Κομπόστ λίπασμα απο τα φύκια με φυσικό τρόπο...

ΑΞΙΟΠΟΗΣΙΜΑ είναι πλέον τα φύκια της θάλασσας απο το Κυπαρισσιακό Κόλπο όπυ παράγεται για τρίτη χρονιά φέτος κομπόστ λίπασμα κατάλληλο για τους αγρότες. Τα φύκια, που συλλέγονται με μηχανήματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από την περιοχή Αη Λαγουδη, Αποβάθρας και αλλού αλλά και τις κοντινές παραλίες , μετά από μια κατάλληλη επεξεργασία που υποβάλλονται με απλά φυσικά μέσα, μετατρέπονται σε κομπόστ λίπασμα το οποίο διατίθεται στην αγορά από εταιρεία η οποία εδώ και χρόνια παράγει το κομπόστ λίπασμα μετά απο συμφωνία με το Δήμο που εγκρίθηκε απο το οικείο Δ.Σ..
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συλλογή των φυκιών πραγματοποιειται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει αξιοποιηθεί παραπλήσια στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού σε οικόπεδο που αγόρασε ο Δήμος για τις ανάγκες του έργου. Ουσιαστικά με αερόβια επεξεργασία τα φύκια κομποστοποιούνται προτού συλλεχθούν σε ειδική συσκευασία.
Οπως προαναφέραμε η φιλική προς το περιβάλλον επεξεργασία δεν επιβαρύνει ούτε στο ελάχιστο. Τέλος να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Σαμπαζιώτης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο δήμος ευελπιστεί αυτή η συνεργασία με την εταιρεία να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.
Share on Google Plus

About kyparissiotis

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σημαντικό το εγχείρημα με πολλές δυνατότητες καλύτερης αξιοποίησης στο μέλλον.
Ποσειδωνία είναι το θαλάσσιο φυτό που υπάρχει στη Μεσόγειο θάλασσα (Posidona oceanica) και αποτελεί από τα πολυτιμότερα για το περιβάλλον και σημαντικότερα είδη του μεσογειακού παράκτιου περιβάλλοντος.Είναι φυτό ανώτερο (όχι φύκι) που ανθοφορεί και συνθέτει ολόκληρα λιβάδια, τα λιβάδια της ποσειδωνίας.
Η Ποσειδωνία συμβάλλει στην οξυγόνωση του νερού και προσφέρει ενέργεια στη τροφική αλυσίδα.Ένα τετραγωνικό μέτρο ποσειδωνίας παράγει 14 λίτρα οξυγόνου ημερησίως. (Μην ξεχνάμε πως το 50% του οξυγόνου στη γη προέρχεται από τη θάλασσα) ενώ έχει τεράστια περιβαλλοντική σημασία για τις θάλασσες της Ελλάδας, αποτελώντας καταφύγιο για περισσότερα από 1.200 θαλάσσια είδη. Τα γερασμένα φύλλα που εκβάλουν στις ακτές μας είναι δείγμα της καθαρότητας των νερών μας.
Η αξιοποίηση των φύλλων της ποσειδωνίας είναι μία πρωτοπόρα δράση και ευελπιστούμε την διαχείριση και αξιοποίηση τους να την έχει στο μέλλον ο νέος μας Δήμος με πολαπλά οφέλει για την τοπική κοινωνία.

Σμέρδης Νάσος
Πρόεδρος Συλλόγου Ερασιτεχνών αλιέων Κυπαρισσίας.