google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Παγίδες στη φορολογική δήλωση! Δεκάδες αλλαγές από φέτος αυξάνουν το φόρο για όλους!

Παγίδες στη φορολογική δήλωση! Δεκάδες αλλαγές από φέτος αυξάνουν το φόρο για όλους!

Κατά 1,3 δισεκατομμύρια είναι για φέτος οι φόροι που θα πληρώσουν τα 8,5 εκατομμύρια των Ελλήνων φορολογουμένων. Οι αλλαγές στη φορολογία που ισχύουν όλες από φέτος φέρνουν τα πάνω κάτω και ουσιαστικά αυξάνουν το φόρο για όλους.
Απαλλαγές από τον φόρο και αφορολόγητα όρια καταργούνται ενώ προστίθενται και νέες κατηγορίες φορολόγησης εισοδημάτων. Για παράδειγμα καταργείται η έκπτωση φόρου 10% για ενοίκια, τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, στεγαστικό επίδομα, κατοίκους παραμεθόριων περιοχών κλπ ενώ παράλληλα αυξάνεται το τεκμήριο για όσους νομιμοποίησαν αυθαίρετα και ημιυπαίθριους. 
Ουσιαστικά οι μόνες φοροαπαλλαγές που διατηρούνται και φέτος είναι τα έξοδα για ιατρικές δαπάνες, η διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων και οι δωρεές, τίποτε άλλο. 
Οι νέες φορολογικές κλίμακες 
Από φέτος κάνουν πρεμιέρα και οι νέες κλίμακες φορολόγησης για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. 
Για μισθωτούς και συνταξιούχους με 22% φορολογείται το εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, με 32% τα επόμενα 17.000 ευρώ και με 42% τα εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Μέχρι το εισόδημα των 21.000 ευρώ μισθωτοί και συνταξιούχοι δικαιούνται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ που μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισόδημα.
Οι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με 26% για εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα από κει και πάνω.
Για τα ενοίκια ο συντελεστής είναι 10% για εισόδημα ως 12.000 και 33% για τα μεγαλύτερα εισοδήματα. 
Αναλυτικά οι αλλαγές: 
Δεν υπάρχει πλέον η έκπτωση φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας.
Καταργήθηκε ο κωδικός για τους μισθωτούς που κατοικούν σε παραμεθόρια περιοχή. Δεν υπάρχει πλέον η σχετική έκπτωση φόρου.
Πλέον όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση με εξαίρεση όσους θεωρούνται προστατευόμενη μέλη 
Για νέες ατομικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου και για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ μειώνεται κατά 50%. Δηλαδή για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 13% για τα επόμενα 40.000 ευρώ εισοδήματος επιβάλλεται συντελεστής 26% και το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 33%. Σε αυτή την κατηγορία φορολογουμένων, δεν θα επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος για τα πρώτα πέντε χρόνια.
Όσοι δικαιούνται μείωση φόρου λόγω αναπηρίας 67% και άνω από φέτος έχουν μείωση φόρου 200 ευρώ και όχι αφορολόγητο 2.000 ευρώ.
Προστίθεται κωδικός 307- 308 όπου δηλώνεται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος της παρ. 1 άρθρου 45 ΚΦΕ. Πρόκειται για τους μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκι» και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ. 
Προϋποθέσεις για να θεωρηθεί το εισόδημα από ατομική εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και
- Έχουν έως τρεις εργοδότες (φυσικά ή/και νοµικά πρόσωπα). Εφόσον οι εργοδότες υπερβαίνουν τους τρεις, θα πρέπει ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατοµική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα να προέρχεται από ένα εργοδότη. Από το εισόδημά τους αφαιρούνται μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές και δεν αναγνωρίζεται καμία άλλη δαπάνη.
Προστίθεται κωδικός 309- 310 στον οποίο θα «φακελώνονται» όσοι παρέχουν εργασία με εργόσημο.
Καταργήθηκαν οι κωδικοί 415- 416 όπου δηλωνόντουσαν οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη