KYPARISSIOTIS

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κλείνουν 10αδες τμήματα στα ΕΠΑΛ!!
Εκατοντάδες μαθητές αναγκάζονται να αλλάξουν ή να εγκαταλείψουν τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους!
Όλοι την Τετάρτη 5-Οκτώβρη, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας στη 1μμ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των περικοπών και στην παιδεία δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας (αρ. πρωτ: Φ12/159571/Δ4/28-09-2016) σχετικά με την έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ επιβάλει νέο “τσεκούρι” στα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ.
Το Υπουργείο Παιδείας κλείνει δεκάδες τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στο νομό μας κλείνουν ο τομέας πληροφορικής στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, στο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας και στο 4ο ΕΠΑΛ και ο τομέας Δομικών έργων στο 1ο ΕΠΑΛ. Στην Αττική έκλεισαν 60 τμήματα ειδικοτήτων στη Γ’ και τη Δ’ τάξη, στον Πειραιά κλείνουν 5 τομείς και 7 τμήματα ειδικοτήτων με αρκετά από αυτά να βρίσκονται στα νησιά. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα (π.χ. 14 τμήματα στα Δωδεκάνησα στη συντριπτική πλειοψηφία τους καταργούνται οι τομείς, 9 τμήματα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, 4 τμήματα στην Αχαΐα κλπ).
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των στελεχών του Υπουργείου ότι από το περσινό ποσοστό των ολιγομελών τμημάτων που ήταν στο 35% θα πέσουμε φέτος κάτω από το 10%.
Πρόκειται για ενέργεια που στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών
αλλά ταυτόχρονα και ενάντια στους εκπαιδευτικούς.
Με την απόφαση αυτή αναγκάζουν παιδιά να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, μετά από δύο ή τρεις χρονιές στο σχολείο τους, προκειμένου να τελειώσουν την ειδικότητά τους. Να μετακινούνται δηλαδή σε μεγάλες αποστάσεις (πχ από Κυπαρισσία-Καλαμάτα) ή να αλλάξουν πόλη. Σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζουν τα παιδιά να αλλάξουν τομέα γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε αντίστοιχο τομέα σε κοντινό σχολείο.
Όλες αυτές οι αποφάσεις έρχονται να προστεθούν στα ήδη συγχωνευμένα τμήματα τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ που δεν προτάθηκαν να λειτουργήσουν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις αλλά και στις πιέσεις για συμπτύξεις τμημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια, στις Ομάδες Προσανατολισμού στα Λύκεια.
Το κλείσιμο των τμημάτων στα ΕΠΑΛ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των περικοπών και του λεγόμενου “εξορθολογισμού” στην Παιδεία με τις περικοπές ωρών στο Γυμνάσιο, την κατάργηση των υπευθύνων στα εργαστήρια σε Γυμνάσια και Λύκεια, τις αλλαγές στα Ολοήμερα στην Πρωτοβάθμια.
Με αυτό τον τρόπο δρομολογούν από τη μία, τις απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων εξαφανίζοντας τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς και από την άλλη, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των μονίμων με τη δημιουργία πλαστών πλεονασμάτων εκπαιδευτικών και τις υποχρεωτικές μετακινήσεις. Συνεχίζουν πιο επιθετικά στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων όπως με τις 2.000 συγχωνεύσεις σχολείων επί ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου), τις 2.000 διαθεσιμότητες επί ΝΔ (Αρβανιτόπουλου)!!
Να μην τους το επιτρέψουμε!!!
Απαιτούμε:
  • Να ανακληθεί ΑΜΕΣΑ η υπουργική απόφαση.
  • Να μην κλείσει κανένα τμήμα των ΕΠΑΛ. Κάθε νέος να μπορεί να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που επιλέγει.
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά των εκπαιδευτικών με μόνιμους διορισμούς.
  • Μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο (δύο εκπαιδευτικοί ανά 10 μαθητές στα εργαστήρια).
  • Να καταργηθεί κάθε πιστοποίηση, κάθε επαγγελματική εξέταση, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
  • Η πρακτική άσκηση να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Ασφάλιση και πληρωμή με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Εργαστήρια σύγχρονα χωρίς την εμπλοκή εταιριών και ιδιωτών, βιβλία σύγχρονα με την ευθύνη του κράτους.
  • Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ευθύνη του κράτους χωρίς καμία εμπλοκή των επιχειρήσεων.

Όλοι στον Αγώνα!
Να µην επιτρέψουμε η μόρφωση των παιδιών μας και τα δικαιώματά μας
να μπουν στο μόνιμο κόφτη Κυβέρνησης–ΕΕ–ΣΕΒ–∆ΝΤ.
Καλούμε ιδιαίτερα τα παιδιά των ΕΠΑΛ, τους μαθητές μας, να αντιδράσουν,
να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια