google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Το Λαογραφικό Μουσείο γιορτάζει τα 150 χρόνια γέννησης του Κωστή Παλαμά

Το Λαογραφικό Μουσείο γιορτάζει τα 150 χρόνια γέννησης του Κωστή Παλαμά

ΤΑ εγκαίνια της Έκθεσης Πατρινών καλλιτεχνών και οι ομιλίες για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την γέννηση του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας παρουσία πλήθος κόσμου.
Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης από το βήμα καλωσόρισε τους καλιτέχνες, τους επισκέπτες και το κοινό λέγοντας οτι μια τέτοια μέρα με βαρύ κλίμα λόγω του ατυχούς γεγονότος με το Θανάση τον Ηλιόπουλο, ο μεγάλος μας ποιητής έρχεται να μας παρηγορήσει γιατί βλέπει τον άνθρωπο σαν όλο, μιλώντας στην ψυχή και στην καρδιά μας με το έργο του. Και η ιδέα των καλλιτεχνών που εκθέτουν σήμερα τα έργα τους να τα συνδιάσουν με στοίχους από τα ποιήματά του είναι καταπληκτική. Έχει την μεγάλη τιμή η πόλη μας να έχει φιλοξενήσει τον εθνικό μας ποιητή και να του προσφέρει εικόνες που χρησιμοποίησε στα έργα του. Γιαυτό, η σκέψη των προηγούμενων δημάρχων να αξιοποιήσουμε το χώρο αυτό και να τον αφιερώσουμε σ' αυτόν είναι το καλύτερο που η Κυπαρισσία μπορούσε να κάνει.
Ο συγγραφέας και πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων κ. Στάθης Παρασκευόπουλος ανέλυσε από την πλευρά του, το μεγάλο έργο του Παλαμά εμπλουτισμένο με στοιχεία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της εποχής που βίωσε αλλά και τα ποιήματα που εμπνεύστηκε απο την 'Αρκαδιά' όπως 'Το άνθος της Ροδιάς' και οι εικόνες απο το πανηγύρι της Κυπαρισσίας στο 'Δωδεκάλογο του Γύφτου'. Ο λόγιος κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, πρότεινε στο Δήμο Κυπαρισσίας να στηθεί προτομή του Κ. Παλαμά στο Μουσείο, να πάρει ένας δρόμος το όνομά του και να τοποθετηθεί επιγραφή στην πηγή του Αη Λαγούδη όπου είχε στείλει από εκεί πολλές γραφές του. Παράλληλα προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό απο την ζωή του Παλαμά.
Στο υλικό που παρουσιάστηκε, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Πατρινών καλλιτεχνών αναφέρθηκε στην αγάπη του Παλαμά για την πατρίδατου την Πάτρα που γεννήθηκε και το Μεσολόγγι που έζησε πριν ανέβει στην Αθήνα. Έγινε αναφορά στον Ολυμπιακό Ύμνο το μεγάλο έργο του ποιητή και στην προσπάθεια που κάνουν οι πατρινοί καλλιτέχνες να γίνει το σπίτι του στην Πάτρα μουσείο τέχνης και πολιτισμού. Η καλλιτέχνης κ. Αργυροπόυλου απείγγειλε συγκλονιστικά τα έργα του "Ο Δεξίλεος" και "Το σπίτι που γεννήθηκα". Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων παρουσία του εκπροσώπου της Νομαρχίας κ. Παναγιώτη Τσιμόγιαννη, της Προέδρου του Δ.Σ. κας Γιάννας Κωνσταντέλου του Αντιδήμαρχου Καννελόπουλου Ζαχαρία του Δ.Σ. κ. Τσίγγανου Τάκη και πλήθος κόσμου. Η Έκθεση θα παραμείνει ανοικτή ως τις 16 Ιουλίου.

1 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη