google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΙΕΘΝΩΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΙΕΘΝΩΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Αυξημένη κατά 22%, στους 2.988.500 τόνους αναμένεται να είναι η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου , σύμφωνα με την έκθεση Νοεμβρίου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC). 
Αυτή η πρόβλεψη του IOC τοποθετεί την φετινή παραγωγή στο μέσο των επίπεδων παραγωγής των καλλιεργητικών ετών 2014/15 και 2013/14. 
Όσον αφορά την παραγωγή της Ελλάδας αυτή, σύμφωνα με τον IOC, θα παραμείνει αμετάβλητη από την προηγούμενη σεζόν στους 300.000 τόνους.
Ειδικότερα, η συνολική παραγωγή των κρατών μελών του IOC, εκτιμάται γύρω από τους 2.900.500 τόνους, από τους οποίους οι  2.049.500 τόνοι θα παραχθούν στην ΕΕ. Δηλαδή σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υπάρχει 43% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.
Πιο αναλυτικά, προβλέπεται ότι η παραγωγή της Ισπανίας θα αγγίξει τους 1.300.000 τόνους (+55% από πέρσι), της Ιταλίας τους 350.000 τόνους (+58% από πέρσι), της Ελλάδας τους 300.000 τόνους (καμία αλλαγή από πέρσι) και της Πορτογαλίας τους 82.000 τόνους (+34% από πέρσι). 

Μικρότερες ποσότητες προβλέπονται για το υπόλοιπο των παραγωγών της ΕΕ.
Ωστόσο, μειωμένη κατά 8% αναμένεται να είναι η παραγωγή ελαιολάδου το 2015/2016 σε σχέση με το 2014/2015 στα υπόλοιπα κράτη μέλη του IOC.

Συγκεκριμένα, μεγαλύτερη μείωση της τάξης του -59% προβλέπεται για την Τυνησία (140.000 τόνοι), ακολουθούν με -20% το Ισραήλ (14.000 τόνοι), με -16% η Τουρκία (143.000 τόνοι), με -5% το Λίβανο (20.000 τόνοι) και με -4% η Αλβανία (10.500 τόνοι).
Αντίθετα, κατά σειρά όγκου, η παραγωγή προβλέπεται να είναι αυξημένη στη Συρία (215.000 τόνοι), στο Μαρόκο (130.000 τόνοι), στην Αλγερία (73.500 τόνοι), στην Ιορδανία (29.000 τόνοι), στην Αργεντινή και την Αίγυπτο (25.000 τόνοι). 
Συν 5% η παγκόσμια κατανάλωση

Τέλος, όσον αφορά την παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου για το 2015/16 προβλέπεται να ανέλθει σε 2.989.000 τόνους, δηλαδή 5% περισσότερο από ό, τι  το 2014/2015.
Τιμές παραγωγού στα τέλη Νοεμβρίου με βάση τον IOC
Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου οι τιμές παραγωγού της Ισπανίας ήταν στα επίπεδα των 3,08 ευρώ το κιλό (κοντά στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2014). Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο και +57% από το χαμηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί το Μάιο του 2014 (1,96 ευρώ το κιλό). Ωστόσο, παραμένει κάτω κατά 27% από τα υψηλά επίπεδα που είχαν σημειωθεί την 3η εβδομάδα του Αυγούστου 2015 (4,23 ευρώ το κιλό).

Στην Ιταλία οι τιμές παραγωγού στα τέλη Νοεμβρίου έφτασαν τα 3,39 ευρώ το κιλό, αυξημένες κατά 7% σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο και +28% από τα χαμηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου 2013 (2,64 ευρώ το κιλό).

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη