Τα μέτρα που πρέπει να πάρουν ελαιοκαλλιεργητές και ελαιοτριβείς.Για τη διασφάλιση της άριστης ποιότητας ελαιόλαδου, οι ελαιοκαλλιεργητές και οι ελαιοτριβείς, ενόψει της επικείμενης συγκομιδής ελαιοκάρπου, οφείλουν να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα.
Συγκεκριμένα, οι ελαιοκαλλιεργητές:
- να προγραμματιστεί η ελαιοσυλλογή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού, έτσι ώστε να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιολάδου.
- Στις ελαιοποιήσιμες ελιές, η συλλογή αρχίζει με την αλλαγή του χρώματος από πράσινο-κίτρινο σε πράσινο-ιώδες και κλιμακώνεται, ανάλογα με τις συνθήκες, μέχρι την πλήρη ωρίμανσή τους.
- Οι πρώιμες ελιές έχουν φρουτώδη γεύση και μειωμένες αποδόσεις ενώ οι υπερώριμες χάνουν την φρουτώδη γεύση τους. Για πιο αρωματικό ελαιόλαδο καλό είναι να συγκομίζουμε στην έναρξη ωρίμανσης («σπάσιμο» χρώματος).
- να αποφεύγονται οι τραυματισμοί του καρπού (χτυπήματα, πατήματα κατά τη συγκομιδή και συμπίεση εντός των σάκων).
- ΕΔΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ https://kyparissialive.blogspot.com/2021/11/blog-post_1.html