google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Πυρκαγιά και ένταση για τη χωματερή στο Αλιμάκι - Ρίχνει ξανά σκουπίδια ο Δήμος Τριφυλίας

Πυρκαγιά και ένταση για τη χωματερή στο Αλιμάκι - Ρίχνει ξανά σκουπίδια ο Δήμος Τριφυλίας

 


Ένα ακόμα επεισόδιο στο κακόγουστο σίριαλ με τη χωματερή στο Αλιμάκι της Κυπαρισσίας, όπου ο Δήμος Τριφυλίας εξακολουθεί να ρίχνει τα σκουπίδια και προκαλείται κατά καιρούς φωτιά, - καπνοί που βγαίνουν για μέρες και βρομίζουν την περιοχή-, εκτυλίχθηκε την Κυριακή.
Οι κάτοικοι από τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησαν και πάλι διαμαρτυρία, αποκλείοντας τη διέλευση των απορριμματοφόρων προς τη χωματερή και την Κυριακή η ένταση κορυφώθηκε. Υπήρξε μήνυση κατά του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, του δημάρχου, αντιδημάρχων και κάθε υπευθύνου για τη λειτουργία της χωματερής. Όμως, αργότερα με τη βοήθεια της Αστυνομίας τα απορριμματοφόρα πέρασαν και άδειασαν. Από την ένταση αισθάνθηκε αδιαθεσία ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ασημακόπουλος που διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου και παραμένει για να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις και να βρεθεί η αιτία της αδιαθεσίας.
Η εναπόθεση των απορριμμάτων συνεχίστηκε και χθες, αφού στην πόλη της Κυπαρισσίας τα σκουπίδια μαζεύτηκαν.
Οι κάτοικοι κατηγορούν τον δήμαρχο ότι δεν αποδέχθηκε πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να μεταφέρει τα σκουπίδια σε μονάδα της ΤΕΡΝΑ στην Αμαλιάδα και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί η Πυροσβεστική βεβαιώνει ότι η χωματερή έχει φρακάρει και δεν μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια. Ο δήμαρχος απαντά ότι δεν υπήρξε πρόταση με χαρτιά, με σύμβαση που πρέπει να υπογραφεί και παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου, δικαιολογεί τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και δηλώνει ότι δεν έχει πού να πάει τα σκουπίδια.
“ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΛΙ ΦΩΤΙΑ”
Για τα όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες στο Αλιμάκι, εκ μέρους των κατοίκων, ο Δημήτρης Σινάνης μας είπε ότι “την προηγούμενη Τρίτη έπιασε πάλι φωτιά. Επενέβη η Πυροσβεστική και γλυτώσαμε το 1981 που η φωτιά πήγε προς την Κυπαρισσία. Ο Δήμος Τριφυλίας ήταν απών. Προχωρήσαμε σε διαμαρτυρία για 3 - 4 ημέρες και δεν έφεραν σκουπίδια”.
Μας ενημέρωσε πως υπήρξαν επαφές με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Τσουκαλά, “ο οποίος έκανε πρόταση στο δήμο να πάνε τα σκουπίδια σε μονάδα της ΤΕΡΝΑ στην Αμαλιάδα, με κόστος 60 ευρώ τον τόνο”. Ο κ. Σινάνης παρατήρησε πως “ο δήμαρχος, όμως, την απέρριψε την πρόταση, γιατί ισχυρίστηκε ότι δεν έχει χρήματα να πληρώσει”.
Επεσήμανε ότι “η φωτιά καίει ακόμα, καίει εδώ και 3 χρόνια” και μας πληροφόρησε πως εξαιτίας αυτής της κατάστασης πήγε το μεσημέρι της Κυριακής στο Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, μαζί με τον δικηγόρο Θανάση Πετρόπουλο και κατέθεσε μήνυση κατά του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, του δημάρχου, αντιδημάρχων, κατά κάθε υπεύθυνου.
Το Α.Τ. αντί να κινηθεί να υλοποιήσει τη μήνυση, ακολούθησε διαφορετική τακτική κατά τον κ. Σινάνη. Οπως μας είπε, “ο διοικητής στις 7.30 το απόγευμα, έδωσε άδεια να αδειάσουν τα απορριμματοφόρα, τα 5 που ήταν εκεί, στη χωματερή. Πίεζε, μάλιστα, τους οδηγούς που φοβόντουσαν να μην πάνε κατηγορούμενοι, να πάνε να αδειάσουν και μάλιστα το περιπολικό τους μετέφερε για να αδειάσουν και τα άλλα απορριμματοφόρα των οποίων οι οδηγοί απουσίαζαν. Το βράδυ ξανάπιασε φωτιά”.
Εκείνο που ενοχλεί τους κατοίκους, σύμφωνα με τον Δ. Σινάνη, είναι ότι “δεν έχουν στο μυαλό τους να κλείσουν τη χωματερή” και αναρωτήθηκε αν μπορεί να επιβληθεί ο περιφερειάρχης, κάποιος υπεύθυνος να δοθεί λύση, να σταματήσει η χωματερή.
“Δεν έχουμε άλλη λύση, θα προχωρήσουμε σε ασφαλιστικά μέτρα”, σημείωσε ο εκπρόσωπος των κατοίκων και δήλωσε ότι “μόνο η Πυροσβεστική μας έχει σταθεί. Εχει βεβαιώσει ότι η χωματερή έχει φρακάρει, δεν μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια, δεν μπορεί να περάσει πυροσβεστικό να σβήσει τη φωτιά”.
Για το περιστατικό με την ασθένεια του αντιδημάρχου, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν ήταν εκεί εκείνη τη στιγμή, αλλά βεβαίωσε πως δεν έγινε καμία λεκτική αντιπαράθεση μαζί του.
“ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΡΝΑ”
Ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, επεσήμανε ότι “διαιωνίζεται η κατάσταση αυτή, περιμένουμε να λήξει και να πάμε στην ΤΕΡΝΑ”. Για την ολοκληρωμένη διαχείριση με την ΤΕΡΝΑ, δήλωσε πως “βλέπουμε ότι προχωρούν, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα είναι έτοιμοι”.
Για το θέμα της πρότασης τα σκουπίδια του δήμου να μεταφερθούν σε μονάδα της ΤΕΡΝΑ στην Αμαλιάδα, ανέφερε ότι “δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, δεν μπορεί να δεχθεί παραπάνω ποσότητες. Αν υπήρχε περιθώριο να πάμε στην Αμαλιάδα, θα έπρεπε να μας έχουν χαρτιά, να έχει υπογραφεί σύμβαση. Αυτά δεν γίνονται στα λόγια. Αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, να γίνει με απόφαση υπουργού να είναι νόμιμο”.
Συνεχίζοντας και απαντώντας σε ερωτήσεις μας, ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι “μας έχουν πει ότι αρχές Οκτωβρίου, θα είμαστε έτοιμοι να πάμε στην ΤΕΡΝΑ, προφανώς στην Καλλιρρόη”.
Για τη χωματερή στο Αλιμάκι είπε ότι “το φροντίζουμε, το σκεπάζουμε, έχουμε μηχανήματα. Δεν το έχουμε αφήσει” και πρόσθεσε: “Δεν είναι λύση, στενοχωριέμαι κι εγώ. Θα έπρεπε να έχει λυθεί χρόνια αυτό το πρόβλημα. Και οι κάτοικοι έχουν δίκιο, αλλά που να τα πάω τα σκουπίδια;”.
Για τον αντιδήμαρχο Γ. Ασημακόπουλο μας επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει τις εξετάσεις και κατέληξε: “Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Από ευαισθησία και από ένταση ένιωσε αδιαθεσία. Ελπίζουμε να είναι περαστικά, να μην είναι τίποτα σοβαρό”. 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης  eleftheriaonline

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη