google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ....ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ....ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!


ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ....ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!!

Κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της εορτής του Σταυρού (παγκοσμίως ύψωση του Τιμίου Σταυρού – στις 14 Σεπτεμβρίου), η Κυπαρισσία έχει την τιμητική της.

Οι ρίζες του πανηγυριού χάνονται στο βάθος του χρόνου.  Έρχονται από πολύ μακριά.  Απ’ τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αφού γινόταν μέσα κι έξω απ’ το «μπεζεστένι», ίσως κι απ’ τους βυζαντινούς χρόνους!  Ήταν η πρώτη κοινωνική εκδήλωση μετά το καλοκαίρι, καθώς οι κάτοικοι γύριζαν απ’ τα κτήματά τους, που ’χαν και τα εξοχικά τους στέκια.  Ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, που έζησε ένα χρόνο στην τότε Αρκαδιά, κοντά στον αδελφό του Έπαρχο, δίνει αναλυτική περιγραφή του πανηγυριού σε  ανταποκρίσεις, που ’στειλε στην «Ακρόπολη» του Βλάση Γαβριηλίδη, σημειώνει: «…Αρχομένου δε του Σεπτεμβρίου αρχίζει και η επάνοδος των κατοίκων μετά των πλυντηρίων αυτών, καλάθων και καζανίων.  Και η προετοιμασία του δια το μέγα γεγονός, δια το μάλλον αξιοσημείωτον εποχήν της ετήσιας αυτών διαδρομής εν τω βίω δια το πανηγύρι.  Το πανηγύρι είναι εμπορική πανήγυρις κατά την δέκα λεπτά απέχουσαν της πόλεως δυσμικήν παραλίαν εντός λιθίνου περιφράγματος – σημ. συντ. επρόκειτο για το «μπεζεστένι» – και υπό παραπήγματα επί τω σκοπώ τούτω, εγγεγραμμένα, αρχομένη από τις 8-10 Σεπτεμβρίου και παρατεινόμενη μέχρι της 14 του αυτού μηνός και πλέον.  Είναι το Πάσχα, το Μπαϊράμι, το GARNAVALE, το CHRISTMAS, το PAZAR, η έκθεσις, καθ’ εν χωριστά εις όλα ομου των περιχώρων…».

Σαν να ’ταν χτες, σαν να ’ναι σήμερα, το πανηγύρι έχει τη συνέχειά του.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη