Τι να κάνεις τις συσκέψεις όταν διαλύεται η Υγεία άρα η κοινωνία;

Ένα πράγμα είναι πια σίγουρο. ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΩΡΕΑΝ
Τι κι’ αν πληρώνεις φόρους, χαράτσια, εισφορές, ασφαλιστικά ταμεία….
Τι κι’ αν δικαιούσαι συνταγματικά δωρεάν παιδεία, δωρεάν υγεία…..δεν θα μείνει τίποτα. 
Το σχέδιο είναι απλό. Το επιτάσσει η Τρόϊκα. Και ότι δεν το επιτάσσει, βάζουμε το κάθε καραγκιοζοπαίχτη τηλεβιβλιοπώλη και το υποβαθμίζει τόσο, που δεν τολμάς να το χρησιμοποιήσεις. 
Αυτό είναι η Ελλάδα του σήμερα. Αυτό είναι η Νέα Ελλάδα που οραματίζεται ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο. Και ήταν σοφή η επιλογή του νέου ονόματος της Ν.Δ., αφού αυτή η Νέα Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με την παλιά….την Ελλάδα μας. 
Είτε το πει κανείς ενοποίηση είτε συγχώνευση είτε αναδιάταξη είτε συνένωση, το γεγονός παραμένει και είναι ένα: Το ΕΣΥ, ως άλλη ΕΡΤ, οδηγείται αργά και σταθερά σε λουκέτο.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας κλείνει ως περιττή και δαπανηρή υπηρεσία, κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το – κατ’ ευφημισμόν – «Σχέδιο Αναδιάταξης του ΕΣΥ», που παρουσίασε προ ημερών η κυβέρνηση και καλείται τώρα να υλοποιήσει ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης.
Το σχέδιο αυτό, λοιπόν, που αποτελεί μία ακόμη λαμπρή επινόηση της τρόικας, δεν φαίνεται να στοχεύει κάπου αλλού, παρά στη σταδιακή εξαφάνιση των δημόσιων παροχών στην υγεία και την πρόνοια, ώστε – υποψιάζεται κανείς – να στρωθεί με… ροδοπέταλα ο δρόμος προς τους ιδιώτες.
Σε λίγο καιρό, λοιπόν, το αγαθό της υγείας δεν θα υφίσταται πλέον ως δημόσιο και δωρεάν στους πολίτες αυτής της χώρας, αλλά θα παρέχεται μόνο με το αζημίωτο σε όποιον προνομιούχο αντέχει να επωμιστεί το οικονομικό βάρος. Κι οι υπόλοιποι ας πεθάνουν…
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας υποστηρίζει ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει καν σχέδιο δράσης γι’ αυτές τις αλλαγές, παρά μόνο «λουκέτο» τύπου ΕΡΤ: «Η κυβέρνηση και η τρόικα σχεδιάζουν και για τα νοσοκομεία το τελειωτικό σπρώξιμο στον γκρεμό.
Από τις συναντήσεις μεταξύ τους φαίνεται πως για αρκετά νοσοκομεία της χώρας επιφυλάσσουν το μοντέλο λουκέτου της ΕΡΤ, επικαλούμενοι διάφορα ανόητα και γελοία επιχειρήματα. Συνιστά κακουργηματική πράξη το κλείσιμο τμημάτων και νοσοκομείων, όταν η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την προσέλευση των ασθενών στο ΕΣΥ κατά 40%. Είμαι σίγουρος ότι δεν έχουν ιδέα τι ακριβώς πράττουν. Έχουν εντολή από την τρόικα να κλείσουν 11 χιλ. κρεβάτια και 661 κλινικές».
Υγεία για προνομιούχους
Όσο η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ μεγαλώνει, τόσο συμπαρασύρει τα πάντα. Μετά τη διάλυση της πρωτοβάθμιας, τώρα ήρθε κι η σειρά της δευτεροβάθμιας φροντίδας, δηλαδή της νοσοκομειακής νοσηλείας, η διάλυση της οποίας θα τινάξει ουσιαστικά στον αέρα συνολικά το σύστημα υγείας, όπως τόνισε πρόσφατα και ο Ιατρικός Σύλλογος.
Η χαριστική βολή θα δοθεί μέσα στο καλοκαίρι. Ενώ το σχέδιο που προβλέπει τη σταδιακή αποδυνάμωση του συστήματος με τη συνένωση περίπου 330 κλινικών και 500 εργαστηρίων θα κορυφωθεί με την πανηγυρική διάλυση και το κλείσιμο 13 νοσοκομείων στο τέλος του ’13.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον ολοφάνερος και αδιαμφισβήτητος για τον καθένα που ζει στη χώρα αυτή: το Δημόσιο να απαλλαγεί από «περιττές» δαπάνες και η μετακύλισή τους να καταλήξει στην πλάτη των ασφαλισμένων. Η αρχή έχει γίνει ήδη με τα φάρμακα, για την προμήθεια των οποίων η οικονομική συμμετοχή των ασθενών έχει φθάσει πλέον από τις αρχές του 2013 στο 23,5%, ένα ιλιγγιώδες ποσοστό συμμετοχής για να το επωμιστεί ο μέσος Έλληνας πολίτης αυτήν τη δύσκολη οικονομικά εποχή.
Οι τροϊκανοί, όμως, δεν φαίνεται να «ιδρώνουν» και θα το πάνε μέχρι τέλους. Κάθετοι στις διεκδικήσεις τους, απαιτούν κι άλλες μειώσεις, λ.χ. στον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων, ενώ ζήτησαν να μειωθούν κατά 550 μέχρι το κλείσιμο του 2013 και οι ήδη λίγοι και κακοπληρωμένοι γιατροί που έχουν απομείνει και σηκώνουν συνολικά το βάρος του ΕΣΥ.
Οι πιέσεις που άσκησαν οι τροϊκανοί στην κυβέρνηση για το κλείσιμο των νοσοκομείων «πάτησαν» στην – άνω των 100 σελίδων – κατ’ εντολήν τους αναφορά που κατάρτησαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας και παρέδωσαν στους δανειστές μας, οι οποίοι μετά τη μελέτη της αποφάνθηκαν ότι τα περισσότερα νοσοκομεία είναι περιττά, «λόγω χαμηλής αποδοτικότητας και πληρότητας και ως εκ τούτου δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών».
Βέβαια οι – όπως φαίνεται ανάλγητοι περί των πραγματικών αναγκών των πολιτών της χώρας μας – τροϊκανοί δεν έλαβαν υπόψη τους ότι οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας με τις απομακρυσμένες παραμεθόριες, ακριτικές και νησιωτικές περιοχές επιβάλλουν την ύπαρξη νοσοκομειακών μονάδων, έστω και μικρής πληρότητας, για την υγειονομική κάλυψη των ξεχασμένων κατοίκων αυτών των περιοχών.
Με το σκεπτικό της τρόικας, λοιπόν, δευτερεύοντα νοσοκομεία που βρίσκονται σε κοντινή (σχετική σε κάποιες περιπτώσεις) απόσταση από μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι μόνο επιζήμια και θα κλείσουν, ενώ το προσωπικό τους, όπως αποφάσισαν, θα μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία, για να καλυφθούν καλύτερα οι ανάγκες. Φυσικά δεν μιλάνε για τις ανάγκες των πολιτών, αλλά για τις ταμειακές…
Λουκέτο
Από τις αρχές του 2014, λοιπόν, ο υγειονομικός χάρτης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας θα είναι φτωχότερος κατά 13 νοσοκομειακές μονάδες, σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάταξης του υπουργείου Υγείας. Τα πέντε από αυτά, τα οποία βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και ακόμη οκτώ από την περιφέρεια, αναμένεται να αλλάξουν χαρακτηρισμό και χρήση – μέσω σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων που αναμένεται να εκδοθούν – και θα μετατραπούν σε μονάδες υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ή σε μονάδες εξειδικευμένης νοσηλείας.
Έτσι, στην Αθήνα το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το Σπηλιοπούλειο «Αγ. Ελένη», νοσοκομεία τα οποία «αποψιλώθηκαν» από κλινικές και προσωπικό ήδη από την προηγούμενη χρονιά, θα κλείσουν για πάντα, η «Αγ. Βαρβάρα» στη Δυτική Αττική θα λειτουργήσει ως Μονάδα Χρονίων Παθήσεων (για αναπνευστικές, καρδιολογικές και μεταβολικές παθήσεις, π.χ. διαβήτη), ενώ στην Πολυκλινική της Ομόνοιας, που διαλύθηκε ήδη από τα τέλη του ’12, θα παραμείνουν μόνο τα εξωτερικά ιατρεία για έκτακτα περιστατικά που θα διακομίζονται εκεί από το κέντρο της Αθήνας.
Στη Θεσσαλονίκη, λουκέτο θα πέσει στο Νοσοκομείο «Παναγία», το οποίο, παρά τη μάχη που έδωσαν τους τελευταίους μήνες να το κρατήσουν ανοιχτό οι απλήρωτοι για πολλούς μήνες υπάλληλοί του, χαρακτηρίστηκε πολυέξοδο.
Στην περιφέρεια κρίθηκαν περιττά τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε Ναύπλιο, Άργος, Κυπαρισσία, Καλαμάτα, Κρέσταινα και Μολάους, ενώ τα Γενικά Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου στην Εύβοια θα μετατραπούν σε μονάδες βραχείας ή ημερήσιας νοσηλείας, υπό την εποπτεία του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Παναγιώτης Πολίτης είπε…
Δεν μπορεί να διαφωνήσει κάποιος με την πραγματικότητα. Το θέμα δεν είναι η διαπίστωση μιας δεδομένης κατάστασης, δεν αρκεί να βλέπουμε την καταιγίδα άλλα τι πρέπει να κάνουμε να την αντιμετωπίσουμε. Ακόμα θα πρέπει να διδαχτούμε από τα λάθη μας, για να μην τα επαναλάβουμε, διότι η ζωή δεν τελειώνει εδώ, συνεχίζεται. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η περικοπές σε όλους τους τομής γίνονται εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης. Αν αρνηθούμε, αν φοβηθούμε να δούμε την προέλευση της οικονομικής κρίσης θα λέμε και μετά από χρόνια τα ίδια πράγματα που λέμε σήμερα. Η οικονομική κρίση δεν είναι Ελληνικής προέλευσης, είναι παγκόσμια. Με μια φράση η κρίση είναι η παθογένεια του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτή η διαπίστωση από μόνη της δεν είναι αρκετή για να δώσει απάντηση στην σημερινή κατάσταση, ούτε απαντάει στο τι πρέπει να κάνουμε. Την Ελλάδα είναι λάθος να την κατατάξουμε με της χώρες που έχουν καπιταλιστικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα διότι δεν έχει βαριά βιομηχανία και μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα. Όμως ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς των πολιτών έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες και την επιθυμία των αγορών που έχουν έμμεσα επιβάλει στους πολίτες σε όλων των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, δηλαδή λειτουργία καπιταλιστικού τύπου. Θεωρώ ότι οικονομική στη χώρα μας εκτός από εισαγόμενη λόγο των μεγάλων εισαγωγών, και τα δάνεια τα οποία δεν επενδυθήκαν σε παραγωγικούς τομείς, οφείλεται στην έλλειψη παιδείας και κριτικής σκέψης. Σε αυτήν την έλλειψη οι αγορές μέσω των ΜΜΕ << επέβαλαν>> κυβερνήσεις που θα υπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά τους, διαμόρφωσαν στην πλειονότητα, των πολιτών συνείδηση κατάλληλη να υπηρετήσουν τους σκοπούς τους. Έφτιαξαν κατά κανόνα, άτομα εγωκεντρικά, φιλόδοξα, ανταγωνιστικά, ατομιστικά, μη συνεργάσιμα, καταναλωτικά όπως ακριβώς τα έχουν ανάγκη. Οι κυβερνήσεις δανείζονταν με μεγάλα επιτόκια για να κατορθώσουν την επανεκλογή τους, οι αγορές δάνειζαν για να κερδίζουν αλλά και να τις έχουν στο χέρι, οι τράπεζες δάνειζαν εμάς για τον ίδιο λόγο, καταναλωτικά διακοπωδάνεια στεγάστηκα κλπ μέχρι που μας έβαλαν τη θηλιά γύρο από το λαιμό. Θεωρό πως σαν κοινωνία ότι: όλα τα προηγούμενα χρόνια δώσαμε υπέρμετρη αξία στο μπετό, τα τούβλα , και το σίδερο, και λιγότερη στον άνθρωπο. Νομίζω πως αυτή την πραγματικότητα ακόμα και σήμερα αρνούμαστε πεισματικά να την αποδεχτούμε γι’ αυτό δεν πρόκειται μάθουμε από τα λάθη μας. Δεν θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει το θέμα, ούτε ότι, η υπάρχουσα κατάσταση είναι μη αντιμετωπίσιμη. Έχω την άποψη ότι καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι οι ενεργοποίηση των πολιτών, η αλληλεγγύη, η αντίσταση στην επίθεση αγορών και των εκπροσώπων τους. Σωτήρες δεν υπάρχουν, ούτε θα υπάρξουν. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι η ανευθυνότητα, η, αδιαφορία, η αδράνεια, ο ωχαδερφισμός.