google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΜΕ ΤΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΜΕ ΤΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Τα φραγκόσυκα είναι οι καρποί της φραγκοσυκιάς, ενός κάκτου που ανήκει στο γένος Opuntia. Οι κάκτοι της οικογένειας αυτής πήραν την ονομασία τους από την αρχαία πόλη Όπους. Μάλιστα, ο Θεόφραστος υποστήριζε ότι η φραγκοσυκιά αναπαραγόταν με τις ρίζες των φύλλων της.

Η φραγκοσυκιά προέρχεται από το Μεξικό ενώ ευδοκιμεί ιδιαίτερα στην Κεντρική και Νότια Αμερική λόγω του θερμού και ξηρού κλίματος. Η φήμη της εξαπλώθηκε αργότερα στις χώρες της Μεσογείου και πλέον η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς έχει επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα φυτρώνει σε πλαγιές και σε βράχια έχοντας αυτούς τους χαρακτηριστικούς καρπούς που απαντώνται σε διάφορα χρώματα (ανοιχτό πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο) ανάλογα με τη φάση ωρίμανσης και την ποικιλία τους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα φραγόσυκα περιέχουν φυσικές χρωστικές ουσίες, τις βεταλαΐνες οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτική δράση.

Ποια είναι όμως η θρεπτική τους αξία;

Τα 150gr φραγκόσυκων αποδίδουν 61 θερμίδες, 10gr υδατάνθρακες, σχεδόν 1gr πρωτεΐνης, λιγότερο από 1gr λίπους και 5,5gr φυτικές ίνες. Τα φραγκόσυκα περιέχουν βιταμίνες Β (σε μικρή ποσότητα) ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνη C (καλύπτει περίπου το 35% των ημερήσιων αναγκών μας). Επίσης, είναι πηγή μετάλλων – ιχνοιστοιχείων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο.

10 + 1 Λόγοι που τα φραγκόσυκα θεωρούνται υπερτροφή:

1) Η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πηκτίνη μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα. Ως εκ τούτου δρα κατά του σακχαρώδη διαβήτη.

2) Η πλούσια περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, μετατρέπουν τα φραγκόσυκα σε φρούτα – προστάτες έναντι του καρκίνου και άλλων παθήσεων σε αρθρώσεις, μάτια, νεύρα κ.α.

3) Το μηλικό και το κιτρικό οξύ που περιέχονται στα φραγκόσυκα, συμβάλλουν στην ομαλή διεξαγωγή της πέψης.

4) Τα φραγκόσυκα συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους καθώς προκαλούν το αίσθημα κορεσμού (λόγω φυτικών ινών) και ταυτόχρονα είναι φτωχά σε θερμίδες.

5) Έχουν διουρητική δράση κι έτσι αντιμετωπίζουν την κατακράτηση υγρών. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η διουρητική τους δράση δεν προκαλεί ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες.

6) Τα φραγκόσυκα περιέχουν κάλιο που συμβάλλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και βεταλαΐνες που ενισχύουν την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος. Έτσι λοιπόν η κατανάλωσή τους συσχετίζεται με την υγεία και την καλή λειτουργία της καρδιάς.

7) Έρευνες που τρέχουν ακόμη δείχνουν ότι τα φραγκόσυκα συνδέονται με τη μείωση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

8) Η κατανάλωση των φραγκόσυκων πριν την κατανάλωση αλκοόλ, δρα έναντι της μέθης και καταπολεμά τα συμπτώματά της (π.χ ναυτία, ξηροστομία, πονοκέφαλο κ.α.).

9) Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

10) Τα φραγκόσυκα είναι χρήσιμα και στους αθλητές καθώς συμβάλλουν στην ταχεία μυϊκή αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

11) Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση χάρη στην περιεκτικότητά τους σε μπεταΐνη.


Ευεργετικά και τα φύλλα της φραγκοσυκιάς. Συγκεκριμένα:


1) Καταπολεμούν την άμμο στα νεφρά.

2) Ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς.

3) Συμβάλλουν στη μείωση της γλυκόζης του αίματος.

4) Έχουν αντιδιαρροϊκή δράση.

Υπάρχουν παρενέργειες;

1) Η υπερκατανάλωσή τους ενδέχεται να προκαλέσει διάρροια, ναυτία και τυμπανισμό. Επίσης, εάν δεν γίνεται επαρκής λήψη υγρών, τα φραγκόσυκα δύναται να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

2) Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού συμβουλευτείτε τον ιατρό σας καθώς δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το αν ενδείκνυνται.

3) Σε περίπτωση που πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη και ακολουθείτε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή καλό είναι να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας μετά την κατανάλωση φραγκόσυκων καθώς ενδέχεται να μειωθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τα φραγκόσυκα περιβάλλονται από σάρκα με αγκάθια. Συνεπώς, προτού τα πιάσετε για να τα καθαρίσετε, φροντίστε να φοράτε τα κάταλληλα γάντια!

Καλή σας απόλαυση!

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Post a Comment

أحدث أقدم