ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ...ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ

Προβλήματα δημιουργεί στους δικαιούχους αγρότες (περισσότεροι από 300.000 στον αριθμό) του ειδικού καθεστώτος, η διαδικασία που προβλέπεται από φέτος για την επιστροφή ΦΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν εκπρόσωποι ενώσεων και παραγωγοί στον ΑγροΤύπο. 
Όλα τα προηγούμενα έτη, όταν οι αγρότες υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, ουδέποτε τους είχαν ζητηθεί τιμολόγια ή αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Από φέτος το Υπουργείο Οικονομικών ζητάει παραστατικά τρόπου πληρωμής (τραπεζικής επιταγής ή τραπεζικής κατάθεσης για τον τρόπο πληρωμής στο σύνολο του προϊόντος) και δεύτερον τα τιμολόγια παροχής υπηρεσίας των εργολάβων που συγκομίσανε τα προϊόντα αυτά (εκθλιπτικά, θεριζοαλωνιστικά, συλλεκτικά, κλπ). 
«Γίνεται κατανοητό και συμφωνούμε ότι αυτό γίνεται προκειμένου να περιοριστούν κρούσματα παράνομης είσπραξης επιστροφής ΦΠΑ. Όμως όλα αυτά τα παραστατικά που ζητούνται εκ των υστέρων από τους παραγωγούς, δεν είναι δυνατόν στις περισσότερες περιπτώσεις να συγκεντρωθούν αφού κανείς δεν μας είχε ενημερώσει όταν έπρεπε. Δηλαδή όταν γίνονταν οι αγροτικές εργασίες», αναφέρουν παραγωγοί στον ΑγροΤύπο.

Βασικά προβλήματα
Επιπλέον οι Ενώσεις συνοψίζουν και κάποια ακόμα βασικά προβλήματα στην διαδικασία με την επιστροφή ΦΠΑ. Ειδικότερα διερωτούνται:
1. Τι προβλέπεται να γίνει με τους παραγωγούς που έχουν κοπεί τιμολόγια στο όνομά τους αλλά δεν υποβάλλουν αίτηση ΟΣΔΕ και επομένως δεν εμφανίζονται στα αρχεία που παρέχει το ΥπΑΑΤ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων;
2. Τι θα γίνει στις περιπτώσεις που κάποιος παραγωγός θα εμφανίζεται να έχει πουλήσει σε ένα έτος περισσότερα κιλά προϊόντος από ότι προβλέπεται σύμφωνα με την ετήσια παραγωγή/στρέμμα καλλιέργειας και ειδικότερα αν ο παραγωγός αυτός έχει αποθηκευμένη παραγωγή προηγούμενων ετών και την πουλάει μέσα σε ένα και μόνο έτος;
3. Πως θα δοθεί επιστροφή ΦΠΑ για προϊόντα τα οποία δεν εμφανίζονται στην κωδικοποίηση του παραρτήματος ΙΙΙ της ΚΥΑ 30989/14-12-2010 όπως π.χ. κρασί & δέρματα ζώων;
4. Θα προκύψει κάποιο πρόβλημα στις περιπτώσεις παραγωγών που υποβάλλουν αίτηση επιστροφής ΦΠΑ σε διαφορετικό νομό από αυτόν που υποβάλλουν αίτηση ΟΣΔΕ;
Μέσω ειδικού προγράμματος οι αποστολές των δικαιολογητικών από τις Ενώσεις
Ωστόσο, παραγωγοί από την Ηλεία μας επισημαίνουν και μια ακόμα παράμετρο που έχει να κάνει με την φετινή διαδικασία για την επιστροφή ΦΠΑ. 
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας, κ. Χρήστος Βαλιανάτος: «Το υπουργείο Οικονομικών μας λέει να στείλουμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ τις ηλεκτρονικές καταστάσεις με το πλήθος και την αξία των φορολογικών παραστατικών ανά ομοειδή καλλιέργεια με ένα excel. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας ενημέρωσε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ότι οι Ενώσεις θα πρέπει να του αποστείλουν τα δικαιολογητικά μέσω ειδικού προγράμματος. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να λυθεί το πρόβλημα. Σαν Οργάνωση έχουμε συγκεντρώσει όλες τις δηλώσεις καλλιέργειας αλλά καμία από τις 4 Ενώσεις στον Νομό δεν έχει αυτό το πρόγραμμα. Όλα αυτά θα έχουν αποτέλεσμα να καθυστερήσει κατά πολύ η επιστροφή του ΦΠΑ».
Share on Google Plus

About kyparissiotis