτε οι παλιές ανανεώνονται.
Όπως λέει στo Agronews ο πρόεδρος της Πανελλήνιος Ομοσπονδίας Πωλητών Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης αμέλησε να θεσπίσει μεταβατική διάταξη, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει νομοθετικό κενό. «Το τρέχον διάστημα δεν εκδίδονται νέες άδειες σε παραγωγούς που θέλουν να μπουν στη λαϊκή και οι οποίοι έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αλλά και αυτοί που ήδη έχουν άδειες πουλάν τα προϊόντα τους αθεώρητα», σημειώνει. Να σημειωθεί ότι αποδέκτης πολλών σχετικών καταγγελιών από παραγωγούς έχει γίνει και το Agronews τις τελευταίες ημέρες.
«Η αντίθεσή μας στο θέμα στο νέο νόμο είναι γνωστή και δεδομένη. Ωστόσο το συγκεκριμένο πρόβλημα θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχε θεσπιστεί μια μεταβατική διάταξη ώστε να λειτουργούν οι υπάρχουσες Τριμελείς Επιτροπές στους Δήμους και, επιπλέον, το Δ.Σ. του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών να συνεδριάζει με όλες του τις αρμοδιότητες μέχρι τη μεταφορά του στην Περιφέρεια Αττικής. Όμως αυτό δεν έγινε καθώς ο νέος νόμος γράφτηκε ουσιαστικά «στο πόδι», προσθέτει o κ. Μόσχος.
Από την πλευρά του υπουργείου Aνάπτυξης εμφανίζονται καθησυχαστικοί διαβεβαιώνοντας ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση. Ωστόσο, οι αγρότες είναι επιφυλακτικοί φοβούμενοι νέα χρονοτριβή αφού, μετά την υπουργική απόφαση, θα πρέπει αυτή να κοινοποιηθεί στους Περιφερειάρχες και αυτοί με τη σειρά τους με νέα απόφαση να ορίσουν τριμελείς επιτροπές.