google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


 Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις πραγματοποιήθηκε, στις 22 Ιουνίου, στην Θεσσαλονίκη, η ημερίδα, που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ενημέρωσης – διαβούλευσης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ 2023 – 2027.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των προπαρασκευαστικών διαγνωστικών μελετών που εκπόνησε η Παγκόσμια Τράπεζα για την Ελληνική Γεωργία, τα οποία και αξιοποιήθηκαν στην κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου.

Παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία που θα περιλαμβάνει το νέο σχέδιο όσον αφορά τον ΕΛΓΑ. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γ. Κεφαλάς, «στην ημερίδα παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων η μελέτη που εκπόνησε η Παγκόσμια Τράπεζα και στην οποία στηρίχθηκε ο σχεδιασμός της νέας ΚΑΠ. Ένα θέμα που το ΥπΑΑΤ έχει αποδεχτεί και περιλαμβάνεται σε αυτή την μελέτη είναι η δυνατότητα που υπάρχει στη νέα ΚΑΠ να επιδοτηθεί το ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ.

Αρχικά συμφώνησε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός στην ασφάλιση και στις αποζημιώσεις που πληρώνει ο ΕΛΓΑ. Κάποιες περιοχές απορροφούν πολλαπλάσια κονδύλια αποζημιώσεων ενώ υπάρχουν κλάδοι που πληρώνουν ασφάλιστρα και δεν έχουν ποτέ αποζημιωθεί.

Στη συνέχεια η μελέτη προβλέπει τη δυνατότητα αύξησης των αιτιών ασφάλισης λόγω κλιματικής αλλαγής με παράλληλα επιδότηση της ασφαλιστικής εισφοράς από κονδύλια της ΚΑΠ. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι αν ο παραγωγός πληρώνει για παράδειγμα 10 ευρώ για μια καλλιέργεια θα συνεχίζει να πληρώνει αυτό το ποσό. Θα υπάρχει όμως η δυνατότητα να πληρώνει επιπλέον 10 ευρώ ασφάλιστρο με το οποίο θα καλύπτονται περισσότερες ζημιές. Από αυτό το επιπλέον ποσό το 70% θα είναι από το Δεύτερο Πυλώνα της ΚΑΠ και το υπόλοιπο 30% από τον παραγωγό.

Εκτός από περισσότερες αποζημιώσεις η επιπλέον ασφάλιση στον ΕΛΓΑ προβλέπεται ότι θα μπορεί να καλύπτει και ένα πρόγραμμα εμβολιασμού για την κτηνοτροφία κάτι που θα βοηθήσει την καταπολέμιση των ζωονόσων στην χώρα μας».

Όπως τονίστηκε στην ημερίδα η Ελλάδα στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ κατέθεσε εμπρόθεσμα στις 30 Δεκεμβρίου 2021 το κείμενο τον προτάσεων με την Κομισιόν να στέλνει τις παρατηρήσεις της τον Μάρτιο του 2022, με το υπουργείο να απαντά στις αρχές Μάη, με τη διαβούλευση να συνεχίζεται.

Στόχος είναι μέχρι τέλος Ιουλίου η Ελλάδα να καταθέσει το τελικό κείμενο του επικαιροποιημένου σχεδίου στις αρμόδιες ευρωπαϊκές επιτροπές (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας, Γενική Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) όπου εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 6-8 εβδομάδες μέχρι να εγκριθεί.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ανέφερε ότι σημαντικό στοιχείο της νέας ΚΑΠ είναι ότι αλλάζει το μοντέλο ελέγχου. Από το μοντέλο της συμμόρφωσης, έρχεται το μοντέλο της επίδοσης με αξιολόγηση του κόστους. Σε περίπτωση που οι όροι δεν τηρούνται θα υπάρχουν «πέναλτι» με οριζόντιες μειώσεις.

Όσον αφορά τον πρώτο Πυλώνα της ΚΑΠ, που αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, το 25% των κονδυλίων θα κατευθυνθεί στα οικολογικά σχήματα. Στη χώρα μας που έχει 2,1 δισ. τον χρόνο και συνολικά 14,5 δισ. την επταετία, το 25% αντιστοιχεί σε 460 εκατ. ευρώ τον χρόνο που θα πηγαίνουν στα οικολογικά σχήματα. Μετά τη μεταβατική διετία αν δεν δηλωθούν τα χρήματα χάνονται.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σ. Καλαφάτης, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κ. Θ. Καράογλου και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γ. Κεφαλάς. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΓΕΩΤΕΕ, γεωργικών συνεταιρισμών και λοιπών τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και της Περιφέρειας.

agrotypos.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη