google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τοπική Ιστορία: Ο 'φωτεινός Φάρος' αναδύεται στη Φαρακλάδα

Τοπική Ιστορία: Ο 'φωτεινός Φάρος' αναδύεται στη Φαρακλάδα

Η Φαρακλάδα αποτελεί ένα διαμέρισμα του Νομού Μεσσηνίας. Ανήκει στο δήμο Κυπαρισσίας και αποτελεί το μοναδικό οικισμό του ομώνυμου διαμερίσματος. Απέχει 6 χιλιόμετρα από την πόλη της Κυπαρισσίας. Με βάση την απογραφή του 2001 η Φαρακλάδα έχει πληθυσμό 358 κατοίκους.
Το όνομα του χωριού προέρχεται από τα φαράγγια που υπήρχαν κατά μήκος του ποταμού που βρίσκεται νότια του χωριού. Με βάση προφορικές παραδόσεις οι ρίζες του ανάγονται στην περίοδο της Ενετοκρατίας. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν «Φωτεινός φάρος».
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο οικισμός απετέλεσε έδρα του τοπικού αγά. Τελευταίος αγάς πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν ο Μεχμέτ Κουσιουρής, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή και παραχώρησε στη Φαρακλάδα προνόμια. Δημιουργούνταν βέβαια κατά καιρούς συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Με την κήρυξη της Επανάστασης, στις 28 Μαρτίου 1821, ο οπλαρχηγός Κακογιάννης ή Καρκόγιαννης στις 28 Μαρτίου 1821 απελευθέρωσε το χωριό και κυρίευσε τον πύργο του Μεχμέτ Κουσιούρη. Αναφέρεται μάλιστα η ύπαρξη ενός φιρμανιού, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, στο οποίο ιστορούνταν τα παραπάνω γεγονότα και καταγράφονταν τα προνόμια που είχαν παραχωρηθεί κατά καιρούς στο χωριό.
Επόμενη ιστορική αναφορά για το χωριό είναι η μετοικεσία σε αυτό πολλών οικογενειών από την Αρκαδία την περίοδο από το 1865 έως και το 1886. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και στην ημέρα της εορτής της, 21 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται τοπικό πανηγύρι. Λαϊκό πανηγύρι πραγματοποιείται όμως και στις 27 Ιουλίου, εορτή του αγίου Παντελεήμονος. Αφορμή του εορτασμού αυτού είναι μία εικόνα του αγίου, την οποία έφεραν μαζί τους οι Αρκάδες μέτοικοι.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη