google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Κίνδυνος πυρκαγιάς στις χωματερές της Τριφυλίας

Κίνδυνος πυρκαγιάς στις χωματερές της Τριφυλίας

Τραγική είναι η κατάσταση στις χωματερές της Μεσσηνίας που παραμένουν ενεργές και εξακολουθούν να δέχονται σκουπίδια. Και αυτό παρότι θα έπρεπε να έχουν κλείσει από το 2012, σύμφωνα με αποφάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου που δεν ελέγχθηκαν και δεν εφαρμόζονται.
Την κρισιμότητα της κατάστασης επισημαίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που πραγματοποίησε αυτοψίες ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Χωματερές με απόρριψη των σκουπιδιών χωρίς διαχείριση, με ελλιπή ή χωρίς περίφραξη, χωρίς αντιπυρική ζώνη, χωρίς δεξαμενή νερού ή με δεξαμενή που δεν έχει νερό και σε περιοχές κοντά σε δάση.

Πυροσβέστης που μετείχε σε αυτοψίες, μας επεσήμανε χαρακτηριστικά πως είναι «εφιαλτική, απερίγραπτη η κατάσταση στον "Αγιο Νικόλαο" της Πύλου και στο Μελιγαλά».

Η εικόνα που κατέγραψε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στις χωματερές της  Μεσσηνίας: 
1) Δήμος Καλαμάτας:
- Στη Μαραθόλακκα: Διαλογή - ανακύκλωση. Ελλιπής περίφραξη χώρου. Φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο. Εχει δύο δεξαμενές νερού. Δεν υπάρχει παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό. Είναι πλησίον δάσους.

2) Δήμος Μεσσήνης:
- Στη Μεσσήνη, στη θέση "Λιμενικά": Απόρριψη χωρίς διαχείριση. Ελλιπής περίφραξη χώρου. Δεν έχει αντιπυρική ζώνη, ούτε φυλάσσεται. Δεν έχει δεξαμενή νερού, ενώ έχει παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό.
Στον ίδιο δήμο υπάρχουν 5 ανενεργές χωματερές: Στη Βαλύρα, στη θέση "Καβάλα 1". Στη Λογγά, στη θέση "Αγριλιά". Στο Πεταλίδι, στη θέση "Κουτσουβέρι - Βίκος". Στον Αριστομένη, στη θέση "Πίσω Βρύση". Στην Ανδρούσα, στη θέση "Μαύρη Λίμνη".

3) Δήμος Πύλου - Νέστορος:
- Στην Πύλο, στη θέση "Αγιος Νικόλαος": Απόρριψη χωρίς διαχείριση. Ελλιπής περίφραξη χώρου. Δεν έχει αντιπυρική ζώνη, ούτε φύλαξη. Εχει δεξαμενή νερού και παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό, ενώ είναι κοντά σε δάσος.
- Στο Βασιλίτσι, στη θέση "Λειβαδάκια": Επικάλυψη με χώμα. Ελλιπής περίφραξη. Δεν έχει αντιπυρική ζώνη, ούτε φυλάσσεται. Εχει δεξαμενή νερού και παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό, ενώ είναι κοντά σε δάσος. Πιθανόν ανενεργή.

4) Δήμος Οιχαλίας
- Στο Διαβολίτσι, στη θέση "Αραποσυκιά": Απόρριψη χωρίς διαχείριση. Δεν έχει περίφραξη, ούτε αντιπυρική ζώνη. Δεν φυλάσσεται, δεν έχει δεξαμενή νερού, ούτε παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό και είναι πλησίον δάσους.
- Στο Μελιγαλά, στη θέση "Προφήτης Ηλίας": Απόρριψη χωρίς διαχείριση. Δεν έχει περίφραξη, ούτε αντιπυρική ζώνη. Δεν φυλάσσεται, δεν έχει δεξαμενή νερού, ενώ έχει παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό. 
- Στο Δώριο, στη θέση "Προφήτης Ηλίας": Μερική επικάλυψη με χώμα. Δεν έχει αντιπυρική ζώνη, ούτε δεξαμενή νερού και είναι πλησίον δασικής και γεωργικής έκτασης.

5) Δήμος Τριφυλίας
- Στα Φιλιατρά, στη θέση "Μαύρη Λίμνα": Απόρριψη χωρίς διαχείριση (όχι πρόσφατη απόρριψη) και ακάλυπτα σκουπίδια. Εχει αντιπυρική ζώνη, αλλά δεν έχει καθαριστεί. Εχει δεξαμενή, αλλά δεν έχει νερό και είναι πλησίον δάσους.
- Στους Γαργαλιάνους, στη θέση "Αγριλιά Μπάκα": Απόρριψη χωρίς διαχείριση και καύση σκουπιδιών. Εχει αντιπυρική ζώνη, αλλά δεν έχει καθαριστεί. Εχει δεξαμενή, αλλά χωρίς νερό.
- Στην Κυπαρισσία, στη θέση "Αλιμάκι": Απόρριψη χωρίς διαχείριση. Εχει αντιπυρική ζώνη, αλλά δεν έχει καθαριστεί. Δεν έχει δεξαμενή νερού.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη