google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ- Στο κάστρο των Γιγάντων

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ- Στο κάστρο των Γιγάντων


 Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου 

  

            Πού ‘ναι εκείνοι οι ατίθασοι συμμαθητές  μου, που με το κεφάλι γουλί, γυμνές τις πατούσες, νηστικοί και με μπαλωμένα ρούχα, φίλοι του ανέμου, παρασέρναμε μαζί του τη σκόνη στους δρόμους της γειτονιάς;    Στο σχολείο μαζί, στις κοπάνες μαζί, στο  βούρδουλα μαζί, στο χωράφι με τα φίδια, στις αλάνες να παίζουμε γουρουνίτσα. 

            Οι παμφάγοι δυστυχώς, δεν είχαν καμιά όρεξη να χορτάσουν κι εμάς μ’ ένα τρίμμα ψωμί. Οι σιτευτοί μόσχοι ήταν γι΄ αυτούς, τα γεμάτα πιάτα για το άσωτο στομάχι τους.  Δεκάξι χρονών κοκοράκια με τα << αυγά  μας >> να μας σφίγγουν και να μας γαργαλάνε,  θέλαμε να φάμε, να λαδώσουμε τη μηχανή μας, το βίο να βγάλουμε πέρα. Για να μην τους βλέπουμε κόβαμε δρόμο να μουρνταρέψουμε, να δείξουμε το ζορμπαλίκι μας, να ψαχουλέψουμε ατίμως το στήθος της συμμαθήτριάς μας μέσα από το ξεκούμπωτο μπλουζάκι.

           Ο λόγος που φεύγαμε από τη γειτονιά ήταν κι άλλος. Εκείνος των βιβλίων, που μας έκανε το κεφάλι κουρκούτι. Ο Σοφοκλής, ο γερο Πλάτων και ο εφευρέτης του πυθαγορείου θεωρήματος, ρόχοι γίνονταν με τις ιδέες τους και μας έπνιγαν. Δυο σειρές μάθημα από το έργο τους το ξεχνάγαμε πριν ακόμη ανοίξει τον κατάλογο ο καθηγητής. Τις λίγες αρχαίες λέξεις που μας έβαζε να αναγνωρίσουμε ο φιλόλογος, τρομάζαμε να τις μεταφράσουμε στη νεοελληνική.  

          Εγκαταλείπαμε το ευαγές πνευματικό ίδρυμα και προθυμότατοι σκαρφαλώναμε στο κάστρο της πόλης. Στρωνόμαστε οκλαδόν στην ντάπια του Ιουστινιανού, βγάζαμε από την πισωτσέπη την τράπουλα και το ρίχναμε στο τριάντα ένα. Όσοι κερδίζαμε χαιρόμαστε με το κερδώο κεφάλαιο, όσοι χάναμε συνερχόμαστε με το θρόισμα  που χάιδευε το αυτί μας το αεράκι των πεύκων.

         Λίγο πριν τη δύση, κατεβαίναμε στο στόμα της καταπακτής. Δίοδος στα έγκατα του κάστρου, κατέληγε στη θάλασσα. Προχωρούσαμε στο σκοτεινό τούνελ σαν ερίφια στα δόντια του λύκου, Βαθύ σκοτάδι, φωλιές όρνεων και άγριοι βράχοι διεστόλιζαν την υπόγεια σήραγγα. Στο αδύνατο σημείο να προσπελάσουμε, επιστρέφαμε γεμάτοι γρατσουνιές και ματωμένα γόνατα. Ανατολικά σ’ ένα μικρό ίσιωμα παραβγαίναμε στο άλμα. Μετά σ’ όλα τα μήκη του κάστρου γελούσαμε, τραγουδούσαμε και τρέχαμε σαν ζαρκάδια. Ύστερα καταλήγαμε στο μπαλκόνι πάνω από το σκούφο της πόλης. Εκεί από εποχής Αγαρηνών κανόνι φιλοτεχνημένο κοιμόταν με την μπούκα του στραμμένη στο νότο. Το καβαλούσαμε  και με φωνή Κολοκοτρωναίου στρατιώτη, φωνάζαμε: << Μπαμ! Μπουμ! Αντίχριστοι σας φάγαμε! >>  Σήμερα με το μαχαίρι στο κόκαλο και το  λουρί στο σβέρκο, άλλο θα φωνάζαμε: << Ψεύτες Νεοφιλελεύθεροι,  άει σιχτίρ σαλίγκαροι! >> 

        Δρόμο μετά για τον άθλιο κοιτώνα μας.  Ο κουρσάρος Οδυσσέας μας  περίμενε εκεί να τον ελευθερώσουμε από τη φυλακή της Καλυψώς, ο φονιάς Αίγισθος να τον αθωώσουμε. Μια  Αγγελική  ύστερα τρύπωνε στον ύπνο μας. Καθισμένη στην πλατανόβρυση, το θεό του ύπνου μάς έστελνε, άδοντας να μας πει: << Όντας αργήσω να σας δω στέκομαι μαραμένη κι όπου κι αν στέκω μοναχή η μοναξιά με δέρνει >>.

              ellinikoxronografima

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη