google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Δ.Δ. Σπηλιάς:Ταξίδι στην ιστορία και τον Πολιτισμό

Δ.Δ. Σπηλιάς:Ταξίδι στην ιστορία και τον Πολιτισμό

Βρίσκεται νοτιοανατολικά από την Κυπαρισσία και απέχει 6 χλμ. από αυτή . H Σπηλιά λέγεται ότι ιδρύθηκε το 1833 απο το Κωσταντίνο Δρακόπουλο ή Μπίτσικα απο τους Αρμενιούς.Κατοικήθηκε στα πρώτα χρόνια της ,από τις οικογένειες Μπίτσικα, Χήναρη και Κανελλόπουλου . Οι δυο πρώτες οικογένειες ήρθαν από τους Αρμενιούς , η τρίτη από το Ραφτόπουλο .Το όνομά της το έδωσαν οι πρώτοι κάτοικοί της , επειδή κοντά στο ρέμα του Σκανδάλη ήταν μια σπηλιά (σπήλαιο) και κει μέσα έβαζαν το βράδυ τα ζώα τους .
Παλαιοτέρα , 1000 μέτρα περίπου νοτιοανατολικότερα του χωριού , βρισκόταν ένας μικρός οικισμός με το όνομα Ρεντεμίρι . Λέγεται ότι στο μέρος αυτό , ο Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως Αθανάσιος, είχε εγκαταστήσει κάποιους χριστιανούς που είχε εξαγοράσει από τους Τούρκους . Απο τον οικισμό έχει μείνει μόνο το όνομα της τοποθεσίας .
Το χωριό γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη μετά το 1900 όταν ακρίβυνε η σταφίδα , επειδή ξεράθηκαν τα αμπέλια στη Γαλλία . Τότε οι κάτοικοι ξερίζωσαν τις περισσότερες ελιές (που είχαν καλλιεργήσει οι Ενετοί) και φύτευσαν σταφίδες και αμπέλια .
Εκείνη τη περίοδο κατέβηκαν και οι Τσάκωνες από την Κυνουρία της Αρκαδίας και χτίστηκε η Τσακονόρουγα προς τα νότια του χωριού . Ήρθαν και άλλοι από τα ορεινά χωριά του Δήμου Τριπύλας (Ντάρα , Μύρου , Λεντεκάδα , Σελλά , Καλογερέσι , Τριπύλα , Λυκουδέσι ) .
Η πρώτη εκκλησία εγκαινιάστηκε το 1874 . Μέχρι τότε οι κάτοικοι εκκλησιαάζονταν στους Αρμενιούς . Το κτίριο που υπάρχει σήμερα κτίστηκε το 1915 όταν ήταν δάσκαλος ο Αναστάσιος Ζαχάριος. Το σχολείο στην αρχή στεγαζόταν σε διάφορα σπίτια , χωριστά των αγοριών και χωριστά των κοριτσιών
Λέγεται ότι στο σχολείο της Σπηλιάς φοίτησε και ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος που καθόταν στην Τερψιθέα (κοντά στα Μαντζαβέϊκα) . Το 1938 ήταν γραμμένοι 140 μαθητές και το σχολείο ήταν τριθέσιο . Το χτίσιμο τρίτη αίθουσας, το σταμάτησε λόγω του πολέμου του 1940 . Αργότερα κτίστηκε το Πνευματικό κέντρο .
Η Σπηλιά διαθέτει : Σχέδιο της ρυμοτομίας που έγινε το 1924 . Καινούρια Εκκλησία που χτίστηκε το 1954. Ωραία εξωκλήσια , το παλαιό του Αγίου Γεωργίου και τα καινούρια του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Δημητρίου.Δυο ωραίες πλατείες και το γυμναστήριο . Κύρια προίόντα της Σπηλιάς είναι το ελαιόλαδο (λέγεται οτι η παραγωγή φτάνει τους 500 τόνους) και τα κηπευτικά.
Απο το αρχείο της εφημερίδας 'Νέα της Σπηλιάς'

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη