google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Από 2,3 έως 17 ευρώ το τμ θα πληρώσουμε για το σπίτι! Χωράφια και οικόπεδα από 1,5 έως 2,25 ευρώ το στρέμμα!

Από 2,3 έως 17 ευρώ το τμ θα πληρώσουμε για το σπίτι! Χωράφια και οικόπεδα από 1,5 έως 2,25 ευρώ το στρέμμα!

Ενιαίος φόρος ακινήτων για τα κτίσματα από 2,3 ευρώ το τ.μ. στις περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης, έως και 17 ευρώ το τ.μ. στις περιοχές με τις υψηλότερες αντικειμενικές αξίες, θα εφαρμοσθεί από το 2014. Για τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου ορίζεται βασικός συντελεστής φορολογίας 1,5 ευρώ το στέμμα. Πρόκειται για συντελεστές που οποίοι κλιμακώνονται με βάση την παλαιότητα, την περιοχή, θέση, τον όροφο και άλλα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου προκειμένου να υπολογισθεί ο Ενιαίος Φόρος που θα καταβάλλεται το 2014 από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
 Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ καθώς και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και προβλέπεται στο νομοσχέδιο που δόθηκε σήμερα σε διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο ενιαίος φόρος ακινήτων κινείται στην κατεύθυνση των λιγότερων χρημάτων από περισσότερους πολίτες και είναι μεσοσταθμικά μειωμένος κατά 16% σε σχέση με τον προηγούμενο φόρο» (δηλαδή το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων). Όπως διευκρινίζει το υπουργείο το υπουργείο Οικονομικών «ο νέος φόρος επιβάλλεται ανά ακίνητο, και έχει προοδευτικότητα ενώ συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στα εντός και στα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα, αλλά και μέσω του περιορισμού των φοροαπαλλαγών».
 Οι αγρότες για πρώτη φορά καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα αγροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 90% των αγροτεμαχίων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες (αξίας) όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης, συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι και φτωχά νοικοκυριά) με οικονομική αδυναμία, είτε εξαιρούνται από το νέο φόρο είτε έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη