Πολιτικό θέμα η διάσωση της χώρας...στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας

ΠΟΛΙΤΙΚΟ θέμα χωρίς όμως ουσία κινδύνεψε να αποτελέσει η συζήτηση επι 2 ώρες της πρότασης ελλάσσονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας για απόδοση αμοιβών των αιρετών που εκτροχίασε την συζήτηση καταλήγοντας σε ένα άτυπο ψήφισμα. Το θέμα δημιουργήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης με αφορμή την πρόταση του κ. Σωτήρη Τσίγγανου προκειμένου να αποφασίσει το Σώμα ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα καταθέσουν την αμοιβή του σε λογαριασμό που άνοιξε η Βουλή αλλά και να υπάρξει μείωση 30-50% στα έξοδα παράστασης Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Προέδρων συμβάλλοντας καθοριστικά λογαριασμό για την διάσωση οικονομίας της χώρας μας.
Ο κ. Δήμαρχος πρότεινε να καταθέτει στο λογαριασμό της Βουλής ποσά απο παραστατικά όποιος επιθυμεί εξηγώντας ότι το Δ.Σ. είναι αναρμόδιο να λάβει απόφαση, ενώ ο Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Γκότσης ζήτησε να περικοπεί το 100% των αποδοχών υπο τον όρο ότι οι υπεύθυνοι της οικονομικής κρίσης που έχουν το θράσος να ζητούν την διάσωση της χώρας οφείλουν να πληρώσουν πρώτοι για το υπέρογκο χρέος που δημιούργησαν στις Κυβερνήσεις τους. Εξήγησε ότι για την κρίση δεν ευθύνονται οι πολίτες αλλά οι πολιτικοί με τα συσσωρευμένα χρέη απο το 1980 και μετά με πολλά εκ. Ευρώ.
Ο κ. Πετρόπουλος ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης συμφώνησε με την αρχική πρόταση του κ. Σωτ. Τσίγγανου εξηγώντας ότι όλοι ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου τους και επομένως δεν χρειάζονται τις αντιμισθίες αλλά εξήγησε ότι μπορει να γίνει δωρεά το ποσό, ζητώντας απο το Σώμα να απαρνηθούν όλοι τις αποζημιώσεις δείχνοντας ότι δεν τους αφορούν.
Ο κ. Πετρόπουλος ωστόσο αναφέρθηκε με ονόματα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων επι Ν.Δ. για την κρίση, ζήτησε ωστόσο αργότερα συγνώμη για την πολιτικοποίηση του ζητήματος καταλήγοντας ότι το ηθικό δίδαγμα απο την πρόταση που υπεβλήθη αποτελεί η ανάγκη στήριξη της χώρας μας. Ο κ. Κατασαργύρης ζήτησε τα χρήματα να οδεύσουν σε κοινό λογαριασμό συμφωνώντας για τις περικοπές αντιμισθίων των αιρετών, ενώ ο κ. Γκρίτζαλης επέμεινε τα χρήματα να αποδοθούν μόνο στο ταμείο του Δήμου.
Ο κ. Μπακούρος ξεκαθάρισε ότι ο "Καλλικράτης ζητά Δημάρχουν αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να αμείβονται αξιοπρεπώς εκτελώντας ανεπηρέαστα τα καθήκοντά του ενώ αποτελεί αλήθεια ότι τα κόμματα εξασφάλισαν ήδη κρατική επιχορήγηση μέχρι το 2016 πολλών εκ. Ευρώ". Ο κ. Παν. Τσίγγανος συμπλήρωσε ότι "η κοινή γνώμη έχει λάβει ως δεδομένο την φράση Φέρτε πίσω τα Λεφτά και τελικά πρέπει να δούμε ποιοί ευθύονται για το χάλι διότι πέρα απο 10 οικογένειες πολιτικών απο τζάκι που έχουν οικονομική άνεση αρκετοί βουλευτές χρωστάνε ακόμα τα φυλλάδια που εξέδωσαν και επομένως δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων" υπογραμμίζοντας ότι το θέμα που ετέθη είναι συμβολικό αφού ένας Δήμος σώζεται απο την συνετή διαχείριση και όχι απο τα έξοδα παράστασης΄. Ο κ. Σωτ. Γιαννόπουλος συμφώνησε να κατατεθούν τα παραστατικά των δημοτικών συμβούλων που είναι παρών στις συνεδριάσεις ή να τα συμπληρώσουν όσοι δεν έρχονται, αλλά ήταν αρνητικός για τα έσοδα των αιρετών θεωρώντας λαικίστικη κάθε ανάλογη συζήτηση.
Ο κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης αναφέρθηκε στην θεσμοθετημένη αμοιβή των αιρετών που καθιερώθηκε για την αξιοπρέπεια τους, υποστηρίζοντας ότι το Δ.Σ. ειναι αναρμόδιο να αποφασίσει και ο καθένας μπορεί να πράξει μόνος του για την διάθεση των χρημάτων και κάλλιστα πρόταση μπορει να διαμορφωθεί στο τελικό κείμενο ως ψήφισμα με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ ο κ. Γιαννόπουλος εστίασε στο γεγονός ότι η αντιμισθία είναι βοήθημα για όσους εργάζονται και ασχολούνται με την Τ.Α. Τελικά ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι παραχωρεί την αντιμισθία του, ο κ. Αγγελινάς συμφώνησε με τη πρόταση του Σωτ. Τσίγγανου, ο κ. Μπακούρος να καταθέσει όποιος επιθυμεί, ο κ. Κατσαργύρης να κατατεθεί στο Κράτος, ενώ η κα Αδαμοπούλου για το ψήφισμα δήλωσε λευκό καταλήγοντας ότι η συνεδριαση ήταν χωρίς νόημα.
Share on Google Plus

About kyparissiotis