google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα εργόσημα

Επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα εργόσημα

Με αφορμή την επιβολή προστίμων σε ορισμένους ελαιοπαραγωγούς που απασχολούσαν εργάτες που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις για αγροτική εργασία, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργου Τριφυλίας με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη ζητά από την ανοχή της πολιτείας μέχρις ότου επιλυθούν τα προβλήματα σχετικά με το εργόσημο.
Στην επιστολή τους οι αγρότες του Συνεταιρισμού αναφέρουν ότι αν και οι ίδιοι συμφωνούν με τη νόμιμη απασχόληση εργατών, εντούτοις επισημαίνουν ότι η διαδικασία για την έκδοση εργοσήμων είναι χρονοβόρα και τη στιγμή αυτή η ελαιοσυλλογή βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ πολλοί είναι οι εργάτες εκείνοι που δεν έχουν δικαίωμα στην εργασία, είτε γιατί έχουν εισέλθει παράνομα στην χώρα μας, είτε γιατί δεν έχουν άδεια εργασίας.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργου Τριφυλίας τονίζει ότι η ανάγκη σε εργατικά χέρια τη συγκεκριμένη περίοδο που η συγκομιδή έχει ξεκινήσει είναι μεγάλη και ζητούν από το Υπουργείο να βρεθεί η χρυσή τομή άμεσα, ώστε να ικανοποιηθεί τόσο η ανάγκη των παραγωγών να συνεχιστεί η συγκομιδή χωρίς προβλήματα, όσο και η εφαρμογή από πλευράς της πολιτείας για την τήρηση της σχετικής με τη νόμιμη εργασία νομοθεσίας
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:..........

Προς
Τον Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη

                                                                                          Κοινοποίηση:
                                                   1. Υπουργό Εργασίας
                                                         2. Υπουργό Οικονομικών
                                                               3. Υπουργό Δημόσιας Τάξης
                                                                4. Βουλευτές νομού Μεσσηνίας
                                                                 5. Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας
                                                     6. Πρόεδρο ΠΑΣΕΓΕΣ
                                                        7. Δήμαρχο Τριφυλίας

κ. Υπουργέ,

Πριν από μερικές ημέρες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός μας διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Δήμο Τριφυλίας και το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων μια ενημερωτική συνάντηση με τους παραγωγούς της περιοχής μας, με θέμα:«Εργόσημα και νόμιμη απασχόληση εργατών γης».
Η αφορμή της συνάντησης αυτής ήταν κάποιες περιπτώσεις προστίμων σε ελαιοπαραγωγούς που απασχολούσαν εργάτες που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις για αγροτική εργασία. Αυτό έχει φέρει μια αναστάτωση σε όλους τους παραγωγούς, καθώς αναδεικνύει πολλά άλλα προβλήματα που χρήζουν επίλυσης, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά η νόμιμη εργασία στα χωράφια μας, καθώς όλοι οι παραγωγοί μας θέλουν και θεωρούν σωστό να ασφαλίζουν τους εργάτες που απασχολούν.
 Έτσι με αυτή την επιστολή μας θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε εν συντομία αυτά τα προβλήματα, όπως καταγράφηκαν στην συγκεκριμένη συνάντηση.
1.      Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατών που έρχονται στην περιοχή μας για εργασία αυτή την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, δεν έχουν δικαίωμα στην εργασία, είτε γιατί έχουν εισέλθει παράνομα στην χώρα μας, είτε γιατί δεν έχουν άδεια εργασίας. Απεγνωσμένα ζητούν να εργαστούν αλλά δεν θέλουν εργόσημα. Αν δεν εργαστούν, θα καταφύγουν σε παραβατικές συμπεριφορές για να επιβιώσουν.
2.      Η έκδοση αδειών εργασίας είναι χρονοβόρα και έτσι πολλοί αλλοδαποί εργάτες αποφεύγουν να ακολουθήσουν τη διαδικασία αυτή.
3.      Τα κίνητρα για τους παραγωγούς που πληρώνουν με εργόσημο είναι ελάχιστα.
4.      Η έκδοση εργοσήμων είναι χρονοβόρα, καθώς την περίοδο αυτή χρειάζονται ώρες να περιμένει κάποιος στις τράπεζες της περιοχής μας για την έκδοση τους.
Καλό είναι μέχρι τη επίλυση των προβλημάτων αυτών να υπάρξει από μέρους της πολιτείας μια ανοχή, καθώς η ελαιοκομική περίοδος είναι εν εξελίξει και ο ελαιόκαρπος είναι αδύνατο να συγκομιστεί χωρίς εργατικά χέρια.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη