google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Πετράκος: "Η αγροτική παραγωγή έχει εγκαταλειφθεί"

Πετράκος: "Η αγροτική παραγωγή έχει εγκαταλειφθεί"

Ο τομέας της αγροτικής παραγωγής έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες από εκείνους που κυβέρνησαν τον τόπο και συγκυβερνούν τώρα. Εδώ και 31 χρόνια άφησαν τον "κορμό" της παραγωγής στον αυτόματο πιλότο της Κοινοτικής πολιτικής, έκθετο στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που σαρώνει κάθε ίχνος προστασίας, χωρίς πολιτική ανασυγκρότησης. Τα αλλεπάλληλα μνημόνια και η παράδοση της χώρας στους ληστές των αγορών απειλεί να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην αγροτική παραγωγή.
 Ηδη στα 2 πρώτα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών 2010 και 2011 το εισόδημα των παραγωγών μειώθηκε κατά 13,1 % και επειδή η κρίση στην αγροτική παραγωγή έχει ξεκινήσει το 2007 το εισόδημα των αγροτών στην πενταετία 2007-2011 έχει μειωθεί πάνω από 25%. Από την άλλη είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα της τριετίας 2009-2011 οι δαπάνες για ενέργεια αυξήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά 52%. Ενώ τόσο η αγωνία από την ανθρωπιστική κρίση που χτυπάει βιαίως πλέον τα αστικά κέντρα, όσο και η κοινή αντίληψη ότι η αγροτική οικονομία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας μας. Οσο και οι έρευνες που έχουν γίνει από τους πλέον επίσημους φορείς δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή τάση επιστροφής στο χωριό. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καταστρέψει αυτή την προοπτική. Το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας αντί πινακίου φακής, αποτελεί το κλειδί για την παράδοση της αγροτικής παραγωγής στο έλεος των κερδοσκόπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι καλλιέργειες κρίσιμες για διάφορες περιοχές όπως είναι η ανοιξιάτικη πατάτα για τη Μεσσηνία, μειώνονται δραματικά και πολλοί παραγωγοί βγαίνουν εκτός μάχης αφού ρευστό δεν υπάρχει, ούτε και δημόσιος χρηματοπιστωτικός πυλώνας για να τον υποστηρίξει με χαμηλότοκα δάνεια.
Την ίδια ώρα καλπάζει η κερδοσκοπία με την ανοχή της κυβέρνησης, οδηγώντας τους παραγωγούς στην απόγνωση. Οι παραγωγοί ειδών θερμοκηπίου στην Τριφυλία οδηγούνται στην εγκατάλειψη της πρώιμης καλλιέργειας αφού ένα κερδοσκοπικό καρτέλ αυξάνει κατά 80% το κόστος του πυρηνόξυλου και κάνει απαγορευτική τη θέρμανση τους κρίσιμους μήνες του χειμώνα. Πρόκειται για παραγωγούς που επιδοτήθηκαν υπό την προϋπόθεση να καταναλώνουν βιομάζα για τη θέρμανση, αλλά το προϊόν του δικού τους κόπου, το πυρηνόξυλο, είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από μεγάλα συμφέροντα που εξαγοράζουν επιχειρήσεις και εξάγουν το προϊόν στην Ιταλία. Μια περιοχή που έχει κάνει άλματα στην ολοκληρωμένη παραγωγή κηπευτικών με τη χρήση των πλέον σύγχρονων μεθόδων, κινδυνεύει να γυρίσει δεκαετίες πίσω καθώς έχει εκλείψει ο οποιοσδήποτε έλεγχος στα υπερκέρδη μετρημένων στα δάχτυλα τους ενός χεριού επιχειρηματιών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη