google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Εντυπωσιακά κεραμικά ψημένα με την ιαπωνική τεχνική του «Ρακού»

Εντυπωσιακά κεραμικά ψημένα με την ιαπωνική τεχνική του «Ρακού»

Ψήσιμο κεραμικών έργων με την ιαπωνική τεχνική του «Ρακού» έγινε το Σαββατοκύριακο στο «Τρενοτεχνείον» του Νίκου Καλογερόπουλου στην Κυπαρισσία από το Εικαστικό Εργαστήρι της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας. Τα κεραμικά έργα είχαν κατασκευαστεί από ερασιτέχνες κεραμίστες – δημιουργούς στο καλοκαιρινό σεμινάριο του Εικαστικού Εργαστηρίου. Το «Ρακού» είναι μια τεχνική ψησίματος κεραμικών που ξεκίνησε στην Ιαπωνία το 1573 και μεταπήδησε στην Ευρώπη το 1920 από τον Άγγλο κεραμίστα Μπέρναρντ Λιντς. Σήμερα είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο.
Η λέξη «Ρακού» (raku) προέρχεται από το ιαπωνικό ιδεόγραμμα που σημαίνει «ευτυχία», «χαρά», «ευχαρίστηση». Συνδέεται με τις τελετές τσαγιού, κατά τις οποίες χρησιμοποιούσαν κούπες χωρίς χερούλια. Σύμφωνα με την τεχνική του «Ρακού», το κεραμικό, αφού έχει υποβληθεί σε ειδικό γυάλωμα για «Ρακού» με οξείδια των μετάλλων, δέχεται μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας (θερμικό σοκ), με απρόβλεπτες πολλές φορές συνέπειες για το κεραμικό. Η διαδικασία, λοιπόν, ξεκινά με το κεραμικό να ψήνεται για μία ως μιάμιση ώρα μέσα στο φούρνο, στους 9.400 με 10.000 βαθμούς Κελσίου.
Στη συνέχεια, με ειδικές λαβίδες και γάντια προστασίας αφαιρείται από το καμίνι και τοποθετείται σε κιβώτιο με καύσιμη ύλη, όπως πριονίδι, χόρτα ξερά, χαρτιά, τα οποία αναφλέγονται για να γίνει η αναγωγή. Μετά από 10 - 20 λεπτά το κεραμικό βυθίζεται σε νερό για να σταματήσει η αναγωγή. Ο άνθρακας του καπνού αφαιρεί το οξυγόνο από τα οξείδια των μετάλλων, τα οποία μετατρέπονται σε μέταλλα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεταλλικών επιφανειών. Τα στοιχεία της φύσης, Γη, Φωτιά, Αέρας, Νερό, παίζουν βασικό ρόλο στο αποτέλεσμα, που κάθε φορά είναι τελείως διαφορετικό. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ιδιαίτερα φαντασμαγορική, δημιουργεί μοναδικά μεταλλικά χρώματα και το γνωστό κρακελάρισμα στην επιφάνεια των κεραμικών. Τα χρώματα που μας δίνει η τεχνική «Ρακού» είναι εντυπωσιακά μοναδικά και απρόβλεπτα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη