google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟ ΛΑΠΠΑ ΑΕΤΟΥ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟ ΛΑΠΠΑ ΑΕΤΟΥ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ 7 ΛΑΠΑΙΩΝ Παρασκευή, 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΛΑΠΙ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1827 
Κατά τον Απρίλιο του 1827 ο Ιμπραήμ Πασάς με Τουρκοαραπάδες και Αλβανούς διασχίζει πάλι την Τριφυλία. Σκοτώνει, καίει και καταστρέφει τα πάντα. Στα Κοντοβούνια και στα Σουλιμοχώρια στα χωριά της Αυλώνας και του Δωρίου, του Αετού και της Τριπύλης, του Σκληρού και της Ανδρίτσαινας οι Έλληνες είναι ακλόνητοι και με το καριοφίλι στο χέρι. Δεν προσκυνούν, δεν υποτάσσονται. Γενικός στρατιωτικός Αρχηγός τους είναι ο Αθ. Γρηγοριάδης. Στα μέσα Απριλίου του 1827 τα Ελληνικά στρατεύματα με 3.000 άνδρες είναι συγκεντρωμένα στην κορυφή του βουνού, βορείως του Κοπανακίου, όπου άλλοτε ήταν το χωριό Λάπι.
 Ο Ιμπραήμ ξεκινά από την περιοχή της Κυπαρισσίας με μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Φτάνοντας στην πεδινή περιοχή της Αγριλιάς, πλησίον του Κοπανακίου, στέλνει στους Τριφύλιους- Αρκαδίους την από 6η Απριλίου 1827 επιστολή, με την οποία προσπαθεί να κολακεύσει, να δώσει υποσχέσεις για πολλά δώρα και προνόμια, χωράφια και αξιώματα «άφεσιν και συγχώρεσιν» για ότι έχει γίνει…. Ο Γενικός Στρατιωτικός Αρχηγός και οι υποστράτηγοι του από το Γενικό Στρατόπεδο των Αρκάδων απαντούν στις 16 Απριλίου 1827 στον Αρχιστράτηγο Ιμπραήμ Πασά ότι «περιφρονούμε τα περί υποταγής προτάσεις σου, διότι είμαστε ορκισμένοι να ελευθερώσωμεν την κινδυνεύσουσα Πατρίδα μας δια πάσης θυσίας…. σε περιμένομεν προθύμως δια να σε πολεμήσωμεν και να μάθης και πάλιν τι είναι Αρκαδίων Τουφέκι…».
Στις 22 Απριλίου 1827, στην κορυφή της Κουρόρας, γίνεται μεγάλη μάχη , με μεγάλες απώλειες για τον Ιμπραήμ και επτά γενναίους μαχόμενους Λαπαίους. ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΕΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ Παρασκευή 21η Απριλίου 2017 Ώρα 07.30 π.μ.: Όρθρος Ώρα 09.00 π.μ.: Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Άνω Λάπι. Ώρα 09:30 π.μ.: Πέρας προσέλευσης επισήμων στον Ιερό Ναό της Παναγίας. Ώρα 10:30 π.μ: Επιμνημόσυνη Δέηση στο σημείο της Μάχης στη «Θέση Κουρόρα» Ώρα 10:45 π.μ.: Ομιλία από την κα Σκλάβου Ελπίδα, Πρ/νη Παιδικού Σταθμού Κυπαρισσίας. Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων του Κοπανακίου. Προσκλητήριο Πεσόντων Κατάθεση στεφάνων Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Εθνικών Ηρώων ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ Τελετάρχης στην εκδήλωση ορίζεται η υπάλληλος της Δημ. Ενότητας Αετού του Δήμου Τριφυλίας κ. Μαρία Πατσιούρη.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη