google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Πλημμύρισαν την αγορά εισαγώμενη πατάτα

Πλημμύρισαν την αγορά εισαγώμενη πατάτα

Σε είδος προς εξαφάνιση στο ελληνικό τραπέζι τείνει να εξελιχθεί η πατάτα που παράγεται στη χώρα μας, καθώς το φθηνό εισαγόμενο προϊόν από χώρες όπως η Αίγυπτος κατακλύζουν την αγορά. Ζημιωμένοι απ’ αυτή την κατάσταση βγαίνουν τόσο οι καταναλωτές που πληρώνουν για ελληνικό, αλλά τρώνε ξένο προϊόν, όσο και οι αγρότες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους.
Με τα «φώτα» της δημοσιότητας να έχουν πλέον… πέσει αισθητά όσον αφορά στις προσπάθειες παραγωγών για απευθείας διάθεση προϊόντων στους καταναλωτές, άκρως ανησυχητική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά της πατάτας.
Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 2011 σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση στις ποσότητες εισαγόμενης πατάτας στη χώρα μας, της τάξεως του 30,67% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Αναλυτικότερα, το 2010 εισήχθησαν στην Ελλάδα 133.429 τόνοι πατάτας κάθε είδους (νωπές ή διατηρημένες με απλή ψύξη), ενώ το 2011 η εισαγόμενη πατάτα έφτασε τους 174.353 τόνους, γεγονός που αποδεικνύει πως η ελληνική αγορά «πλημμύρισε» από τις αθρόες εισαγωγές του εν λόγω προϊόντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εισαγωγές πατάτας γίνονται από χώρες όπως η Γαλλία και κυρίως η Αίγυπτος σε εξευτελιστικές τιμές των 10 και 15 λεπτών το κιλό, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν αυτές διατίθενται ως εισαγόμενες ή ελληνικές έπειτα από… «βαφτίσια» που έχουν υποστεί, αφού υπάρχουν πολλές τέτοιες καταγγελίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Το πρόβλημα έχει άλλη μια διάσταση, που αφορά τους ίδιους τους αγρότες, οι οποίοι λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής δείχνουν να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια, με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να εκτοπίζεται το ελληνικό προϊόν από την αγορά, γεγονός που θ’ αποτυπωθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις και στα τελικά καλλιεργηθέντα στρέμματα, τα οποία αναμένονται πολύ λιγότερα το 2012 σε σχέση με το 2011.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη