google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Μέχρι και 1,30 ευρώ αγγίζει η τιμή της ντομάτας στη Μεσσηνία

Μέχρι και 1,30 ευρώ αγγίζει η τιμή της ντομάτας στη Μεσσηνία

Περιορισμένες οι κοπές στην Ιεράπετρα, ανεβαίνουν διαρκώς οι τιμές του παραγωγού. Tuta, κόστη παραγωγής και έλλειψη εργατικών προβληματίζουν τους αγρότες.

Σε ανοδικό κανάλι έχει εισέλθει και μάλιστα για τα καλά, με την ζήτηση εξαιρετικά έντονη και την προσφορά πεσμένη λόγω των περιορισμένων κοπών.


Μέχρι και 1,30 ευρώ πιάνει η Μεσσηνία

Ο κ. Γιάννης Αλεξόπουλος είναι παραγωγός θερμοκηπιακής και υπαίθριας καλλιέργειας ντομάτας στην περιοχή της Κυπαρισσίας Μεσσηνίας. Όπως αναφέρει θερμοκηπιακές αυτή την περίοδο σχεδόν δεν υπάρχουν ντομάτες, ενώ οι υπαίθριες πιάνουν καλές αποδόσεις και τιμές στο χωράφι ως και 1,30 ευρώ το κιλό, λόγω της έντονης ζήτησης και της γενικότερης έλλειψης που παρατηρείται στην αγορά. Και στην περιοχή αυτή της χώρας, το βασικό θέμα που απασχολεί τους παραγωγούς είναι η έντονη παρουσία της Tuta που αν δεν προσεχθεί αφανίζει παραγωγές, ενώ ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αγρότες. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, εξίσου μεγάλο πρόβλημα συνιστά η έλλειψη εργατικών χεριών, που δεν αποκλείεται να οδηγεί -όσο περνά ο καιρός- σε μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας.

Στα 70 λεπτά το κόστος παραγωγής ντομάτας

Ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «είναι στα τελειώματα οι κοπές ντομάτας εδώ στην Ιεράπετρα και η τιμή έχει εκτοξευτεί έως και τα 1,15 ευρώ το κιλό για τις πολύ ποιοτικές. Οι πιο χαμηλής ποιότητας πωλούνται από τον παραγωγό ακόμα και 90 λεπτά. Είναι ενδεικτικό πως στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης πουλήθηκε την Πέμπτη ντομάτα προς 1,60 ευρώ το κιλό, έτοιμη, συσκευασμένη, οπότε καταλαβαίνετε πόσο φθάνει πλέον στον καταναλωτή. Αξίζει να σημειώσουμε πως η ντομάτα διεθνώς έχει μεγάλη πτώση στις φυτεύσεις, άρα αναμένονται και γίνονται μικρότερες συγκομιδές. Όλο αυτό δείχνει ότι οι τιμές θα πάνε ανοδικά. Μεγάλη μείωση φυτεύσεων συναντάται ήδη στην Ισπανία, την Τουρκία κ.λπ. Είναι πολλά τα προβλήματα και το κόστος έχει ανέλθει στα 70 λεπτά το κιλό. Όμως με τις τρέχουσες, ικανοποιητικές τιμές παραγωγού, ο αγρότης έχει ευκαιρία να χρησιμοποιήσει και να επιλέξει αρκετά βιολογικά σκευάσματα για την καταπολέμηση της Tuta που αποτελεί βραχνά για όλους».

Στα τελειώματα οι θερμοκηπιακές στον Πύργο

Ο κ. Στέλιος Αρχατζικάκης, παραγωγός θερμοκηπιακής ντομάτας από την περιοχή του Πύργου Ηλείας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως: «οι κοπές θερμοκηπιακής ντομάτας είανι τώρα στα τελειώματα εδώ ενώ οι περισσότερες περιοχές έχουν ήδη τελειώσει. Δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, μαζί με τη ζήτηση λόγω καλοκαιριού, την αύξηση της τιμής παραγωγού, που σήμερα κυμαίνεται στα 1 με 1,10 ευρώ ανά κιλό. Εδώ δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα από Tuta».

Μεγάλη μείωση απόδοσεων στη βόρεια Ελλάδα

Υπαίθρια ντομάτα στο χωριό Λόφος Πιερίας καλλιεργεί ο κ. Νίκος Σάββας και μάλιστα φέτος όπως μας λέει έχει βάλει συνολικά 60.000 φυτά. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο οι φυτεύσεις γενικότερα είναι πεσμένες κατά 40% από πέρσι, κάτι που οφείλεται κατά βάση στο δραματικά αυξημένο κόστος παραγωγής, εν συγκρίσει με πέρσι εξαιτίας των ανατιμήσεων σε καύσιμα, υλικά συσκευασίας, εφόδια κ.λπ. Σύμφωνα με τον κ. Σάββα, εκτός των μειωμένων φυτεύσεων, παρατηρείται το φαινόμενο φέτος οι μισές κατά προσέγγιση εκτάσεις να έχουν ικανοποιητικές στρεμματικές, δηλαδή, γενικά οι στρεμματικές αποδόσεις είναι πολύ κάτω σε σχέση με άλλα χρόνια. Όλα αυτά, καταλήγει ο Νίκος Σάββας έχουν πάει την τιμή του προϊόντος στο συσεκυαστήριο στα 1,30 με 1,40 ευρώ ανά κιλό.

agrotypos.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη