google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Σε διαρκή εγκατάλειψη το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών! Κρίμα!

Σε διαρκή εγκατάλειψη το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών! Κρίμα!

Εγκαταλελειμμένο και κατεστραμμένο παραμένει το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών το οποίο αν λειτουργούσε θα μπορούσε να προσφέρει πολλά και να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των αγροτών σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή. Ένα κέντρο που λειτούργησε μόλις για 6 χρόνια την περίοδο 1998 - 2004 και από εκεί και μετά πέρα από κάποιες προσπάθειες που έγιναν στην αρχή για την επαναλειτουργία του, αφέθηκε στην τύχη του και σήμερα δεν είναι παρά ένα άδειο κλουβί με κάγκελα, χωρίς κανέναν εξοπλισμό μέσα παρότι ήταν άρτια εξοπλισμένο, τα νερά της βροχής να το κατακλύζουν, με τα τζάμια του σπασμένα, την οροφή του μισογκρεμισμένη και τα βάτα να το έχουν περικυκλώσει για τα καλά. Για κάποια χρόνια από την περίοδο της εγκατάλειψης και μετά αποτέλεσε στέγη για μετανάστες, για το λόγο αυτό και μπήκαν σιδερένια κάγκελα σε πόρτες και παράθυρα για να μην μπορεί να μπει κανείς μέσα -και αυτή είναι η μοναδική παρέμβαση που έχει γίνει από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Οι αγρότες της περιοχής ζητούν την επαναλειτουργία του, επισημαίνουν την ανάγκη που έχει η σύγχρονη και ανταγωνιστική γεωργία, την παρουσία ερευνητικών κέντρων και υπογραμμίζουν πως αποτελεί περιουσία του δήμου που δυστυχώς από το 2004 και μετά δεν έτυχε της προσοχής που του άξιζε. Τονίζουν επίσης ότι ένα τέτοιο κέντρο που θα μπορούν να κάνουν τις αναλύσεις τους για τις καλλιέργειες θα φέρει σημαντική μείωση του κόστους καλλιέργειας αλλά και καλύτερη παραγωγή. Υποσχέσεις και λόγια, όπως μας είπαν, έχουν ακούσει αλλά θέλουν επιτέλους να γίνει κάτι στην πράξη για την στήριξή τους.
Ο Αριστοτέλης Κανναβός αναφερόμενος στην ιστορία του Αγροτικού Ινστιτούτου σημείωσε: "Ξεκίνησε το 1994 όταν δήμαρχος ήταν ο Διονύσης Σπέτζας, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, το 1995 ανέλαβε δήμαρχος ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, όπου και ήμουν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και βάλαμε μπροστά να γίνει το έργο. Το Σεπτέμβριο του 1998 έγιναν τα εγκαίνια και ενοικιάστηκε από δύο γεωπόνους από την Καλαμάτα, τον Αύγουστο όμως του 2004 έκλεισε. Λειτούργησε συνολικά 6 χρόνια αν και η σύμβαση ήταν για 8 χρόνια. Οι άνθρωποι που το δούλεψαν, δούλεψαν πολύ καλά και με όφελος για την περιοχή αφού και πιο φθηνά μπορούσαμε να κάνουμε τις αναλύσεις μας και πιο γρήγορα και άμεσα. Δυστυχώς όμως από τον Αύγουστο του 2004 και μετά εγκαταλείφθηκε με ευθύνη των δημοτικών αρχών. Από εκεί και μετά, στις όποιες οχλήσεις κάναμε σαν αγροτικός σύλλογος, δεν εισακουστήκαμε. Καμία δημοτική αρχή δεν έχει ασχοληθεί. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει, ο δήμος θα πρέπει να το ετοιμάσει και πάλι και ας το λειτουργήσει με δικούς του γεωπόνους που έχει στο δήμο. Μπορεί επίσης να το δώσει σε ιδιώτες αφού τόσοι άνεργοι γεωπόνοι υπάρχουν. Ενα τέτοιο κέντρο για την περιοχή μας είναι πολύ σημαντικό, αφού σημαίνει εύκολες και άμεσες αναλύσεις, άμεση επαφή του ενδιαφερόμενου με τους ερευνητές χωρίς μεσάζοντες. Επίσης θα είναι πολύ πιο οικονομικό για εμάς. Σε μια σύγχρονη γεωργία είναι απολύτως απαραίτητο. Δεν μπορεί ένα τέτοιο έργο για το οποίο κάποιοι έχυσαν ιδρώτα να το φτιάξουν, να ερχόμαστε εμείς σήμερα να το εγκαταλείπουμε. Στην περιοχή μας μην ξεχνάμε ότι πλέον μπαίνουν και καλλιέργειες υδροπονίας που εκεί είναι απολύτως απαραίτητη, όπως και φυλλοδιαγνωστική. Μην κοιτάμε που σήμερα υπάρχει ένας Παρασκευόπουλος στην περιοχή και τρέχει, αύριο θα υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Σήμερα δυστυχώς η κατάσταση του κτηρίου είναι απογοητευτική, τα βάτα έχουν φτάσει πάνω από το κτήριο, τζάμια σπασμένα, νερά παντού, ταβάνια γκρεμισμένα, τίποτα δεν υπάρχει, μηχανήματα δεν υπάρχουν, απλώς ένα κουτί. Το μόνο που έκανε ο δήμος ήταν να του βάλει κάγκελα γύρω - γύρω να μην μπαίνουν αλλοδαποί. Σε πρόσφατη συνάντηση με το δήμαρχο, στην αναφορά που μας έδωσε για την πορεία του κέντρου, αναφέρεται ότι δόθηκε στον εργολάβο που έκανε την ύδρευση να βάλει τα εργαλεία του μέσα, τέτοια σημασία δώσανε για αυτό το χώρο, το κάναμε αποθήκη".
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος τόνισε: "Το Αγροτικό Ινστιτούτο ήταν ένα εργαλείο για τους αγρότες, υπήρχε άμεση επαφή με τους γεωπόνους για τις αναλύσεις που έκανε ο καθένας και σε χαμηλό κόστος. Δυστυχώς όμως από το 2004 και μετά έμεινε στην τύχη του και από την ενημέρωση που είχαμε από το σημερινό δήμαρχο η επόμενη φορά που ήρθαν να ελέγξουν το χώρο μετά το 2004 ήταν το 2011. Βρήκαν ένα χώρο που τα πράγματα από μέσα έλειπαν και είχε καταληφθεί από αλλοδαπούς. Δεν μπορεί όμως μια τέτοια περιουσία του δήμου να μένει έτσι, ούτε από το 2004 να ξαναπηγαίνει η δημοτική αρχή το 2011. Εκεί δεν υπάρχει ευθύνη; Ποιος θα μας πει τι έχει γίνει; Για την περιοχή που είναι καθαρά αγροτική ένα τέτοιο κέντρο είναι απολύτως αναγκαίο, όλες οι καλλιέργειες χρειάζονται αναλύσεις, αφού έτσι μπορείς να μειώσεις το κόστος και να αυξήσεις την παραγωγή. Είναι ένα εργαλείο που το έχει ανάγκη η περιοχή. Εμείς όμως ρωτάμε γιατί αδράνησαν οι δημοτικές αρχές που ήταν περιουσία τους;". Από την 'Ελευθερία'.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη