google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ...
«Αρκετά πλούσια» χαρακτήρισε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Στάθης Αναστασόπουλος, την καρπόδεση της ελιάς στη Μεσσηνία, αν και σημείωσε ότι η ανθοφορία ήταν ακόμη πιο πλούσια, ενώ επισήμανε ότι τοπικά υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Ο κ. Αναστασόπουλος ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε επιπλέον χρηματοδότηση για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και η συνολική πίστωση ξεπερνά τα 10 εκατ. Ευρώ, κάτι που σημαίνει, όπως πρόσθεσε, ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν παντού έως και τέσσερις ψεκασμοί, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι πρώτη φορά φέτος οι συμβάσεις για την καταπολέμηση του δάκου θα έχουν τριετή διάρκεια, κάτι που θα απελευθερώσει προσωπικό των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας που κάθε χρόνο ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Επίσης ο κ. Αναστασόπουλος ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε, μετά από σύσκεψη με τον περιφερειάρχη και τους εργολάβους δακοκτονίας, να αυξηθεί κατά 10% το ποσό της σύμβασης των εργολάβων, προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος του έργου που ανέλαβαν.

Ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι πρώτοι ψεκασμοί, ανάλογα με τα ευρήματα από τις παγιδοθεσίες.

Για τη Μεσσηνία ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα σημειώνει σχετικά: Διαγωνισμός τριετής, προϋπολογισμός 6.095.394 € (ψεκασμοί 5.238.825, παγιδοθεσία 856.569 €). Πρόσφατα η οικονομική επιτροπή ενέκρινε τους προσωρινούς αναδόχους των ψεκασμών και προχωρά η διαδικασία συμβασιοποίησης. Όσον αφορά την παγιδοθεσία, αυτή έχει προχωρήσει με τους προσωρινούς αναδόχους και έχει ήδη γίνει η πρώτη ανάρτηση των παγίδων, η οποία θα δώσει τις πρώτες εκτιμήσεις του δακοπληθυσμού εντός των ημερών.

Η διαγωνιστική διαδικασία είχε και κάποιες δυσκολίες, όπως για παράδειγμα για την τοπική κοινότητα Καλλιθέας δεν κατατέθηκε καμία προσφορά και βρίσκεται σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός για το τμήμα αυτό.

Επίσης στην πρόσφατη οικονομική επιτροπή αναδείχθηκε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις κοινότητες Εξωχωρίου, Προάστειου, Σωτηριάνικων, Κέντρου, Βέργας και Προσηλίου του Δήμου Δυτικής Μάνης, επειδή ο μοναδικός υποψήφιος ανάδοχος ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα να απαιτείται νέα διαγωνιστική διαδικασία για τις παραπάνω κοινότητες.

Όσον αφορά την ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς στη Μεσσηνία είναι αρκετά πλούσια με τοπικές διαφοροποιήσεις».

Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην εξέλιξη του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς στη Λακωνία, την Αργολίδα, την Κορινθία και την Αρκαδία.

Στ.Μ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη