google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


Εάν υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος στην Τριφυλία, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοδιοικητικών του δήμου, που να ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τι θα γίνει, τελικά, με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή, τότε, πιθανότατα, ή δεν ξέρει τι του γίνεται και βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση ή, ίσως, ψεύδεται ασυστόλως, καθώς ούτε μετά και την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας, που τέθηκαν σχετικά ερωτήματα και έγινε συζήτηση, εξήχθη κάποιο ασφαλές συμπέρασμα με συγκεκριμένα στοιχεία και χρονοδιάγραμμα. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων τέθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Ανδρινόπουλο, ο οποίος ρώτησε το δήμαρχο, Παναγιώτη Κατσίβελα, για τις αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ στην τελευταία του συνεδρίαση, τί συνέβη και εάν ξεκίνησαν διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων. Απαντώντας ο κ. Κατσίβελας σημείωσε, πως μετά από μήνες συζητήσεων έγιναν αμοιβαίοι συμβιβασμοί ώστε να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο, μέσα από το οποίο θα μπορούσε να γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία το ένα αντιστρατεύεται το άλλο. Ο νέος ΕΣΔΑ, που αποτελεί τη νομιμότητα, βάζει κάποιους όρους. Ο ΠΕΣΔΑ που ψηφίστηκε στο ΦΟΔΣΑ, είπε, είναι σε μεγέθυνση το τοπικό σχέδιο του δήμου Τριφυλίας.
Ο ΠΕΣΔΑ, πρέπει να πάει στο ΥΠΕΣ, να εγκριθεί και να πάρει έγκριση νομιμότητας. Νωρίτερα είχε πει ότι για το θέμα υπάρχει κυβέρνηση εσωτερικού και εξωτερικού και πως υπάρχουν στην κυβέρνηση άνθρωποι που προμοτάρουν την περιφερειακή διαχείριση, ενώ η διυπουργική την ΤΕΡΝΑ, και ότι δεν έχει καμία σχέση η υλοποίηση του τοπικού σχεδίου με όλα τ’ άλλα. «Ο μελετητής σε λίγες μέρες τελειώνει την πρόταση του τοπικού σχεδίου και την υλοποίησή του και θα κατατεθεί ώστε να πάρουμε ΠΠΔ απ’ τις υπηρεσίες της Μεσσηνίας. Βρήκαμε όλα τα συμβόλαια, όλες τις ιδιοκτησίες και τα τοπογραφικά, έχει γίνει μια φοβερή δουλειά όσον αφορά στην οργάνωση αυτού του θέματος. Σε λίγες μέρες, ίσως μέσα στη βδομάδα, θα μπορέσουμε να καταθέσουμε το σχέδιο δράσης για να πάρει περιβαλλοντική έγκριση…». Θυμίζεται πως, το Δ.Σ. Τριφυλίας έχει αποφασίσει με ενισχυμένη πλειοψηφία, αλλά και ερωτηματικά και παρατηρήσεις, την παραλαβή του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του δήμου το οποίο, όπως έχει αναφερθεί, είναι Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων δήμου Τριφυλίας «με απ’ όλα».
Η πρόταση της μελέτης είναι, ο δήμος να προχωρήσει μόνος του στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, πέντε πράσινα σημεία, πράσινες νησίδες, τρεις μονάδες κομποστοποίησης και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης και να πετύχει τους στόχους του νέου ΕΣΔΑ. Μια μελέτη που περιλαμβάνει τέσσερα, βασικά, σενάρια με μοντέλα διαχείρισης και η οποία είναι σύμφωνη με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και βάσει του νέου ΕΣΔΑ. Άλλωστε, δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, επειδή σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δε θα υπήρχε καμία περίπτωση να τύχει ένταξης στο σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το όποιο μοντέλο διαχείρισης επιλεγεί οριστικά και τελικά από το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας, όταν και εφόσον ξεκαθαρίσει κεντρικά η οριστική επιλογή μεθόδου διαχείρισης. Ερωτηματικό, πάντως, παραμένει, το τι θα γίνεται το υπόλειμμα από την όποια μέθοδο κι αν επιλεγεί και με όποιο μοντέλο κι αν προχωρήσει η διαχείριση.
«Το τοπικό σχέδιο είναι σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ και γι’ αυτό όλα τα σενάρια είναι λίγο κουλουβάχατα…», είχε τονίσει κατά την παρουσίασή του ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας. «Η απόφαση αυτή του ΦΟΔΣΑ, όπως τη διαβάζει κανείς, είναι μια απόφαση Ποντίου Πιλάτου ή, μάλλον, εκφράζει διάφορες ευχές, κάποιοι δήμοι να μπορούν να προχωρήσουν ελεύθερα σε σχέδια τοπικής διαχείρισης…», σημείωσε ο επικεφαλής της ΡΑΚΙ, Νώντας Βουδούρης, ρωτώντας «τί κάνει ο δήμος Τριφυλίας σήμερα, αύριο, μεθαύριο;». «ο θέμα των απορριμμάτων έπρεπε να είναι ως θέμα συζήτησης (σ.σ. στη συνεδρίαση), γιατί πάρθηκε μια απόφαση που, όπως μιλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Βαρουφάκης, για δημιουργική ασάφεια, κάτι αντίστοιχο έγινε και με αυτό το κείμενο. Όλοι βολεύτηκαν…».
TOY Ηλία Γιαννόπουλου

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη