google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 «Σταφίδα ώρα μηδέν» τονίζεται σε ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων

«Σταφίδα ώρα μηδέν» τονίζεται σε ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων

 Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων: «Σταφίδα ώρα μηδέν»


«Σταφίδα ώρα μηδέν» τονίζεται σε ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.

Συγκεκριμένα αναγράφεται: «Ακόμα μια χρονιά, οι ελάχιστοι Έλληνες σταφιδοπαραγωγοί βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, όπου ο εμπαιγμός, η κοροϊδία, η ανυπαρξία σχεδίου και προγράμματος, καθώς και η αδιαφορία του υπουργείου Γεωργίας για τη διατήρηση της καλλιέργειας της σταφίδας κυριαρχούν, χωρίς να τηρούνται πλέον ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα. Ελάχιστες ημέρες πριν από την έναρξη του φετινού τρύγου είναι πλέον κυρίαρχη η αβεβαιότητα σχετικά με την τιμή αυτού του πολύπαθου προϊόντος, που έθρεψε γενεές και γενεές Ελλήνων. Οι ιδιώτες έμποροι κυριολεκτικά “τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση”, αφού η συγκυρία είναι άκρως ευνοϊκή ώστε να αγοράσουν τη σταφίδα σε εξευτελιστικές τιμές, μην υπολογίζοντας την επιβίωση του παραγωγού.

Η μόνη σταθερά σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση είναι η έλλειψη εργατών γης και το αυξημένο κόστος παραγωγής και συγκομιδής (ημερομίσθια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα, Πετρέλαιο Κίνησης Αγροτικών Μηχανημάτων, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές).

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων απαιτεί άμεσα κρατική παρέμβαση τόσο στην τιμή πώλησης όσο και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν καλούμε τους αγρότες των Γαργαλιάνων, αλλά και όλου του νομού σε επαγρύπνηση».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη