google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Καθυστερεί η επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας

Καθυστερεί η επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας

Συνεχίζεται η συλλογή δειγμάτων ελαιόλαδου, που αναλύονται εργαστηριακά για να συμπεριληφθούν στο φάκελο που έχει κατατεθεί στην ΕΕ για την επέκταση του ελαιόλαδου ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλο το Νομό Μεσσηνίας. Οι Βρυξέλλες θεώρησαν ότι ο αρχικός φάκελος -που κατατέθηκε από την Ενωση Μεσσηνίας και περιλάμβανε 96 δείγματα εργαστηριακών δοκιμών- δεν αρκούσε για να βγουν τα τελικά συμπεράσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τα νέα στοιχεία θα είναι ενισχυτικά των μέχρι σήμερα εργαστηριακών αναλύσεων που είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό φάκελο. Ενας μεγάλος αριθμός αναλύσεων (περίπου 231 δείγματα) προέρχεται από τον Α.Σ. "Ελαιώνας" Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων, την Ομάδα Παραγωγών "Νηλέας" και το ΤΕΙ Καλαμάτας. Επίσης πολλά στοιχεία και συγκρίσεις μεταξύ των δύο περιοχών (παλαιάς και νέας ζώνης), που δείχνουν ότι το ελαιόλαδο έχει τα ίδια ποιοτικά στοιχεία, στηρίχθηκαν στο διδακτορικό του Δήμαρχου Μεσσήνης κ. Ευστάθιου Αναστασόπουλου. Να θυμίσουμε ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης των ενστάσεων και προκειμένου να ολοκληρώσει την εισήγησή της (θετική ή αρνητική), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε κάποιες πρόσθετες διευκρινίσεις οι οποίες και απεστάλησαν στις 25/10/2013.
Η Επιτροπή αν και αποδέχτηκε αυτές τις διευκρινίσεις, απέστειλε νέο αίτημα, στις 20/12/2013, ζητώντας να επιβεβαιωθεί ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών που έχουν πραγματοποιηθεί είναι στατιστικά αντιπροσωπευτικά και ότι η γεωγραφική κατανομή τους είναι η ενδεδειγμένη. Για πρώτη φορά στον φάκελο τροποποίησης του ΠΟΠ Καλαμάτας, που κατατέθηκε από την Ενωση Μεσσηνίας, περιλαμβάνονται και προδιαγραφές ποιότητας. Μιλάμε για 13 χαρακτηριστικά ποιότητας (μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: η οξύτητα κάτω από 0,5, το φρουτώδες πάνω από 3, το πικρό και το πικάντικο πάνω από 2). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι παραγωγοί και τα ελαιουργία της ζώνης να αναβαθμίσουν τις προδιαγραφές τους. Πάντως όσο δεν περνάει η τροποποίηση δεν υπάρχουν και οι ποιοτικές προδιαγραφές στο ελαιόλαδο που θα πρέπει να ακολουθηθούν.
Το θέμα της συσκευασίας του ελαιόλαδου ΠΟΠ Καλαμάτας αποτέλεσε σημαντικό σημείο «τριβής». Η αίτηση τροποποίησης του φακέλου ΠΟΠ προσδιόριζε ρητά ότι η συσκευασία θα μπορεί να γίνεται και εκτός Μεσσηνίας. Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, ενώ από την παραγωγή μέχρι την τυποποίηση θα μπορεί να γίνεται εντός της ζώνης ΠΟΠ, η συσκευασία μπορεί να γίνεται εκτός. Για να αποδείξει κάποιος στο φάκελο που καταθέτει στην ΕΕ ότι η συσκευασία δεν θα μπορεί να γίνεται εκτός ζώνης, θα πρέπει να αναγράφει τους λόγους για τους οποίους δεν θα μπορεί να γίνεται.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη