google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Άτοπο το «εφεύρημα» των Δήμων για τα σκουπίδια

Άτοπο το «εφεύρημα» των Δήμων για τα σκουπίδια

Νέα σύσκεψη για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Δεν προέκυψε ωστόσο κάτι καινούργιο και ειδικότερα δεν δόθηκε ακόμη το......«πράσινο φως» ώστε οι Δήμοι να ξεκινήσουν την επεξεργασία των σκουπιδιών, με μια αμφίβολη δική τους «εφεύρεση», σε νομαρχιακό επίπεδο μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Περιφέρειας για την ολική διαχείριση.
Πάντως το υπουργείο εξετάζει την πρόταση των Δήμων, όμως δεν δέχεται να πάρει αυτό την ευθύνη της επιλογής των χώρων όπου θα γίνεται η επεξεργασία των σκουπιδιών. Οι δήμαρχοι, μη έχοντας το πολιτικό θάρρος να προτείνουν οι ίδιοι τους χώρους, επιχείρησαν να πετάξουν αυτή την «καυτή πατάτα» στο υπουργείο. Όπως προκύπτει όμως από τις δηλώσεις του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου και δημάρχου Τρίπολης, Γιάννη Σμυρνιώτη, «καταλήξαμε ότι την επόμενη εβδομάδα εμείς δίνουμε συγκεκριμένη πρόταση για χώρους».Επιπλέον από τις δηλώσεις του κ. Σμυρνιώτη προκύπτει ότι το κόστος για την προμήθεια ή μίσθωση των μηχανημάτων για τη βραχυπρόθεσμη επεξεργασία των σκουπιδιών θα το επωμιστούν οι Δήμοι και δεν θα καλυφθεί από το υπουργείο. Είπε χαρακτηριστικά: «Τέθηκαν και κάποια τεχνικά θέματα, γιατί χρειάζεται ένας εξοπλισμός, πέρα των υφιστάμενων δεματοποιητών και ανατέθηκε και στους υπηρεσιακούς παράγοντες να διερευνήσουμε πως αυτός ο εξοπλισμός μπορεί γρήγορα να αποκτηθεί από τους Δήμους είτε με μίσθωση, είτε με κάποια άλλη διαδικασία. Μείναμε σύμφωνοι ότι την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε την τελική μας πρόταση όσον αφορά τους χώρους».
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανόλης Αγγελάκας, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο περιφερειακός σύμβουλος Λάμπρος Μπούκλης και οι αρμόδιοι γενικοί και ειδικοί γραμματείς του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη