google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Προβλήματα με τις δηλώσεις επιστροφής ΦΠΑ για τους πρωτοβάθμιους Α.Σ

Προβλήματα με τις δηλώσεις επιστροφής ΦΠΑ για τους πρωτοβάθμιους Α.Σ

Παράπονα εκφράζουν με επιστολή τους προς το Υπουργείο Οικονομικών, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους βουλευτές της περιοχής, πέντε πρωτοβάθμιοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
Ειδικότερα, στην επιστολή οι Α.Σ. αναφέρουν: «δηλαδή, τιμωρούνται οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και κατ’ επέκταση οι μικροί παραγωγοί που έχουνκαταθέσει τα τιμολόγια μέσω των Συνεταιρισμών. Πιστεύουμε ότι στέλνετε όλον τον κόσμο στα Λογιστικά Γραφεία». Για το θέμα μίλησε στον ΑγροΤύπο, το μέλος του Α.Σ. Μετ/νων ΟΠ. Ν. Ηλείας, κ. Χρήστος Βαλιανάτος: «εμείς ως συνεταιρισμοί, που έχουμε την πλειοψηφία των παραγωγών πρέπει πέρα από τα στοιχεία που θα καταθέσουμε στην Εφορία να στείλουμε και στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα τιμολόγια των παραγωγών. Στο on line σύστημα που δημιούργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά υπερβολικά πολλά στοιχεία». Και προσθέτει: «οι συνεταιρισμοί δεν έχουμε τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ έχουμε τα τιμολόγια των παραγωγών. Για παράδειγμα ένας παραγωγός που έχει καρπούζι θα πρέπει να ξεχωρίσουμε να αν είναι καρπούζι θερμοκηπίου, αν είναι όψιμο, πρώιμο ή καρπούζι υπό εξαίρεση. Για τα πεπόνια υπάρχουν 15 κατηγορίες κ.α. Το σημαντικότερο όμως που θα πρέπει να πούμε είναι ότι όσοι πάνε μόνοι τους στις Δ.Ο.Υ, δεν χρειάζεται να στείλουν στοιχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δηλαδή οι μεγαλοαγρότες που φτιάχνουν τις αιτήσεις τους μέσω λογιστικών γραφείων δεν στέλνουν στοιχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τα καταθέτουν μόνοι τους στην Δ.Ο.Υ. Μετά θα μας λένε πάλι για σκάνδαλα». Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή των Α.Σ. της Ηλείας: Με μεγάλη έκπληξη όταν άνοιξε το πρόγραμμα επιστροφής ΦΠΑ Αγροτών στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ είδαμε για να καταχωρήσουμε τα τιμολόγια των παραγωγών πρέπει να έχουμε ως Συν/σμοί τα προγράμματα που έχει η ΝΑΣΑ για να στείλει διαστημόπλοια στο διάστημα. Κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης Η εγκύκλιος 1066/2-4-2013 αναφέρει ομοειδής καλλιέργειες. Γιατί δεν αφήνεται να καταχωρήσουμε τις ομάδες όπως αναφέρονται στο Παρ. ΙΙΙ της Υπουργικής απόφασης 309891/14.12.2010 και αποφασίσατε ότι θέλετε τη στήλη είδος. Γιατί στην αρχή μας λέγατε ότι θα ισχύσουν οι ομάδες καταχώρησης. Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών μας διαβεβαίωνε ότι ένα απλό EXCEL θα στείλετε και τίποτα άλλο. Σας τονίζουμε ότι εμείς ως Πρωτοβάθμιοι εάν το έχετε καταλάβει δεν έχουμε την πρόσβαση στα προγράμματα του ΟΣΔΕ. Γιατί στην απόφαση δεν αναφέρετε ότι για την επιστροφή ΦΠΑ θα συγκεντρώνουν μόνο οι Συν/κες Οργανώσεις που κάνουν και τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Εμείς σας τονίζουμε ότι έχουμε συγκεντρώσει τα τιμολόγια που έχουν πουλήσει οι παραγωγοί τα προϊόντα. Σας επισημαίνουμε ότι στο Νομό Ηλείας καλλιεργούνται όλα τα είδη προϊόντων. Υπάρχουν παραγωγοί που έχουν 350 τιμολόγια με 20-25 είδη το κάθε τιμολόγιο. Πόσες εγγραφές θα κάνουμε για κάθε παραγωγό, 3500 εγγραφές; Υπάρχει λογική; Επίσης εμείς βλέπουμε στο τιμολόγιο π.χ. καρπούζι. Πως θα ανακαλύψουμε εάν είναι πρώιμο ή όψιμο ή θερμοκηπίου. Θα γίνουμε μάγοι. Αυτό συμβαίνει με όλα τα προϊόντα. Εμείς τέτοια ευθύνη δεν αναλαμβάνουμε γιατί οι παραγωγοί θα χάσουν τα χρήματα, αλλά είναι αδύνατο για εμάς να καθορίσουμε τον κωδικό καλλιέργειας όπως τον θέλετε εσείς. Αφήστε να καταχωρίσουμε όπως προβλέπεται με τις ομάδες στο παρ. ΙΙΙ. Επισημαίνουμε ότι οι μεμονωμένοι δεν ελέγχονται είτε στοιχεία στέλνονται γι’ αυτούς στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτοί είναι που παίρνουν και την μεγάλη επιστροφή. Δηλαδή, τιμωρούνται οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και κατ’ επέκταση οι μικροί παραγωγοί που έχουν καταθέσει τα τιμολόγια μέσω των Συνεταιρισμών. Πιστεύουμε ότι στέλνετε όλον τον κόσμο στα Λογιστικά Γραφεία. Έλεγχος γίνεται και αξία των προϊόντων μπορεί να ελεγχθεί. Εμείς εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν μας δώσετε λύση, 3500-4000 αιτήσεις που έχουμε θα τις καταθέσουμε μεμονωμένα στις ΔΟΥ που δεν υπάρχει υποχρέωση να σταλούν στοιχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ελάτε εσείς να εξηγήσετε στους Αγρότες γιατί θα πάρουν την επιστροφή ΦΠΑ μετά από ένα χρόνο. Περιμένουμε από τους Βουλευτές να δραστηριοποιηθούν έτσι ώστε να δοθούν σύντομα τα χρήματα στους Αγρότες.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη