google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Πέντε μεγάλα κτηνοτροφικά πάρκα στην Πελοπόννησο!

Πέντε μεγάλα κτηνοτροφικά πάρκα στην Πελοπόννησο!

Πέντε μεγάλα κτηνοτροφικά πάρκα και μια σύγχρονη υπηρεσία προώθησης επενδύσεων που θα διπλασιάσουν την παραγωγή γάλακτος στην περιοχή, προβλέπει το φιλόδοξο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Πελοποννήσου, η δαπάνη του οποίου έχει προϋπολογισθεί σε 50 εκατ. ευρώ. και αποτελεί καρπό συνεργασίας της Περιφέρειας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Mάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν προχωρήσει σημαντικά οι σχετικές διαδικασίες για την εκκίνηση του πιλοτικού αυτού και καινοτόμου προγράμματος που θα δίνει έμφαση στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας δεδομένου ότι, συγκριτικά με τους άλλους κλάδους της κτηνοτροφίας, παρά τις υφιστάμενες αδυναμίες της, παρουσιάζει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και άριστη προοπτική για το άμεσο μέλλον, κυρίως λόγω της φέτας και των υπόλοιπων τοπικών τυριών.
Το πρόγραμμα, το οποίο θα ενισχυθεί με σημαντικούς πόρους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη αποτελεί απόρροια της συστηματικής συνεργασίας  της Περιφέρειας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου υπεύθυνος για την υλοποίηση του θα είναι ο καθηγητής του ΓΠΑ Γ. Ζέρβας.
Συγκεκριμένα, στόχος του προγράμματος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, είναι «η δημιουργία οργανωμένων πρότυπων κτηνοτροφικών πάρκων και ο διπλασιασμός μέσα στην πενταετία της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, του οποίου η τιμή διατηρείται σε υψηλά επίπεδα στις εγχώριες και διεθνείς αγορές παρά τις γενικότερες μειώσεις».
Σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργούν, εκατοντάδες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων με ετησία παραγωγή 81.000 τόνους πρόβειο γάλα και 31.000 τόνους αίγειο γάλα, 110 μονάδες παραγωγής εκλεκτών τυροκομικών προϊόντων και αρκετές μονάδες ζωοτροφών-εφοδίων.  
Η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να θέσει την αιγοπροβατοτροφία σε σύγχρονες βάσεις, ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης αξιοποιώντας: τους υφιστάμενους φυσικούς νομευτικούς πόρους (βοσκοτόπους), το ανθρώπινο παραγωγικό δυναμικό (τους ήδη ασχολούμενους με την αιγοπροβατοτροφία και αυτούς που επιθυμούν να ασχοληθούν σοβαρά και επιχειρηματικά με αυτή), και τα παραγόμενα παραδοσιακά προϊόντα, με βάση το γάλα και το κρέας, προσδίδοντας σ’ αυτά προστιθέμενη αξία (καθιστώντας τα ΠΟΠ).
Οι τέσσερις βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:
1. Εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μονάδων στις περιπτώσεις που ο κτηνοτρόφος είναι σχετικά νέος σε ηλικία ή υπάρχει διάδοχη κατάσταση για την εκμετάλλευση (κτηνοτροφική μονάδα).
2. Ίδρυση νέων αιγοπροβατοτροφικών μονάδων, σύγχρονων και λειτουργικών από νέους ανθρώπους με υψηλό, κατά προτίμηση, μορφωτικό επίπεδο,
3. Ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων από ομάδες παραγωγών που έχουν ήδη μονάδες και επιθυμούν να μετεγκατασταθούν ή από νέους που θέλουν να ασχοληθούν συστηματικά και επαγγελματικά με την κτηνοτροφία (αιγοπροβατοτροφία), και
4. Ανάδειξη των υφιστάμενων παραδοσιακών προϊόντων ζωικής προέλευσης (π.χ. τυριά, κρεοσκευάσματα κλπ.) με βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα και τις απαιτήσεις των καταναλωτών, ώστε να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και να αναγνωριστούν, για όσα απ’ αυτά είναι εφικτό, ως ΠΟΠ.
Βασικός στρατηγικός στόχος του Προγράμματος είναι την προσεχή πενταετία να διπλασιαστεί η σημερινή παραγωγή αιγοπροβείου γάλακτος ώστε να καλυφθούν οι συνεχείς ανάγκες για παρασκευή φέτας, σφέλας, γραβιέρας και τυριών από αίγειο γάλα που παρουσιάζουν μια αλματώδη ανάπτυξη και άμεση ζήτηση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη