google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΑΠΟ ΜΟΥΣΤΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΑΠΟ ΜΟΥΣΤΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Πως γίνεται το πετιμέζι, Το προτιμότερο είναι καλύτερα να παρακολουθήσετε όλη τη διαδικασία. Όλο και κάποια γειτόνισσα θα υπάρχει όπως στην δική μου περίπτωση η Σπυρούλα Σοφού γυναίκα του Γιώργη Σοφού (ΤΙΝΤΙΡΙ), κάποια θεία ή ηλικιωμένη γυναίκα που να ξέρει τον τρόπο παρασκευής του πετιμεζιού, Ο καιρός του τρύγου έφτασε, πριν αρχίσουν τα πρωτοβρόχια και κατέβουν οι γράδοι του μούστου λόγω βροχής.
Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω όλη την γνώση της παραδοσιακής νοικοκυράς, δεν θα ήθελα για κανένα λόγο να χαθεί η παραδοσιακή αυτή γνώση των κατοίκων της Ορεινής Τριφυλίας και γενικά όλης της Ελλάδας που είναι που είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα και αγαπημένα σκευάσματα της πατρίδας μας πολλαπλής χρήσεως. Βασικό και κύριο συστατικό του πετιμεζιού είναι ο μούστος. Γίνεται από διάφορες πικοιλίες στσφυλιών όπως από αυγουστελίδι που το μαζεύουμε τον Αύγουστο, ή από κοκκινέλι – σαμιώτικο ή γρεναρούζ που το μαζεύουμε γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου όπως μου έλεγαν η Ασημίνα Ηλιοπούλου (ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ) και η κυρία Κωνσταντίνα Μελά του Βασίλη (ΜΕΛΟΥ).
 Το καλύτερο και νοστιμότερο πετιμέζι είναι φτιαγμένο από “πρωτομούστι”. Εμείς το πήραμε από το οικογενειακό μας αμπέλι χωρίς φάρμακα και με ζωϊκά λιπάσματα, μούστος πρώτο πράγμα και άριστη ποιότητα, κατευθείαν από το πατητήρι. Μου έλεγε πως εάν είναι ραντισμένο με φυτοφάρμακο, με το βράσιμο το φάρμακο εξαφανίζεται . Προσοχή για να πετύχει το πετιμέζι δεν πρέπει ο μούστος να είναι από πριν βρασμένος. Η παραγωγή του πετιμεζιού εξαρτάται από πόση ποσότητα θέλουμε να φτιάξουμε. Πάντως υπολόγισε το 1\3 ή το 1\4 του μούστου.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη