google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΠΟΨΗ: ο ΙΗΣΟΥΣ πήρε το όνομα ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ???

ΑΠΟΨΗ: ο ΙΗΣΟΥΣ πήρε το όνομα ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ???

 Πολλοί νομίζουν πως ο Χριστός είχε το όνομα Εμμανουήλ. Στο λάθος αυτό πέφτουν ακόμα και ιερείς και θεολόγοι διότι δεν έχουν διαβάσει προσεκτικά το ευαγγέλιο.
  Ας δούμε τι λένε ο Λουκάς και ο Ματθαίος:


  προαγγελία της γέννησης του Ιησού                  -- κατά Λουκάν 1:26-31
 Τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της Ελισάβετ, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ στην  πόλη Ναζαρέτ  της Γαλιλαίας, σε μια παρθένο, τη Μαριάμ, που ήταν αρραβωνιασμένη με έναν Ιωσήφ, ο οποίος καταγόταν από τη γενιά του Δαυίδ.
   Και αφού εισήλθε σ’ αυτήν ο άγγελος, της είπε: «Χαίρε, κεχαριτωμένη, ο Κύρος μετά σου. Ευλογημένη συ εν γυναιξίν»  Εκείνη ταράχτηκε και προσπαθούσε να εξηγήσει τι σήμαινε αυτός ο χαιρετισμός…
   Ο άγγελος της είπε: « μη φοβάσαι Μαριάμ, ο Θεός σού έδωσε τη χάρη του, θα μείνεις έγκυος, θα γεννήσεις γιό, και θα τον ονομάσεις Ιησού.


       η  Μαρία έγκυος                                           --κατά Ματθαίον   1: 18-23
   Η γέννηση του Χριστού έγινε ως εξής.
  Η μητέρα του η Μαρία, αρραβωνιάστηκε τον Ιωσήφ. Όμως προτού συνευρεθούν έμεινε έγκυος με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος.
  Ο μνηστήρας της ο Ιωσήφ, επειδή ήταν ευσεβής και δεν ήθελε να την διαπομπεύσει, σκέφτηκε να διαλύσει τον αρραβώνα, χωρίς την επίσημη διαδικασία. Ενώ όμως είχε καταλήξει σ’ αυτές τις σκέψεις, του φανερώθηκε άγγελος Κυρίου στον ύπνο του και του είπε : «Ιωσήφ, απόγονε του Δαυίδ, μη διστάσεις να πάρεις για γυναίκα σου τη Μαρία, γιατί το παιδί που περιμένει, προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα. Θα γεννήσει γιό και θα του δώσεις το όνομα Ιησούς, κι αυτός θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες τους»
  Όλα αυτά έγιναν  για να εκπληρωθεί ο λόγος του Κυρίου μέσω του προφήτη  που έλεγε:
« Να , η παρθένος θα μείνει έγκυος, και θα γεννήσει γιό, και θα του δώσουν το όνομα Εμμανουήλ »  που σημαίνει, ‘ο θεός μαζί μας’.


       το όνομά του ‘Ιησούς’                                      --κατά Λουκάν        2: 21
  Όταν συμπληρώθηκαν οι 8 μέρες για να κάνουν περιτομή στο παιδί,   του έδωσαν το όνομα Ιησούς, όπως το είχε ονομάσει ο άγγελος πριν ακόμα συλληφθεί στην κοιλιά της μάνας του.


 Το Ευαγγέλιο λέει καθαρά πως το όνομά του ήταν Ι η σ ο ύ ς, κανένα άλλο.
Το όνομα αυτό αναφέρεται εκατοντάδες φορές στα ευαγγέλια, ενώ το προσωνύμιο ‘Χριστός’ πολύ ολίγες, κάτω από 10.  Το Χριστός δεν είναι καν όνομα, είναι επίθετο!.  Σημαίνει  αυτόν που έχει λάβει το ‘βασιλικό χρίσμα’, τον εκλεκτό. Κατά λέξη σημαίνει αυτόν που έχει αλειφτεί με λάδι. Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα χ ρ ί ω (από το οποίο βγήκε και η αγγλική λέξη cream, γαλλικά crème , και ξανάρθε στην ελληνική ως κρέμα , αυτήν που αλειφόμαστε...)  


  Το ό,τι τάχα ο Ιησούς ονομάστηκε Εμμανουήλ οφείλεται σε παρεξήγηση. Υπάρχουν δεκάδες σημεία στα ευαγγέλια όπου οι συντάκτες προσπαθούν εναγωνίως να συνδέσουν εδάφια και ‘προφητείες’ της Παλαιάς Διαθήκης με γεγονότα των ευαγγελίων, με απώτερο σκοπό να αποδείξουν πως ο Ιησούς ήταν ο Μεσσίας, (εβραϊκά: Μεσσιάχ), ο Κύριος, ο σωτήρας. Όμως στην προσπάθειά τους αυτή πέφτουν σε πολλά λάθη.
 Στο συγκεκριμένο σημείο βρήκαν μια φράση από τον  Ησαΐα, 7:14 , που λέει: η παρθένος θα μείνει έγκυος και θα γεννήσει γιό, που θα του δώσουν το όνομα ‘Εμμανουήλ’. (που σημαίνει= ‘ο Θεός μαζί μας’).
Το μόνο που προφήτεψε σωστά ο Ησαΐας ήταν πως μια παρθένα θα γεννήσει παιδί. Αλλά δεν ήταν μόνο μία. Όλες οι γυναίκες που έκαναν παιδί ήταν κάποτε παρθένες...  
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη