google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 O ΡΟΥΒΑΣ 'Άξιον Εστι', η ΕΦΗ ΘΩΔΗ στο Μέγαρον, και όλοι εμείς στα ΘΕΑΤΡΑ!.

O ΡΟΥΒΑΣ 'Άξιον Εστι', η ΕΦΗ ΘΩΔΗ στο Μέγαρον, και όλοι εμείς στα ΘΕΑΤΡΑ!.

   
Πολλές συζητήσεις έγιναν για το αν επιτρέπεται να τραγουδήσει  το Άξιον Εστι του Ελύτη- Μίκη Θεοδωράκη, ένας 'ελαφρύς' -'ποπ' τραγουδιστής της νεολαίας σαν τον Ρουβά.
  Άλλοι το είδαν θετικά, άλλοι αρνητικά. Πριν λίγα χρόνια είχε βγάλει δίσκο με τραγούδια του Θεοδωράκη , μια άλλη ποπ τραγουδίστρια, η Αλέξια!
   Μερικοί είπαν , πως -όπως το πάνε-, σε λίγο θα τραγουδήσει και η Εφη Θώδη στο Μέγαρο Μουσικής και στο Ηρώδειο!...Ας βρούμε τη μεσαία λύση στο πρόβλημα, αναπτύσσοντας τις δυο όψεις του.

   Η μια πλευρά  λέει να  αφήσουμε τον οποιονδήποτε να τραγουδάει ο,τιδήποτε και σε όποιον χώρο. Αν αρέσει στον κοσμο, ας πάει  να τον δει...
    Νομίζουμε πως είναι λάθος!. Το να τραγουδά ένας παράφωνος νεο-ψευτο-δημοτικά τραγούδια σε πανηγύρια με πλαστικές καρέκλες και εκκωφαντικά , θα έπρεπε να είναι αδίκημα, διότι προσβάλει την αληθινή μουσική μας παράδοση, που είναι κάτι ιερό.  Όπως ακριβώς σωστά  απαγορεύεται κάποιος να τραγουδά για πλάκα τον Εθνικό Υμνο. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται.
  Πρέπει  να υπάρχει ένα  μέτρον.
  Δηλαδή: άλλο Ρουβάς!, άλλο Θώδη!.
  Από την άλλη πλευρά, αν το δουμε πολύ σεβαστικά και πολύ ηρωϊκά, τότε  πρέπει  μόνον μεγάλης αξίας καλλιτέχνες να ερμηνεύουν έργα αξίας. Και  να γίνονται μόνον  μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους. (Επίδαυρο-Δωδώνη- Καλλιμάρμαρο- Ηρώδειο, κλπ)
   Η άποψη αυτή είναι -επίσης- ακραία, και είναι κρίμα τέτοιοι θεατρικοί χώροι να μην είναι γεμάτοι κόσμο  κάθε  μέρα, έστω κι αν κάθονται  απλώς, έστω κι αν ακούνε μαγνητοφωνημένη μουσική...  Το θέατρο από  μόνο του εκπαιδεύει, μαγεύει, ηρεμεί.
   Θα έπρεπε να γίνονται συχνές εκδηλώσεις στα αρχαία θέατρα της Ελλάδας, και πρέπει  να χτιστούν και νέα ανοιχτά  θέατρα σε κάθε πόλη και χωριό.   Οι αρχαίοι πρόγονοί  μας, πήγαιναν πολύ συχνά  στο θέατρο για μουσικές εκδηλώσεις και παραστάσεις, αλλά πήγαιναν και καθημερινά! στο θέατρο-βουλευτήριο, στην αρχαία βουλή, όπως και πήγαιναν καθημερινά στο θέατρο-δικαστήριο. Τότε, στα δικαστήρια δίκαζε ο λαός , οι θεατες!

   Αυτό ήτανε  το νόημα της εκθέσεως που δόθηκε φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δεν έλεγε τη λεξη 'θέατρο', άφηνε να την εννοήσουν οι μαθητές.
   Όμως έχει μεγάλη ευθύνη το Υπουργείο Παιδείας.  Αντί να βάζουν θέμα για έκθεση, ας μετατρέψουν τα σχολεία  σε αμφιθέατρα, τουλάχιστον μια μεγάλη αίθουσα...
  Πρέπει  να πάρουν ζωή όλα τα ανοιχτά  θέατρα. Να επισκευαστούν με πέτρες και μάρμαρα, χωρίς τσιμέντο.  Να γίνονται εκεί  συχνά συναυλίες, χοροί, συζητήσεις, κλπ. Στο Καλλιμάρμαρο πρέπει  να γίνονται συχνά αθλητικές εκδηλώσεις (μπάσκετ, βόλεϋ, στίβος).
  Το Αρχαιολογικό Συμβούλιο πάσχει από  'θρησκευτική τυπολατρεία' και δεν δίνει άδεια για μουσικές εκδηλώσεις σε αρχαίους χώρους. Δεν καταλαβαίνουν πόσο  λάθος κάνουν. !?. Περισσότερο λάθος κι από την Εφη Θώδη!
  Η Βουλή των Ελλήνων θα έπρεπε  να συνεδριάζει δίπλα απ την Ακρόπολη, στο Ηρώδειο ή στο θέατρο Διονύσου. Έτσι θα έβγαζε και καλύτερους νόμους...
  Μέχρι και οι χριστιανικές εκκλησίες θα έπρεπε να γίνονταν σε  ανοιχτούς ή σε κλειστούς  θεατρικούς χώρους, αλλά πρόκειται για πολύ προχωρημένη ιδέα... Ας κάνουνε  πρώτα  τα άλλα...
  Αντώνης  Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη