google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Με πλούσιες εμπειρίες επέστρεψαν οι 14 Τριφύλιοι ελαιοπαραγωγοί που βρέθηκαν στην περιοχή της Πεσκάρας στην Ιταλία, στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας που υλοποιεί ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Κυπαρισσίας με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Erasmus+». Οι παραγωγοί ενημερώθηκαν και καταρτίστηκαν σχετικά με τις νέες τάσεις στο μάρκετινγκ και την αγορά ελαιόλαδου στη γειτονική χώρα. Ετσι στη δεκαπενθήμερη παραμονή τους στην Πεσκάρα επισκέφθηκαν συνεταιρισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις και ελαιοτριβεία, πολλά από τα οποία ήταν παραδοσιακού τύπου. Ακόμη, βρέθηκαν σε ελαιοπερίβολα και γνώρισαν τους τρόπους καλλιέργειας, ενημερώθηκαν για τον τρόπο οργάνωσης των παραγωγών και είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε σεμινάριο γευσιγνωσίας. Με τον τρόπο αυτό σχημάτισαν μια ολοκληρωμένη άποψη για το τι πρακτικές ακολουθούν οι εκεί συνάδελφοι τους και είδαν τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται στην ελαιοκαλλιέργεια.
Μιλώντας στην «Ελευθερία» ο διευθυντής του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Κυπαρισσίας Γιώργος Τσουμάνης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανέφερε: «Υλοποιήθηκε από 22/2 ως 8/3 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου μας που χρηματοδοτήθηκε με πόρους του «Erasmus+».
Μετά το τέλος του ταξιδιού οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες είναι αρκετά σημαντικές. Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος, τους δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούν συνεταιρισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολλά ελαιοτριβεία σύγχρονα και παραδοσιακού τύπου όπου η έκθλιψη γίνεται με πέτρες, και επίσης ελαιοπερίβολα βλέποντας τον τρόπο που καλλιεργούν και το κλάδεμα. Ακόμη είδαν και αναλύσαμε τον τρόπο που οργανώνονται οι παραγωγοί στην περιοχή εκείνη. Είχαν δε την τύχη να παρακολουθήσουν και ένα σεμινάριο γευσιγνωσίας. Ηταν ένα πρόγραμμα που έδωσε αρκετά – και πρώτα από όλα την δυνατότητα σε νέα παιδιά να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες, να δουν κάποιους άλλους τρόπους που δρουν οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό, να συγκρίνουν και εν κατακλείδι να αποφασίσουν μόνοι τους ποιον από αυτούς τους τρόπους που είδαν τους συμφέρει καλύτερα να ακολουθήσουν και οι ίδιοι. Εχοντας την εμπειρία των προηγούμενων προγραμμάτων από το 2011 και μετά, έχω να πω ότι οι περισσότεροι αποκόμισαν εμπειρίες ζωής, καθώς οι συμμετέχοντες έμειναν για μισό μήνα εκεί, γνωρίζοντας την κουλτούρα των εκεί παραγωγών». Οσον αφορά τα συγκεκριμένα προγράμματα ο κ. Τσουμάνης επισήμανε ότι τα διά ζώσης σεμινάρια είναι πιο ελκυστικά και πιο αποτελεσματικά από αυτά που γίνονται σε μια ψυχρή αίθουσα, ενώ έτσι αυξάνεται και η εξωστρέφεια και η αναγνωρισιμότητα της περιοχής μας. Και το πιο σημαντικό; Ολα αυτά χωρίς κανένα κόστος για τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και για το κράτος, καθώς υλοποιούνται με ευρωπαϊκούς πόρους. Να σημειώσουμε ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει κι άλλη παρόμοια δράση, για μελισσοκόμους αυτή τη φορά, στη Σλοβακία, επίσης ενταγμένη στο ίδιο πρόγραμμα, με θέμα «Μέλι και ελαιόλαδο: όταν ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής συναντά τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα». Κ.Μπ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη